Ik stel jullie voor aan Jane Acheloi

Blog | 16-06-2017Tear

Ze is een grote Oegandese vrouw van 43,ze zorgt voor elf kinderen die ze niet zelf heeft gebaard, ze werkt op het hoofdkantoor van Pentecostal Assemblies of God (PAG) in Kampala waar ze verantwoordelijk is voor het helpen invoeren van het Umoja-programma in dorpen in Oeganda en in de weekenden reist ze 326 kilometer naar Soroti, een stad in het noorden van Oeganda, om voor haar familie te zorgen.

Ik heb het over Jane-Frances Acheloi. In haar leven zie je de geschiedenis van Oeganda weerspiegelt en het laat zien wat het Umoja-programma in iemands leven kan betekenen. Umoja is, kort gezegd, een programma dat kerken, individuen en gemeenschappen bewust helpt te worden van de eigen noden én van de eigen mogelijkheden om daar iets aan te doen. Dat betekent niet langer een afhankelijkheid van hulporganisaties, maar op eigen krachten mensen, kerken en gemeenschappen zichzelf laten ontwikkelen.

Terug naar Jane, dochter van een onderwijzer, opgegroeid in een gezin van negen kinderen, een opleiding tot secretaresse gedaan. Tijdens de terreur van het Leger van de Heer van Joseph Kony verliest zij een broer en een zus. Zomaar doodgeschoten door de soldaten. De elf kinderen van de broer en zus komen onder haar verantwoordelijkheid, vanzelfsprekend. Maar hoe zorg je in je eentje voor zoveel kinderen? Jane heeft ondertussen naast haar werk een universitaire opleiding gedaan en een goede baan gekregen op het hoofdkantoor van PAG. Ook heeft haar geloof in God een verdieping gekregen, ze heeft haar leven toevertrouwd aan Hem. Door dromen heeft Hij haar geleerd om de moordenaars van haar broer en zus niet langer te haten en zegt Hij dat zij echt een geliefd kind van Hem is. Maar dat is allemaal nog niet genoeg om alle monden te voeden.

Ook in haar eigen leven gaat Jane aan de slag met het Umoja-programma. Dat betekent inventariseren wat je nodig hebt, bekijken wat je zelf in huis hebt aan mogelijkheden, een lijst van prioriteiten maken en dan bedenken hoe je die met de beschikbare middelen wilt realiseren. Prioriteit bij Jane is zorgen voor zichzelf en haar familie. Ze besluit inkomen te genereren door kippen te gaan houden, ook koopt ze een paar biggetjes. Met de verkoop van eieren en het fokken en verkopen van varkens komt er geld binnen. Het gezin bouwt met de opbrengst twee huizen, eentje om zelf in te wonen en eentje om te verhuren. Ook dat zorgt voor extra inkomen. Met al deze initiatieven is Jane in staat om voor zichzelf en alle kinderen te zorgen.

Jane is de vleesgeworden Umoja. Wat een sterke vrouw die met hulp van God en Umoja haar leven in eigen handen heeft genomen en er ook nog eens voor zorgt dat elf kinderen een goede start in het leven krijgen. Zoals ze hier in Oeganda zeggen: God is good, all the time!

Elsbeth Gruteke