Kleine kracht, grote invloed

Blog | 07-11-2018Jurjen ten Brinke

Zonder blikken of blozen vragen twee Bengalen me tegelijk: ‘En wat zou het antwoord van de kerk daarop kunnen zijn?’ 

Voor Tear is het duidelijk: armoede is het gevolg van gebroken relaties. Tussen God en mens, tussen mensen onderling en tussen de mens en Gods schepping. Op reis in Bangladesh ben ik opnieuw onder de indruk van de kracht van de lokale kerk om in die gebroken relaties herstel te brengen. 

De kerk krijgt alle ruimte

De kerk mag een katalysator zijn om goed te doen in de buurt.

De kerk is marginaal in dit land met 160 miljoen inwoners. Minder dan 0,5 procent is christen. Maar de kleine kracht van de kerken wordt gezien door de overheid. Zij hebben positieve herinneringen aan het werk van christenen – bouwen van ziekenhuizen, scholen stichten, sociale betrokkenheid – en geven christelijke organisaties de ruimte om hun werk te doen. En dát in een land met meer dan 80 procent moslims. 

Christenen, moslims én hindoes samen

Er is hier een beweging van interkerkelijk samenwerken gaande. Onder de naam Umoja (wat ‘samen’ betekent) helpen de partners van Tear in Bangladesh de kerk om góed te doen. Dominees van allerlei kerkverbanden krijgen training en ze nemen hun gemeenteleden mee in het aangaan van relaties met hun hele omgeving.

De kerk mag een katalysator zijn om goed te doen in de buurt. Ze faciliteert zelfhulpgroepen van christenen, moslims en hindoes, ze organiseert ontmoetingen met jongeren van allerlei kerken en ze denkt na over de vraag hoe de kerk zichtbaar kan zijn in het dagelijks leven.

En in ons seculiere Nederland?

Het lastige van een reis als deze is dat je telkens gaat vergelijken met Nederland. Zou dit in ons seculiere land ook mogelijk zijn? Dat de kerk zó’n goede naam heeft dat ze als initiatiefnemer van ‘goed werk in haar omgeving’ gezien wordt? Ze vragen naar de problemen in Nederland en ik leg uit dat onder andere eenzaamheid een groot punt is. En zonder blikken of blozen vragen twee Bengalen me tegelijk: ‘En wat zou het antwoord van de kerk daarop kunnen zijn?’ 

- Jurjen ten Brinke
Voorganger van Hoop voor Noord en ambassadeur van Tear.
 

Dit was de eerste blog van Jurjen over zijn inspirerende ontmoetingen met de Rohingya-vluchtelingen en hulpverleners in Bangladesh. Lees ook zijn tweede blog en derde blog.

Meer over het project

Noodhulp Rohingya-vluchtelingen Bangladesh

Bangladesh (Azië)
Tear biedt, in samenwerking met lokale hulporganisatie Christian Commission for Development in Bangladesh (CCDB), noodhulp aan de Rohingya in Bangladesh. Uw gift is hard nodig.

Een jong gezin in de 'gevangenis'

Blog | 10-01-2019 | Martha Zonneveld
Hij is 28 jaar, zij 25 jaar. Samen zijn ze de trotse ouders van drie kinderen. Ze hadden een rustig leven op de boerderij, maar nu zitten Abdul, Gine en hun gezin ‘gevangen’.

Een beweging van helpen naar dienen

Blog | 07-11-2018 | Jurjen ten Brinke
‘Hoe kunnen we helpen op een manier die niet alleen in de directe nood voorziet, maar ook vanuit Gods hart de mens in haar waarde laat?’

Hoe kun je nou denken dat dit je taak niet zou zijn?

Blog | 07-11-2018 | Jurjen ten Brinke
‘Ik zie veertig moslimkinderen onder leiding van een christen- en moslim juf het lied ‘We shall overcome one day’ zingen. Nu heb ik toch echt tranen in mijn ogen.’

Kleine kracht, grote invloed

Blog | 07-11-2018 | Jurjen ten Brinke
Zonder blikken of blozen vragen twee Bengalen me tegelijk: ‘En wat zou het antwoord van de kerk daarop kunnen zijn?’