'Ik was behoorlijk onder de indruk van de droogte'

Blog | 28-02-2017Caspar Waalewijn

De afgelopen week heb ik voor Tear gereisd in Zuid-Ethiopië, onder andere door het district Yirga Chaffe. Ik ben de laatste jaren vaak in dat gebied geweest. Gewoonlijk is het daar groen, maar ik was nu behoorlijk onder de indruk van de droogte die ik zag.

Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als ook het laatste waterpunt het begeeft.

Er stonden lange rijen mensen met jerrycans bij de nog werkende waterpunten. Wat een tijd kost het voor de mensen om daar water te halen! Sommige mensen vertelden dat ze nog maar één waterpunt in hun gebied over hebben, waar nu alle mensen naar toe gaan.

Wat er gebeurt als dat punt het ook begeeft, daar moet je nog niet aan denken. Soms komt de overheid in actie met tankwagens, die water distribueren, maar dat is heel kostbaar en maakt mensen ook kwetsbaar.

Met de gewassen is het slecht gesteld. De koffiebonen zijn verdroogd. Koffie is daar heel belangrijk. Ik zag dorre struiken langs de weg, waar je normaal de koffie ziet. De bonen zaten wel aan de bomen, maar die waren grotendeels verdord.

Als dit doorzet, dan heeft dat voor de komende jaren ingrijpende gevolgen.

Geen inkomsten, geen reservevoedsel

Ook de enset (‘valse banaan’) is er slecht aan toe. Enset ziet er uit als een bananenplant, maar geeft geen vruchten. Mensen eten de stam, die eerst geraspt wordt, waarna er meel van wordt gemaakt. De ensetplanten hadden dorre bladeren, zoals ik nog nooit eerder had gezien.

Als dit doorzet, dan heeft dat voor de komende jaren ingrijpende gevolgen: geen inkomsten van de koffie, geen reservevoedsel van de valse banaan.

Steun de hulpactie

Tear is, samen met andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster, in actie gekomen. We werken in de getroffen landen en willen samen met onze lokale partners mensen helpen en de voedselonzekerheid wegnemen.

Help je mee met een gift?

Meer over het project

Ethiopisch gezin voor een geïmproviseerd tentje

Noodhulp Oost-Afrika

Oost-Afrika (Afrika)
Begin 2017 voerde Tear actie voor Oost-Afrika. In verschillende landen dreigde hongersnood, als gevolg van langdurige droogte en conflicten. Tear bood hulp in Ethiopië, Somaliland, Zuid-Soedan en Noord-Oeganda.
Een kudde vee in een droog Ethiopisch landschap

'Ik was behoorlijk onder de indruk van de droogte'

Blog | 28-02-2017 | Caspar Waalewijn
Tear-medewerker Caspar Waalewijn reisde door Zuid-Ethiopië. Hij zag met eigen ogen hoe erg de droogte is en vertelt erover in zijn blog.
Ethiopisch gezin voor geïmproviseerd tentje

Christelijk Noodhulpcluster start actie voor Afrika

Persbericht | 24-02-2017 | Christelijk Noodhulpcluster
In verschillende landen in Afrika dreigt hongersnood. Het Christelijk Noodhulpcluster start een actie om noodhulp te bieden