#ikbestaniet: in actie voor Rohingya-vluchtelingen

Nieuws | 08-09-2020Tear

Wat als het lijkt alsof je niet bestaat? Voor de Rohingya uit Myanmar is dit letterlijk het geval. In augustus 2017 ontvluchtten honderdduizenden Rohingya het gruwelijke geweld in Myanmar. Nu, drie jaar later, leven ze stateloos en zonder identiteitspapieren in primitieve kampen in Bangladesh. Samen met EO Metterdaad en Museum of Humanity komt Tear in actie om deze vluchtelingen een gezicht en stem te geven.

De crisis in het zuiden van Bangladesh is uitzichtloos. Al drie jaar leven ongeveer één miljoen Rohingya in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, zonder perspectief op verandering of verbetering. Terugkeren naar Myanmar kan niet en werken in Bangladesh of überhaupt het kamp verlaten is niet toegestaan. Onder zeer primitieve omstandigheden moeten de vluchtelingen zien te overleven. Velen lijden onder onverwerkte trauma’s.

Het wordt tijd dat de Rohingya gezien worden. Hun bestaan doet er wel degelijk toe.

In actie voor de Rohingya-vluchtelingen

Tear zet zich ter plaatse in voor de Rohingya-vluchtelingen door onder meer het beschikbaar stellen van voedsel, sanitaire voorzieningen en psychosociale hulp. Hoewel het inmiddels een vergeten crisis lijkt, blijft de hulp hard nodig. Daar is dringend geld voor nodig. 

Tear werkt voor deze actie samen met EO Metterdaad en Museum of Humanity van fotograaf Ruben Timman. EO Metterdaad: ‘De verhalen van de Rohingya over de afschuwelijke dingen die ze hebben meegemaakt, zijn te verschrikkelijk voor woorden. Ze zijn verjaagd uit hun land en zitten getraumatiseerd en zonder toekomstperspectief vast. Het wordt tijd dat ze gezien worden. Hun bestaan doet er wel degelijk toe. Met de actie #ikbestaniet hopen we een beweging op gang te brengen, als reactie op het wegkijken van de wereld.’ Daarnaast wordt er geld opgehaald om hulp te kunnen blijven bieden.

Speciale uitzendingen en expositie

EO Metterdaad reisde twee jaar geleden af naar het vluchtelingenkamp in Bangladesh. Daar zijn bijzondere afleveringen gemaakt die op 12, 19 en 26 september worden uitgezonden op NPO 2. Daarnaast is deze hele maand nog de expositie ‘Ik besta niet’ van fotograaf Ruben Timman te bekijken in het Museum of Humanity. Hij bezocht het kamp in november 2019 en dat leverde een serie indringende portretten op.

Lees hier meer over wat we doen in Bangladesh >>

4 Bijbelstudies over gerechtigheid

Verhaal | 29-10-2020 | Tear
Meer weten over gerechtigheid? Tear zet 4 Bijbelstudies over recht doen op een rij.

William leert criminelen over Jezus door stil te zijn

Verhaal | 28-10-2020 | Tear
Rechtdoen begint met mensen zien. En mensen zien begint met luisteren. Dat ontdekt pastor William Quiñones als hij een streng beveiligde jeugdgevangenis binnenstapt om over Jezus...

Leven als een nomade: Genieten van onderweg zijn

Verhaal | 27-10-2020 | Annelieke Bouman
De Nederlandse Anneke reist graag. Op zoek naar nieuwe culturen, nieuwe ontmoetingen en verrassende wendingen.

Laat je niet lamslaan door het verlangen naar vroeger...

Verhaal | 25-10-2020 | Dorina Nauta
‘We gaan als kerk door een rouwproces, omdat we niet meer samen kunnen komen, zoals we dat gewend zijn.'

Ontroerend: Syrische vluchteling zingt lied ‘Mag Ik Dan Bij Jou’

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Zangeres Shaza Hayek ontvluchtte ruim vijf jaar geleden haar moederland Syrië. Samen met landgenoten zingt ze het ontroerende nummer ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij.

Alexander slaat bruggen tussen witte en zwarte levens

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Alexander McLean stamt af van slavenhouders én slaven. Hij is daarmee het levende bewijs dat het mogelijk is om bruggen te slaan tussen witte en zwarte levens.