Kerken in Kenia worden wakker

Verhaal | 03-06-2015Karin de Geest

Peter Kiriu (39) is pastor in St. John’s Cheribo, een kerk in een klein dorp in Oeganda. Insectennesten, afgebladderde verf, geen water of elektriciteit. Drie jaar geleden was pastor Kiriu's kerk in een slechte staat en kerkleden keken weinig naar elkaar en hun omgeving om. Totdat de kerk wakker werd en zich ging inzetten voor de gemeenschap. St. John’s Cheribo is nauwelijks meer herkenbaar.

Pastor Peter Kiriu raakt niet uitgepraat, als hij vertelt over de verandering die zijn kerk in Kenia doormaakt. 'We willen laten zien dat de kerk geeft om haar omgeving.'

'Wat zijn de eigenschappen van een dode kerk?' vroeg Peter Kiriu zijn gemeente. 'Die heeft weinig vreugde, weinig liefde en treedt weinig naar buiten', antwoordde de gemeente. 'Wat zijn de eigenschappen van een levende kerk?', vroeg Kiriu vervolgens. Dat was volgens de gemeente het tegenovergestelde. 'En wat moet onze gemeente voor kerk zijn?' Kuriu's gemeente koos voor de levende kerk. Het was het begin van de metamorfose van St. John's Cheribo. 

Kippen en groente
'Een aantal jaar geleden was ons gebouw verwaarloosd en keken onze kerkleden weinig naar elkaar om,' vertelt de pastor. 'Ook waren de kerkleden niet geïnteresseerd in de omgeving. Ze deden alsof ze boven de gemeenschap stonden en bemoeiden zich er weinig mee.'

Dat is nu helemaal veranderd. Kerkleden knapten zelf hun gebouw op, schaften een watertank aan en legden elektriciteit aan. Niet alleen voor de kerk maar voor het hele dorp. "We leerden geven om de gemeenschap. Daarom knapten we een onbegaanbare weg op en zetten een school op", aldus pastor Kiriu. Kerkleden startten projecten om mensen geld te laten verdienen met kippen en het verbouwen van groenten. Vrouwen begonnen een spaargroep.

Roeping
Dominic Santeto (36) begeleidde deze kerk in deze transitie. Hij werkt voor het ontwikkelingsbureau van de Anglican Church of Kenya, dat ondersteund wordt door Tear. Santeto: "Vaak beperken we ons tot bidden, kerkdiensten en bijbellezen. Maar de kerk is er juist ook voor de gemeenschap, om die te helpen op sociaal en lichamelijk gebied."

Kiriu en Santeto gebruikten in het veranderproces CCMP, voluit: Church and Community Mobilisation  Process. Een proces wat start met bijbelstudies om kerken toe te rusten samen met hun dorp of wijk te werken aan ontwikkeling. Maatschappelijk actief zijn als integraal deel van de roeping als kerk. Kerk en gemeenschap brengen samen problemen én oplossingen in kaart en boren daarvoor lokaal talent aan. Dat leidt tot concrete activiteiten om de leefsituatie te verbeteren, op eigen kracht, met eigen hulpbronnen.

Inspiratie
Santeto en Kiriu inspireerden niet alleen in eigen omgeving, maar ook hun deelgemeenteCrosspoint in de Nieuw Vennepse wijk Getsewoud. Voorganger Taco Koster: "Peter en Dominic zijn bevlogen christenen met een open houding naar kerk zijn in onze context. Hun verhalen inspireerden ons om nog meer naar buiten te treden."