Hoe een NEE/JA-sticker op je brievenbus de buurt kan veranderen

Blog | 06-05-2019Herman Bouma

Waarom zou je de NEE/NEE-sticker op je brievenbus vervangen voor een NEE/JA-sticker? Herman Bouma zag iemand in zijn buurt er letterlijk door opbloeien.

Een buurtfeest met springkussen om de opening van een nieuw pleintje te vieren, de honderdste verjaardag van mevrouw Imanuel en de aankondiging van een Krav Maga-cursus. Een willekeurige greep uit de artikelen in het huis-aan-huisblad van onze wijk. Het lijken triviale mededelingen en de verleiding is dan ook groot om het krantje meteen bij het oud papier te doen. Of nog beter: een sticker op de brievenbus te plakken, zodat het krantje nooit meer komt. Dat scheelt ook weer papier. Alles voor duurzaamheid tenslotte. En toch heb ik heel bewust gekozen voor een NEE/JA-sticker op onze brievenbus. Juist vanwege die triviale onderwerpen in het huis-aan-huisblaadje. 

In de loop van de jaren gingen de gesprekken over meer dan die vierkante meter aarde.

De sleutel voor betrokkenheid

Mensen vragen mij vaak: hoe kunnen we als kerk of als christenen meer betrokken zijn bij onze omgeving? Dan geef ik ze als tip mee: plak een NEE/JA-sticker op je brievenbus. De rest komt vanzelf. Vroeg of laat komt er een moment dat je tijdens een loos uurtje die krant gaat zitten lezen.

En dan zie je ineens dat er plannen zijn om het park aan te pakken. Of je ziet dat een groep bewoners z’n best doet om de bibliotheek in het dorp te behouden. En zonder dat je het doorhebt, raak je een heel klein beetje meer betrokken bij je buurt. Je doet er misschien eerst nog helemaal niets mee, maar als je weer langs het park of de bibliotheek fietst kijk je er toch met andere ogen naar. 

Ik heb het letterlijk zien gebeuren bij iemand in mijn omgeving. Ze zat redelijk vast in de bubbel van werk en kerk. Op een dag veranderde ze de sticker op haar brievenbus. Ze kreeg het huis-aan-huisblad waarin ze las dat er een moestuin werd geopend om de hoek. Dat leek haar best leuk, zo’n vierkantemetertuin.

En daar ligt de sleutel voor betrokkenheid bij onze omgeving: in die échte contacten met échte mensen met échte levens.

En voordat ze het wist stond ze met een buurvrouw te kletsen over de wormen in de gezamenlijke compostbak. In de loop van de jaren gingen de gesprekken over meer dan die vierkante meter aarde. Het werd een echt contact; een betekenisvolle relatie. En daar ligt de sleutel voor betrokkenheid bij onze omgeving: in die échte contacten met échte mensen met échte levens. 

Als we na gaan denken over kerk zijn in de buurt, kunnen we eindeloos praten over visie en projectplannen en verandertrajecten. We kunnen commissies optuigen en architecten naar ons kerkgebouw laten kijken. Dat zijn allemaal prachtige zaken, maar het zijn dreunende gongen en schelle cimbalen als we niet die echte verbinding aangaan met één buurman of buurvrouw. 

Dus plak die NEE/JA-sticker op je brievenbus, of als je superduperduurzaam wilt zijn, abonneer je op het e-paper van je lokale huis-aan-huisblad. Neem elke week vier minuten de tijd om het door te bladeren. En kijk wat er gebeurt. Wie weet zit je volgend jaar wel taart te eten met mevrouw Imanuel, of doe je mee aan de Krav Maga-cursus.

Meer van Hermans verhalen horen?

Herman Bouma komt graag spreken in een kerkdienst of viering over dit thema. Boek hem of een van de andere sprekers van Tear via de button hieronder.

Acht miljard Coca-cola flessen verbrand of gedumpt per jaar

Nieuws | 01-04-2020 | Manuel Voordewind
De vervuiling door open verbranding van plastic flesjes staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto's. Dat blijkt uit een onderzoek van zusterorganisatie Tearfund...

Nienke Lindeboom: 'Ik weet niet of de winkel het redt, maar God is erbij'

Verhaal | 01-04-2020 | Hannah Westra
Nienke Lindeboom (40) is eigenaresse van de duurzame en eerlijke kledingwinkel Karakter in Gouda. Juist zij als kleine ondernemer wordt hard geraakt door de coronacrisis.
Tips voor goede boeken over duurzaamheid

13 inspirerende boeken over duurzaamheid

Blog | 13-03-2020 | Tear
Wil je best iets groener leven, maar weet je niet zo goed hoe? We hebben een aantal inspirerende boeken over duurzaamheid voor jou op een rij gezet. Welk boek inspireert jou deze...

3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid

Verhaal | 12-03-2020 | Tear
3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid. Wat kun jij doen?

5 tips voor een rechtvaardiger en duurzamer leven

Blog | 29-02-2020 | Annemarie van den Berg
Op zoek naar haalbare goede voornemens die het leven ook nog eens een stukje mooier maken?

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 26-02-2020 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.