Hoeveel impact heeft één simpele kraan?

Verhaal | 23-10-2019Annelieke Bouman

Een nieuw waterpunt in een dorp lijkt iets eenvoudigs, maar heeft een enorme impact. Dat blijkt uit de ervaringen van Priscilla*.

Dolblij is Priscilla met de kraan in haar dorp. ‘In het verleden moest ik kilometers lopen voor water. Op sommige dagen kon ik mij niet wassen, water drinken of water gebruiken om voedsel te bereiden. Het leven was toen moeilijk’, vertelt ze. ‘Ook omdat het water uit open bronnen vaak vervuild was. Hierdoor kwamen er veel ziektes voor in ons dorp, zeker bij jonge kinderen.’

In het dorp waar Priscilla woont, zorgt Tear samen met de Church of Uganda voor schoon drinkwater door het plaatsen van waterreservoirs bij huizen, kerken en scholen en voorlichting. Lokale kerken en gemeenschappen worden gemobiliseerd om samen aan de slag te gaan voor hun omgeving. Ze maken waterreservoirs die regen opvangen bij huizen, scholen en kerken en ze beschermen de bronnen zodat het water schoon blijft.

Een jaar was ervoor nodig, voordat de kraan en meer dan 23 kilometer pijpleiding aangelegd waren. Maar het is de moeite waard geweest! Ruim 6000 mensen hebben nu toegang tot schoon water. ‘De aan vervuild water gerelateerde ziektes zijn verleden tijd’, vertelt Priscilla. ‘Ook omdat we niet alleen schoon drinkwater hebben, maar ook zijn getraind in sanitair & hygiëne.’

Het schone water maakt een groot verschil voor Priscilla en haar dorpsgenoten. ‘Het leven is veel gemakkelijker. Ik heb tijd om andere activiteiten te doen om inkomsten te genereren en voedsel te produceren.’ 

*Naam gewijzigd om privacyredenen.

Bidden

Willen jullie dit project blijven ondersteunen met gebed? Het team van Kigezi heeft specifiek gebed gevraagd voor de onderstaande punten:

  • Bid voor de lokale overheid die zich bezighoudt met het onderhoud van de wegen. Bid dat er meer toegangswegen mogen komen, waardoor we meer gemeenschappen kunnen bedienen.
  • Bid dat de medewerkers van Kigezi gemoedsrust en energie mogen ontvangen om hun taken goed uit te voeren.

Meer over het project

Veilig drinkwater via kerken in Oeganda

Oeganda (Afrika)
Tear zorgt samen met de Church of Uganda in Kigezi voor schoon drinkwater door voorlichting en het plaatsen van waterreservoirs bij huizen, kerken en scholen.