Hoe Petra matchmaker is in de coronacrisis

Blog | 31-03-2020Petra Meijerhof

Wat als je graag wilt helpen, maar niet weet hoe? En wat als je hulp nodig hebt, maar niet weet aan wie je het kunt vragen? Petra Meijerhof (33) houdt zich op een normale werkdag bezig met de websites van Tear. Deze weken neemt ze af en toe de telefoon op bij #Nietalleen en speelt ze voor matchmaker. 

#Nietalleen is recent opgericht om mensen en kerken met elkaar te verbinden, omdat we het samen moeten doen in deze crisis. Praktische hulp nodig? Een luisterend oor? Je bent niet alleen. Tear ondersteunt dit initiatief van harte en werkt hieraan mee. En zo zat ik zaterdagochtend met een kop koffie achter de telefoon. 

De eenzaamheid is groot en de wetenschap dat dit zeker nog een paar weken duurt is hartverscheurend.

Ik sprak mensen uit heel Nederland, van Terschelling tot Venray, bijvoorbeeld Mohammed* die in een AZC zit. Hij vluchtte voor oorlog, maar werkte eerder als verpleegkundige. Hij wilde nu ook graag aan de slag en vroeg wie hij kon helpen. Nadat ik had opgehangen met Mohammed belde mevrouw De Vries*.   

Mevrouw De Vries zit nu drie weken binnen. Normaliter komen haar dochters regelmatig op bezoek, kan de thuiszorg af en toe tijd maken om een kopje koffie te drinken (naast het helpen met het aantrekken van steunkousen) en op woensdagmiddag zingt ze altijd mee met het zanguurtje in het bejaardentehuis om de hoek. Nu is het stil. Heel stil. Ik kon mevrouw De Vries koppelen aan de kerk bij haar in haar buurt, zodat iemand uit de kerk een boodschapje kan doen of af en toe kan bellen met haar. Zodat het wat minder stil is. 

Het doet pijn dat het bij mevrouw De Vries in de huiskamer zo stil is. De eenzaamheid is groot en de wetenschap dat dit zeker nog een paar weken duurt is hartverscheurend. Mijn hart huilt. Maar ik ben ook ontroerd. Door Mohammed die ontzettend graag wil helpen en door al die anderen die graag iets willen doen, of een luisterend oor willen zijn.

Ik koppel jullie graag aan elkaar. 

Heb jij hulp nodig? Kun jij hulp bieden? Kijk op nietalleen.nl of bel met 0800-1322. Ik blijf de komende tijd matchmaker spelen. 

*de namen van Mohammed en mevrouw De Vries zijn veranderd omwille van privacy. 

De coronacrisis raakt ons in Nederland. Dat is moeilijk en we weten soms nog niet goed hoe we hiermee om kunnen gaan. Daarnaast maken we ons nij Tear zorgen over de landen waar we werken. Het coronavirus heeft ook daar, net als in Nederland, heel veel impact. Steun je onze projecten zodat we kunnen helpen waar nodig?

Diana Simumpande / Unsplash

Christelijk Noodhulpcluster roept op tot gebedszondag voor de wereld

Nieuws | 05-06-2020 | Suzanna Blackmore
Het Christelijk Noodhulpcluster roept kerken op om zondag 28 juni extra tijd te nemen voor gebed voor de wereld.

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

Bouwiena maakt houten poppetjes en doneert aan noodhulpfonds van Tear

Verhaal | 25-05-2020 | Tear
Bouwiena maakt houten poppetjes van zorgmedewerkers. Een deel van de opbrengst doneert ze aan het Corona Noodhulpfonds van Tear.

Dit is waarom Anna Laura 1600 keer de trap oploopt in 3 weken

Verhaal | 25-05-2020 | Tear
Anne Laura beklimt de Kilimanjaro voor mensen in nood.
Photo: Will Boase - Tear

In Haïti bedachten ze deze innovatieve manier om handen te wassen

Verhaal | 22-05-2020 | Tear
Hoe kun je toch je handen wassen als er geen kraan in de buurt is?

'Grote zorgen om explosie van coronabesmettingen door orkaan Amphan'

Verhaal | 20-05-2020 | Tear
Orkaan Amphan raast over India en Bangladesh. Inwoners proberen in veiligheid te komen. Maar dan is daar ook nog corona...