Hoop aan Colombiaanse deuren

Verhaal | 16-05-2020Tear

Het is vijf uur ‘s ochtends. Er wordt aan de deuren geklopt in Barranquilla, Colombia. Met een nog slaperig hoofd doen mensen open en treffen de politie aan. Maar dat niet alleen… Voor de deur staan ook tassen vol voedsel. Pakketten van hoop in een tijd vol angst voor het coronavirus.

Lees ook: Inida in lockdown: Samir en Indira bieden hulp aan de meest kwetsbaren

‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ is een gebed waarvan de urgentie echt beseft wordt.

Het bestaan is voor veel mensen in Barranquilla een dagelijkse worsteling. Veel kwetsbare Colombiaanse gezinnen en Venezolaanse vluchtelingen – die hier een veilig heenkomen zochten van de politieke en economische crisis over de grens – zijn afhankelijk van hun baantjes om genoeg geld te verdienen voor eten. ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ is een gebed waarvan de urgentie echt beseft wordt.

De bewoners hebben baantjes als snoepverkoper op straat, taxichauffeur of bromfietskoerier. Dit is nu allemaal niet mogelijk. Hoewel de quarantaine mensen helpt om weg te blijven van het virus, betekent dat ook voor velen hier een nog onzekerdere toekomst. Ze maken zich zorgen. 'Wat zullen we eten?' en 'Hoe kunnen we zorgen voor onze kinderen en ouderen?'

Naast het gebrek aan geld voor voedsel, huur of het desinfecteren van hun huis, is er ook veel spanning en onzekerheid voelbaar in heel Colombia – en over de hele wereld – wegens het virus. De ongerustheid en de wanhoop nemen toe nu de mensen in Barranquilla oog in oog staan met de reële angst voor de overweldigende honger.

Voedsel aan de deur

Via partner Crecer con Amor (‘Groeien met liefde’) brengt Tearfund hoop aan deze mensen door thuis voedsel te bezorgen. Tegen de tijd dat de pakketten om vijf uur ‘s ochtends worden bezorgd, zijn de medewerkers van onze partner al uren aan het werk. Het eten wordt eerst zorgvuldig geselecteerd en verdeeld in pakketten. Vervolgens worden de pakketten ingeladen in politietrucks op een beveiligde parkeerplaats. Tegen twee uur ’s nachts vertrekt het team naar de vele gezinnen in nood. 

Sommige mensen zijn zo hopeloos dat ze een blok op de weg gooien, zodat de trucks stoppen en dan kunnen ze de boel plunderen.

'Sommige mensen zijn zo hopeloos dat ze een blok op de weg gooien, zodat de trucks stoppen en dan kunnen ze de boel plunderen’, legt Adis Marquez uit. Hij helpt mee bij het runnen van het project van Tearfund. ‘We krijgen altijd politiebegeleiding en de reis begint al vroeg in de ochtend, omdat er dan niemand op straat is. Dit zorgt voor meer veiligheid.'

Bij aankomst worden de voedselpakketten aan de deur afgeleverd. Dit om te voorkomen dat er lastige discussies ontstaan over wie wel en wie geen eten ontvangt.

Reacties vol van blijdschap

'Veel mensen waren zo opgewonden dat ze bleven huilen toen ze ons zagen', vertelt Adis. 'Maar de zoetste reacties kwamen van de kinderen. Het eerst zichtbare in de tas was een choco-ontbijtgranenproduct. Meteen gingen hun ogen vol verrassing wijd open en een ongeveinsde glimlach verscheen op hun gezichtjes. Ze bleven ons maar bedanken. Voor sommige kinderen was dit de eerste keer dat ze de ontbijtgranen die ze op televisie zagen, konden proeven.'

'Elke keer dat een deur openzwaaide, was de reactie anders. De meeste mensen sliepen nog en slaapdronken wisten ze niet zeker of het echt was wat er gebeurde. Voor veel van deze gezinnen was het ontvangst van een voedselpakket een droom die uitkwam.'

Hoewel wij al veel voedselpakketten uitdeelden, zijn er nog miljoenen mensen in nood die we nog niet hebben bereikt.

Doordat veel kwetsbare gezinnen weten dat er voedsel is, brengt dit rust en troost. Ze staan er niet alleen voor in deze strijd. In dit gebied was toegang tot genoeg eten al een uitdaging vóór de lockdown vanwege het coronavirus. Naast de angst voor een ongeziene ziekte, doemt nu ook de angst voor honger op.

'Het moeilijkste vind ik wanneer mensen naar ons toekomen met de vraag waarom zij geen voedselpakketten kunnen ontvangen, terwijl iedereen in armoede zit', zegt Adis. 'Het zien van hun gepijnigde, wanhopige gezichten en zelfs woede als ze om hulp vragen, is ondraagbaar. Veel mensen zijn niet meegeteld. Hoewel wij al veel voedselpakketten uitdeelden, zijn er nog miljoenen mensen in nood die we nog niet hebben bereikt.'

Vraag om gebed

'Hemelse Vader, U bent onze voorziener. Ik bid u dat een ieder die nu met angst en honger te maken heeft Uw aanwezigheid mag ervaren. Geef ons alstublieft de kracht en de middelen om de mensen om ons heen die in nood zijn, te dienen. Wij bidden voor onze partners in Colombia en wereldwijd dat zij, als Uw handen en voeten, hoop en liefde aan mensen verlenen op een heel praktische manier. Bewaart U hen en laat hen in staat zijn om nog meer mensen te bereiken. In Jezus naam. Amen.'

Lees (en luister) ook: Kijk- én luistertip: de prachtige uitvoeringen van ‘The Blessing’

Crisis op crisis in Colombia: een plek waar social distancing geen optie is

Duizenden vluchtelingen die de politieke en economische crisis in Venezuela zijn ontvlucht naar Colombia, worden al wekenlang geconfronteerd met heel weinig voedsel na een nationale lockdown in het land. De stad Barranquilla herbergt meer dan 15.000 Venezolaanse families die hun toevlucht hebben gezocht in tijdelijke huisvesting. 

Mensen die hier wonen, doen werk zoals het verkopen van snoep op straat, het besturen van taxi's of het bezorgen van motorfietsen, maar nu kunnen ze hun huis niet meer uit. Hoewel quarantaine mensen helpt beschermen tegen een coronavirus, betekent dit voor velen hier een nog onzekerdere toekomst. Omdat er geen manier is om geld te krijgen voor voedsel, om huur te betalen of om hun huizen schoon te maken, draagt ​​dit bij aan de stress en onzekerheid in het hele land. Angst en wanhoop nemen toe naarmate mensen in Barranquilla geconfronteerd worden met de echte angst voor overweldigende honger.

Gelukkig hebben hulporganisaties zoals Tear en lokale kerken speciale toestemming gekregen om door te gaan met het ondersteunen van mensen. Alleen al in de afgelopen weken hebben onze lokale partners voedselpakketten bezorgd aan 600 gezinnen met jonge kinderen. Ze blijven contact zoeken met de lokale bevolking om de meest kwetsbaren te helpen, inclusief ouderen, vrouwen en kinderen die het risico lopen op geweld en misbruik wanneer ze thuis opgesloten blijven.

Doe mee met The Climb

Mensen in crisisgebieden krijgen er door het coronavirus nog een crisis bij.  Dat levert heftige situaties op. Tear verleent hulp op de plekken waar dat het hardst nodig is. En daar hebben we jou bij nodig!   Doe mee met  de  sportiefste  challenge  in  lockdown: The Climb.

Door bergen te beklimmen op je eigen trap kun jij  een steentje bijdragen aan de hulp die we bieden in crisisgebieden. Zo blijf je fit en help je tegelijkertijd mensen ver weg die dat heel hard nodig hebben.

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

Dit is waarom Anna Laura 1600 keer de trap oploopt in 3 weken

Verhaal | 25-05-2020 | Tear
Anne Laura beklimt de Kilimanjaro voor mensen in nood.
Photo: Will Boase - Tear

In Haïti bedachten ze deze innovatieve manier om handen te wassen

Verhaal | 22-05-2020 | Tear
Hoe kun je toch je handen wassen als er geen kraan in de buurt is?
The Climb Tear

The Climb: de sportiefste challenge in lockdown!

Verhaal | 21-05-2020 | Tear
The Climb: De sportiefste challenge in lockdown!

'Grote zorgen om explosie van coronabesmettingen door orkaan Amphan'

Verhaal | 20-05-2020 | Tear
Orkaan Amphan raast over India en Bangladesh. Inwoners proberen in veiligheid te komen. Maar dan is daar ook nog corona...

Utrecht, wat ben je mooi in crisistijd

Blog | 20-05-2020 | Annelieke Bouman
Overal in ons land ontstaan hartverwarmende initiatieven van mensen die een ander door de coronacrisis heen willen helpen. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in Utrecht?