Hoe ontmoet ik God in coronatijd?

Column | 27-03-2020Rinke Verkerk

Rinke Verkerk is journalist, schrijver en columnist voor kranten, tijdschriften en televisie. Ze wist in eerste instantie niet goed wat ze van de coronacrisis moest denken, maar vond toch vrede in alle onrust...

Ik was naïef geweest aan het begin van de coronacrisis. Compulsief geïnformeerd geraakt. Hyperactief geïnspireerd licht en liefde gaan verspreiden tot ik er niet meer van kon slapen.

Uiteindelijk, als het aankomt op God en mij, draaide ik constant om deze vraag heen: Wat doet U eigenlijk? Want het is voor mij net zoals voor mijn vriend Cees van 92, die me zonder omhaal mailde: ‘Het is mij gans onduidelijk wat God hierin wil doen.’

Het is natuurlijk onzin om die vraag naar betekenis in tegenslag nu pas te stellen.

Inmiddels heb ik wel vrede gevonden. Ik ken mijn eigen routes van ontwijken en controle zoeken inmiddels goed genoeg om mijn gedrag bij de lurven te pakken en zo bonjour ik de scherpe randjes er wel vanaf. Blijven bakken, maar minder. Kaartjes sturen, maar minder. Bidden, dansen en zingen, maar niet omdat ik van mezelf moet. 

Nu zoek ik vanuit vrede naar wat ik hiervoor geloof. Het is natuurlijk onzin om die vraag naar betekenis in tegenslag nu pas te stellen. Zolang ik besta, heb ik weet van godvergeten ellende die overal om me heen in de levens van heel veel mensen plaatsvindt. Wat God daarin wil doen, heb ik Hem al vaak gevraagd. Ik heb ook vaak – op Zijn manier – antwoord gekregen. Niet als een rechtstreekse verantwoording. Maar in de vorm van vrede. Een verlegging van de focus op vrees naar eentje op verlangen. Een onthulling van Zijn karakter die al mijn behoefte aan duidelijkheid overtrof met wonderschoon mysterie.

Maar de vraag blijf ik stellen. Elke keer opnieuw, als ik meer te verliezen krijg. Zoals kinderen. Als iemand van wie ik houd geraakt wordt. Als een conflict ver weg onder mijn huid kruipt.

Ik vind God opnieuw in eerlijkheid. Een uitnodiging van Zijn kant om maar weer opnieuw hetzelfde te bidden: Jezus. Het is mij gans onduidelijk wat U hierin wilt doen.

Ik heb geleerd dat die vraag kan bestaan in Hem de hoogste eer brengen die ik geven kan. Dat is hoe liefde angst uitdrijft. Zeggen: Als God bestaat, waarom gebeurt er dan….. Is angst laten winnen. Een andere manier om zelf je angst te verslaan is een korte route zoeken naar opluchting. Zo werd de afgelopen dagen massaal een hoax-bericht gedeeld over atheïstische Italiaanse artsen die door een gelovige Corona-patiënt tot geloof zouden zijn gekomen. Blijkbaar checken we dingen liever niet goed als het precies is wat we willen horen. Ik ben zelf ook weleens aan die verleiding bezweken. 

Voorhoofd tegen voorhoofd met Jezus. Huid op huid. Neus tegen neus. Niet alleen Jezus’ leven leven, maar ook Zijn dood.

Maar Jezus heeft geen shortcut nodig. Hij ìs waarheid. Hij ìs leven. Ik kan dat over Hem zingen, in een nieuwe situatie waarin ik die waarheid niet kan plakken op mijn realiteit. Want in de vraag die ik stel, heb ik geleerd, zit niets meer dan een toestemming aan Hem om mij te veranderen. Om de ogen van mijn hart te verlichten, en mijn brein te transformeren naar meer gelijkenis met het Zijne. 

Ik heb geen antwoord. En weet ook nog helemaal niet wat ik voor deze coronatijd geloof. Maar ik ontmoet God wel. In het uit het raam mieteren van al mijn eigen onzinmanieren om boven de situatie te staan. En in het stellen van de vraag die opnieuw alles wat zeker voelt op het spel zet. Voorhoofd tegen voorhoofd met Jezus. Huid op huid. Neus tegen neus. Niet alleen Jezus’ leven leven, maar ook Zijn dood. Ik voel dat het allemaal waar is, maar hoe weet ik niet. En dus bid ik nu in de richting van wie Hij is. Als ik merk dat ik antwoord krijg, wordt dat een amen op wat Hij doet.

Lees ook deel 1 van Rinkes column >>

Foto: Helena Cook / Unsplash

We maken ons zorgen over de landen waar we werken. Het coronavirus heeft ook daar, net als in Nederland heel veel impact. Steun je onze projecten zodat we kunnen helpen waar nodig?

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

Bouwiena maakt houten poppetjes en doneert aan noodhulpfonds van Tear

Verhaal | 25-05-2020 | Tear
Bouwiena maakt houten poppetjes van zorgmedewerkers. Een deel van de opbrengst doneert ze aan het Corona Noodhulpfonds van Tear.

Dit is waarom Anna Laura 1600 keer de trap oploopt in 3 weken

Verhaal | 25-05-2020 | Tear
Anne Laura beklimt de Kilimanjaro voor mensen in nood.
Photo: Will Boase - Tear

In Haïti bedachten ze deze innovatieve manier om handen te wassen

Verhaal | 22-05-2020 | Tear
Hoe kun je toch je handen wassen als er geen kraan in de buurt is?

'Grote zorgen om explosie van coronabesmettingen door orkaan Amphan'

Verhaal | 20-05-2020 | Tear
Orkaan Amphan raast over India en Bangladesh. Inwoners proberen in veiligheid te komen. Maar dan is daar ook nog corona...

'Een orkaan van dit kaliber is heel angstaanjagend'

Nieuws | 20-05-2020 | Mirjam Croes
Orkaan Amphan raast door het zuiden van India en Bangladesh. De eerste schade is al gemeld.