Je kunt jezelf wel beschermen tegen corona, maar wat als er een bom valt?

Verhaal | 09-06-2020Tear

Nigeria heeft de grootste economie van Afrika, en toch zijn zeven miljoen mensen in het noordoosten van het land afhankelijk van humanitaire hulp. Naar schatting lijden 2,7 miljoen mensen in het land onder ernstige voedseltekorten en de laatste tijd laait het geweld van terreurorganisatie Boko Haram ook weer verder op. Genoeg reden voor zorgen dus, en ondertussen gaat ook de coronacrisis dit land niet voorbij.

Blijf zoveel mogelijk thuis, is het devies al maanden op veel plekken in de wereld. Maar wat als je moest vluchten door geweld en nu met veel mensen dicht op elkaar woont in een vluchtelingenkamp? Dan is 1,5 meter afstand houden eigenlijk praktisch onmogelijk, hoe graag je ook wilt.

In Maiduguri, de hoofdstad van Borno State in Nigeria (het gebied waar Tear werkt), telt iedere centimeter ruimte. Hier moeten vluchtelingen uit andere delen van de staat vaak op een beperkt aantal vierkante meters hun leven delen. Ze zijn gevlucht voor de oorlog die al ruim tien jaar woedt tussen het leger en verschillende gewapende groepen. 

Een kwestie van overleven

Het zijn veelal vrouwen en kinderen die hier verblijven, bijna 80 procent. Een van hen, Aishatu, deelt haar hut van vier bij zes meter met haar tien kinderen. Ze is 38 en weduwe, waardoor ze de zorg voor haar kinderen alleen daagt. ‘Ik heb gehoord dat je drukte moet vermijden, en dat maakt me nerveus. Afstand houden is hier heel moeilijk omdat we dicht op elkaar wonen’, vertelt ze aan een journalist van nieuwssite Al Jazeera

Terwijl we noodhulp proberen te verlenen in gebieden die lijden onder de conflicten, komt er ook nog een grote pandemie om de hoek kijken.

Ondertussen groeit het aantal bevestigde besmettingen in Nigeria, en voelen veel Nigerianen ook de economische gevolgen door de maatregelen van de overheid. Voor sommige vluchtelingen, die alles - inclusief hun sociale netwerk - zijn verloren, is het een kwestie van overleven.

Zo hielp Rebeca, sinds ze vier jaar geleden met haar kinderen moest vluchten terwijl hun dorp werd aangevallen, op een boerderij in de buurt van het vluchtelingenkamp. Ze verdiende nog geen 50 cent per dag, maar kon het geld goed gebruiken om voor haar zes kinderen te zorgen. Toen er in het gebied waar de boerderij staat een lockdown werd uitgeroepen, kon Rebeca er niet meer terecht, en verloor ze het kleine beetje inkomen waar ze al op probeerde te overleven.

Zorgen om meer dan het coronavirus

Hulporganisaties staan voor een constant dilemma, vertelt Stanley Latani, projectmanager bij het internationale comité van het Rose Kruis in Maiduguri. ‘Terwijl we noodhulp proberen te verlenen in gebieden die lijden onder de conflicten, komt er ook nog een grote pandemie om de hoek kijken waar we rekening mee moeten houden.’ 

In de praktijk betekent dit dat er extra ruimte tussen de bedden in ziekenhuizen moet worden gecreëerd om afstand te bewaren, en zoveel mogelijk patiënten poliklinisch moeten worden behandeld. Maar terwijl het geweld doorgaat en oorlogsslachtoffers binnen blijven komen, is het lastig om deze standaard aan te houden. Een andere uitdaging is dat veel ziekenhuizen en gezondheidscentra zijn verwoest door de conflicten, waardoor de gezondheidszorg voor veel mensen fysiek onbereikbaar is geworden. Als de verspreiding van het coronavirus de vrije hand krijgt en er geen IC in de buurt is, kan dit dus desastreuse gevolgen hebben. 

Door de combinatie van geweld en een pandemie die zich steeds verder verspreid zijn de zorgen in Nigeria groot. ‘Je kunt wel preventieve maatregelen nemen tegen het coronavirus’, zegt Clara Okafor, zuster in het ziekenhuis in Maiduguri, ‘maar je kunt niets doen om jezelf tegen een explosie te beschermen.’

Tears noodhulp in Nigeria wordt medegefinancierd met fondsen van de Nederlandse overheid via de Dutch Relief Alliance Joint Responses. De Dutch Relief Alliance is een samenwerkingsverband van zestien Nederlandse noodhulporganisaties. Lees meer over de DRA >>

Crisis op crisis in Nigeria

Sinds 2009 kampt Nigeria met geweld vanuit de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Op dit moment leven 1,9 miljoen mensen als vluchteling in Noord-Oost Nigeria, waarvan bijna 80 procent vrouwen en kinderen. In totaal zijn er 36.000 mensen omgekomen als gevolg van het geweld door Boko Haram. Meer dan de helft hiervan zijn burgers. Daarnaast heeft de terreurorganisatie duizenden vrouwen en meisjes ontvoerd. 

In Borneo State (het gebied waar Tear werkt) waren half mei 223 coronabesmettingen bevestigd. 24 mensen zijn overleden. In heel Nigeria zijn er bijna 6000 bevestigde besmettingen; het hoogste aantal van alle West-Afrikaanse landen. Om de verspreiding van het coronavirus in te perken gold er vanaf eind maart een lockdown in het land, die begin mei iets is versoepeld. De maatregelen verschillen per regio. Na de eerste officiële besmettingen is half april ook een lockdown afgeroepen in Borno State. Gelukkig kan noodhulp wel worden verleend.

Pepijn en Sepp beklimmen de Alpe d'Huez!

Verhaal | 22-06-2020 | Petra Meijerhof
In het Jeugdjournaal vertelden Sepp en Pepijn over de trap die zij beklommen.

Ondanks zijn hersenletsel beklimt Antheun de trap

Verhaal | 16-06-2020 | Tear
De Vaalserberg. Dat is zijn doel. Hiervoor gaat hij twaalf dagen lang, vier keer per dag, met de trap naar zolder en – achterstevoren met zijn vrouw als ‘vangnet’ – weer naar...

Lizet en Tjerk doen mee aan The Climb: ‘Door zelf in onze kracht te staan, helpen we mensen ver weg dat ook te doen’

Verhaal | 10-06-2020 | Tear
Lizet en haar partner Tjerk doen mee aan The Climb: elke dag lopen ze acht keer de 142 treden op en af, en dat tien dagen achter elkaar.
zelfhulpgroep Tear

'Is al het harde werk voor niets geweest?'

Verhaal | 04-06-2020 | Tear
Voor haar zakelijke successen heeft Nitagwa hard moeten werken, want ze kent ook armoede. Nu lijkt door corona alles voor haar ogen in te storten. 'Is al het harde werk voor...

Woerdens stel beklimt Mont Blanc op Petrustoren

Verhaal | 28-05-2020 | Suzanna Blackmore
Lizet Wolters en Tjerk Copier uit Woerden beklimmen van 11-20 juni de Mont Blanc op de Petrustoren.
The Climb Tear

The Climb: de sportiefste challenge in lockdown!

Verhaal | 21-05-2020 | Tear
The Climb: De sportiefste challenge in lockdown!