Hoop aan Colombiaanse deuren

Verhaal | 16-05-2020Tear

Het is vijf uur ‘s ochtends. Er wordt aan de deuren geklopt in Barranquilla, Colombia. Met een nog slaperig hoofd doen mensen open en treffen de politie aan. Maar dat niet alleen… Voor de deur staan ook tassen vol voedsel. Pakketten van hoop in een tijd vol angst voor het coronavirus.

Lees ook: Inida in lockdown: Samir en Indira bieden hulp aan de meest kwetsbaren

‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ is een gebed waarvan de urgentie echt beseft wordt.

Het bestaan is voor veel mensen in Barranquilla een dagelijkse worsteling. Veel kwetsbare Colombiaanse gezinnen en Venezolaanse vluchtelingen – die hier een veilig heenkomen zochten van de politieke en economische crisis over de grens – zijn afhankelijk van hun baantjes om genoeg geld te verdienen voor eten. ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ is een gebed waarvan de urgentie echt beseft wordt.

De bewoners hebben baantjes als snoepverkoper op straat, taxichauffeur of bromfietskoerier. Dit is nu allemaal niet mogelijk. Hoewel de quarantaine mensen helpt om weg te blijven van het virus, betekent dat ook voor velen hier een nog onzekerdere toekomst. Ze maken zich zorgen. 'Wat zullen we eten?' en 'Hoe kunnen we zorgen voor onze kinderen en ouderen?'

Naast het gebrek aan geld voor voedsel, huur of het desinfecteren van hun huis, is er ook veel spanning en onzekerheid voelbaar in heel Colombia – en over de hele wereld – wegens het virus. De ongerustheid en de wanhoop nemen toe nu de mensen in Barranquilla oog in oog staan met de reële angst voor de overweldigende honger.

Voedsel aan de deur

Via partner Crecer con Amor (‘Groeien met liefde’) brengt Tear hoop aan deze mensen door thuis voedsel te bezorgen. Tegen de tijd dat de pakketten om vijf uur ‘s ochtends worden bezorgd, zijn de medewerkers van onze partner al uren aan het werk. Het eten wordt eerst zorgvuldig geselecteerd en verdeeld in pakketten. Vervolgens worden de pakketten ingeladen in politietrucks op een beveiligde parkeerplaats. Tegen twee uur ’s nachts vertrekt het team naar de vele gezinnen in nood. 

Sommige mensen zijn zo hopeloos dat ze een blok op de weg gooien, zodat de trucks stoppen en dan kunnen ze de boel plunderen.

'Sommige mensen zijn zo hopeloos dat ze een blok op de weg gooien, zodat de trucks stoppen en dan kunnen ze de boel plunderen’, legt Adis Marquez uit. Hij helpt mee bij het runnen van het project van Tearfund. ‘We krijgen altijd politiebegeleiding en de reis begint al vroeg in de ochtend, omdat er dan niemand op straat is. Dit zorgt voor meer veiligheid.'

Bij aankomst worden de voedselpakketten aan de deur afgeleverd. Dit om te voorkomen dat er lastige discussies ontstaan over wie wel en wie geen eten ontvangt.

Reacties vol van blijdschap

'Veel mensen waren zo opgewonden dat ze bleven huilen toen ze ons zagen', vertelt Adis. 'Maar de zoetste reacties kwamen van de kinderen. Het eerst zichtbare in de tas was een choco-ontbijtgranenproduct. Meteen gingen hun ogen vol verrassing wijd open en een ongeveinsde glimlach verscheen op hun gezichtjes. Ze bleven ons maar bedanken. Voor sommige kinderen was dit de eerste keer dat ze de ontbijtgranen die ze op televisie zagen, konden proeven.'

'Elke keer dat een deur openzwaaide, was de reactie anders. De meeste mensen sliepen nog en slaapdronken wisten ze niet zeker of het echt was wat er gebeurde. Voor veel van deze gezinnen was het ontvangst van een voedselpakket een droom die uitkwam.'

Hoewel wij al veel voedselpakketten uitdeelden, zijn er nog miljoenen mensen in nood die we nog niet hebben bereikt.

Doordat veel kwetsbare gezinnen weten dat er voedsel is, brengt dit rust en troost. Ze staan er niet alleen voor in deze strijd. In dit gebied was toegang tot genoeg eten al een uitdaging vóór de lockdown vanwege het coronavirus. Naast de angst voor een ongeziene ziekte, doemt nu ook de angst voor honger op.

'Het moeilijkste vind ik wanneer mensen naar ons toekomen met de vraag waarom zij geen voedselpakketten kunnen ontvangen, terwijl iedereen in armoede zit', zegt Adis. 'Het zien van hun gepijnigde, wanhopige gezichten en zelfs woede als ze om hulp vragen, is ondraagbaar. Veel mensen zijn niet meegeteld. Hoewel wij al veel voedselpakketten uitdeelden, zijn er nog miljoenen mensen in nood die we nog niet hebben bereikt.'

Vraag om gebed

'Hemelse Vader, U bent onze voorziener. Ik bid u dat een ieder die nu met angst en honger te maken heeft Uw aanwezigheid mag ervaren. Geef ons alstublieft de kracht en de middelen om de mensen om ons heen die in nood zijn, te dienen. Wij bidden voor onze partners in Colombia en wereldwijd dat zij, als Uw handen en voeten, hoop en liefde aan mensen verlenen op een heel praktische manier. Bewaart U hen en laat hen in staat zijn om nog meer mensen te bereiken. In Jezus naam. Amen.'

Lees (en luister) ook: Kijk- én luistertip: de prachtige uitvoeringen van ‘The Blessing’

Crisis op crisis in Colombia: een plek waar social distancing geen optie is

Duizenden vluchtelingen die de politieke en economische crisis in Venezuela zijn ontvlucht naar Colombia, worden al wekenlang geconfronteerd met heel weinig voedsel na een nationale lockdown in het land. De stad Barranquilla herbergt meer dan 15.000 Venezolaanse families die hun toevlucht hebben gezocht in tijdelijke huisvesting. 

Mensen die hier wonen, doen werk zoals het verkopen van snoep op straat, het besturen van taxi's of het bezorgen van motorfietsen, maar nu kunnen ze hun huis niet meer uit. Hoewel quarantaine mensen helpt beschermen tegen een coronavirus, betekent dit voor velen hier een nog onzekerdere toekomst. Omdat er geen manier is om geld te krijgen voor voedsel, om huur te betalen of om hun huizen schoon te maken, draagt ​​dit bij aan de stress en onzekerheid in het hele land. Angst en wanhoop nemen toe naarmate mensen in Barranquilla geconfronteerd worden met de echte angst voor overweldigende honger.

Gelukkig hebben hulporganisaties zoals Tear en lokale kerken speciale toestemming gekregen om door te gaan met het ondersteunen van mensen. Alleen al in de afgelopen weken hebben onze lokale partners voedselpakketten bezorgd aan 600 gezinnen met jonge kinderen. Ze blijven contact zoeken met de lokale bevolking om de meest kwetsbaren te helpen, inclusief ouderen, vrouwen en kinderen die het risico lopen op geweld en misbruik wanneer ze thuis opgesloten blijven.

‘Je komt uit je eenzaamheid als je een ander helpt’

Verhaal | 02-08-2020 | Tear
Tear gaat in gesprek met Rick Jansen, levensloopbegeleider, coach, trainer, missionaire pionier én ambassadeur van Tear.

In de buurt meewerken aan Gods koninkrijk

Verhaal | 01-08-2020 | Tear
In deze zomerserie inspireren we je met verhalen uit Nederland en Indonesië die laten zien hoe je als kerk en christen met beide benen in de buurt kunt staan. Lees hier deel 1.

Tear zoekt een Communicatiemedewerker (28-32 uur)

Vacature | 31-07-2020 | Tear
Tear zoekt een Communicatiemedewerker (28-32 uur).

Tear zoekt een programmaleider voor Umoja Nederland (28 uur)

Vacature | 31-07-2020 | Tear
Tear zoekt een programmaleider voor Umoja Nederland (28 uur).

Wat als er geen water meer uit de kraan komt?

Verhaal | 30-07-2020 | Tear
Hoewel het vanzelfsprekend klinkt, is schoon water niet overal standaard beschikbaar. En dat is vaak best een uitdaging, bijvoorbeeld in Bangladesh.

Otto de Bruijne: ‘Jezus leert ons te geven’

Verhaal | 29-07-2020 | Otto de Bruijne
Theoloog, schrijver, kunstenaar, theatermaker en verhalenverteller Otto de Bruijne schreef vier gedachten op over het vieren van nalatenschap. Lees hier twee van zijn inzichten.