Hoe groter de demonstratie, hoe groter de donatie

Column | 05-06-2018Rikko Voorberg

Toen Pegida aankondigde om tijdens de ramadan bij vijf moskeeën voor de deur te gaan barbecueën met varkensvlees, leek het me een goed idee om dat te negeren. Het is maar een smaldeel van de Nederlandse bevolking en wat je aandacht geeft, groeit. Toch zat het me niet lekker.

Pegida is zelf een niet-representatieve club, maar islamargwaan is breedverspreid in onze samenleving. In de zendtijd van politieke partijen werden Nederlandse huishoudens onlangs nog rondom etenstijd getrakteerd op een beschrijving van de islam die er niet om loog. De kleur is bloedrood en de toon is hard en ongenadig. Islam is vrouwenhaat, Jodenhaat, homohaat en wat al niet meer, aldus de PVV. Opkomende én zittende politieke partijen spinnen garen bij een anti-islam agenda.

Ramadansponsortour

Mijn gedachten gaan terug naar de iftar (de maaltijd direct na zonsondergang in de ramadanmaand) van vorig jaar waar ik aan deelnam. Ik zag de diepe vreugde bij mijn islamitische vrienden. Ik zag hoe ze met toewijding en zorgzaamheid met elkaar omgaan, met de wereld waar ze in wonen, met de wijk waarin hun moskee staat. Zij waren het die onze PopUpKerk uitnodigde om Pasen bij hen te vieren, want, zo zeiden ze, onze profeet nodigde in zijn moskee christenen uit om daar te bidden. Misschien zijn zij ook niet representatief, maar ze zijn er wel degelijk en ze zijn niet de enigen.

Wie verontwaardigd is over zaken in de samenleving moet ze kunnen uiten, ook als je Edwin heet en de voorman van de Pegida-beweging bent.

Toch is de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie heilig. Wie verontwaardigd is over zaken in de samenleving moet ze kunnen uiten, ook als je Edwin heet en de voorman van de Pegida-beweging bent. Als je dan echter claimt dat je dé Nederlander vertegenwoordigt die zijn of haar Nederland terug wil veroveren, staat het een ander vrij om te tonen dat niet heel Nederland zo denkt. Bij lange na niet heel Nederland.

De Ramadansponsortour was geboren. Vrij naar een initiatief in Duitsland waarbij een nazi-optocht werd omgebogen tot een sponsorloop voor vluchtelingen. Burgers beloofden per aantal gelopen meters geld te doneren aan vluchtelingen in Duitsland. Dat was een mooi idee en dat kon hier ook, dacht ik. Dat in drie van de vijf steden waar Pegida gaat demonstreren ook een PopUpKerk huist, gaf de doorslag.

Zij waren het die onze PopUpKerk uitnodigde om Pasen bij hen te vieren.

Samen met Matthias Voor de Poorte van PopUpArnhem en Gijs ter Beek, websitebouwer, hielpen we de site ramadansponsortour in de lucht. Op de website kun je kiezen in welke stad je wilt doneren en voor welk bedrag per aanwezige pegida-demonstrant, per stuk vlees op de barbecue of per 15 minuten barbecuetijd. De donatie gaat vervolgens naar de moskee waartegen gedemonstreerd wordt. Hoe groter de demonstratie, hoe groter het smartengeld, de donatie of de support (net hoe je het wilt noemen). Daarmee is de vrijheid om problemen aan te kaarten en die om te zetten in demonstratieve actie behouden, maar wordt het ook heel duidelijk dat in een klein landje er heel veel verschillende opvattingen zijn. 

Het grootste verschil tussen de zienswijze van Pegida en de mensen van de ramadansponsortour? Pegida wil maatschappelijke problemen oplossen door ‘de islam eronder te krijgen’ en ziet Nederland als land van witte Nederlanders met een bepaalde culturele voorliefde. Mijns inziens is een land een Nederland is niet van ons, maar van een Schepper, die hoopt dat zijn mensen samen op deze aarde iets moois creëren dat zijn liefde weerspiegelt. Daarom geloof ik in gezamenlijke iftars en paasvieringen en in het alvast vormgeven van de wereld waarop je hoopt met alle mensen van vrede die er te vinden zijn. 

- Rikko Voorberg Theoloog, activist, schrijver en ambassadeur van Tear