Hoe een vrouwengroep zorgt voor grote verandering in het dorp

Verhaal | 01-05-2018Kenneth Twinasmatsiko

Wat als je vrienden en familie tegen je partner zouden zeggen dat hij of zij bij je weg moet gaan als blijkt dat je niet vruchtbaar bent? Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar zo ging het wel voor de 32-jarige Precious* uit Oeganda. En toch is ze – mede dankzij haar doorzettingsvermogen - inmiddels een groot voorbeeld voor anderen in haar omgeving. Lees haar bijzondere en inspirerende verhaal.

Precious is zeven jaar getrouwd met Harold* (36) en doordat hun kinderwens nog niet is vervuld, zien andere mensen in hun cultuur Precious als een waardeloze vrouw. Ook haar man wist niet goed wat hij moest doen, toen zijn familie erop aandrong dat hij een andere vrouw moest zoeken. Geen wonder dat ze zelf op een gegeven moment ook ging geloven in de woorden van mensen uit haar omgeving. 

Het begin van een belangrijke verandering

De mensen die mij vroeger een waardeloze vrouw vonden, hebben nu veel waardering voor mijn bijdrage aan het project.

Het leven van Precious begint te veranderen als ze zich aansluit bij een spaargroep met andere vrouwen uit haar dorp. Met een lening uit de gezamenlijke spaarpot koopt ze materialen waarmee ze matten en manden kan maken, die ze met winst verkoopt. Haar onderneming wordt binnen korte tijd een groot succes. Het geeft haar zelfvertrouwen en ze wordt verkozen tot penningmeester van de groep, waar ze inmiddels meerdere vriendinnen heeft. 

“Tijdens een vergadering deed ik de suggestie om te kijken of we partners konden vinden om zaken aan te pakken die we zelf niet konden oplossen”, vertelt Precious. Een van de grootste problemen voor de gemeenschap is het gebrek aan schoon water. Hun dorp, Keeru, ligt bovenaan een steile heuvel. Het dichtstbijzijnde watertappunt is meer dan drie kilometer bergafwaarts en het water daar is niet schoon. De groep schrijft een brief aan het Kigezi Diocese Water and Sanitation Programme (KDWSP), een lokale partner van Tear, en vraagt om hulp.

Een van de grootste problemen voor de gemeenschap is het gebrek aan schoon water.

Via KDWSP leert de spaargroep hoe ze zelf watertanks kunnen bouwen waarin regenwater wordt opgevangen. Het project levert een aantal materialen om de tanks te maken, maar de dorpelingen moeten zelf voor zand en stenen zorgen. Precious regelt de organisatie rondom het project en helpt mee met bouwen als stukadoor. 

Doorbouwen aan een betere toekomst

Nu de watertank klaar is, is het leven van de dorpsbewoners compleet anders. Precious is een gewaardeerd lid van de gemeenschap door haar werk. “De mensen die mij vroeger een waardeloze vrouw vonden, hebben nu veel waardering voor mijn bijdrage aan het project.”

Voor Precious is de realisatie van de watertank pas het begin van een betere toekomst. Zij en Harold willen hun huis pleisteren en Precious wil meer vrouwen in het dorp leren weven, zodat ook zij matten en manden kunnen gaan verkopen. Ook de spaargroep waar het mee begon wordt steeds belangrijker. De vrouwen sparen nog steeds en hopen dat ze daarmee kwetsbare kerkleden die geld nodig hebben een bijdrage kunnen geven.

* De namen van Precious en Harold zijn veranderd om privacyredenen. 

Bidden

  • Bid dat meer vrouwen zoals Precious zelfverzekerd mogen zijn van wat ze kunnen en daardoor een verschil maken in hun omgeving.
  • Bid voor een groeiend aantal succesvolle spaargroepen waardoor mensen kunnen opstaan uit armoede.
  • Bid dat onze lokale partnerorganisatie KDWSP meer groepen mag trainen in het maken van watertanks zodat steeds meer mensen toegang krijgen tot schoon drinkwater. 

Meer over het project

Veilig drinkwater via kerken in Oeganda

Oeganda (Afrika)
Tear zorgt samen met de Church of Uganda in Kigezi voor schoon drinkwater door voorlichting en het plaatsen van waterreservoirs bij huizen, kerken en scholen.