Koninklijke woorden

Blog | 26-09-2019Rikko Voorberg

Het waren koninklijke woorden. Dat er te weinig solidariteit is tussen EU-lidstaten om iets te doen aan ‘het afschuwelijke lot van veel migranten die de Middellandse Zee proberen over te steken’. In een hoek van mijn scherm meen ik Minister-President Mark Rutte instemmend te zien knikken bij de woorden ‘afschuwelijk lot’. Als ik de politieke uitingen tot dusver beschouw, dan moet het afschuwelijk lot vooral gekeerd woorden door deals met afschuwelijke landen die afschuwelijke manieren hebben om vluchtelingen tegen te houden. Maar een late bekering moet je ook niet uitsluiten. Het zou een godsgeschenk zijn.

En de crisis is niet voorbij. Sterker nog, ze staat op het punt een nieuwe fase in te gaan.

De crisis houdt aan

Nog geen twee week geleden zaten we midden in het afschuwelijk lot dat door Europees beleid was gecreëerd en met Europees geld in stand werd gehouden. Het kamp Moria en de drama’s op het hele eiland Lesbos waren voelbaar, ondanks de waanzinnige schoonheid van dit stukje Mediterranee.

En de crisis is niet voorbij. Sterker nog, ze staat op het punt een nieuwe fase in te gaan. Turkije heeft het gevoel een goed instrument te hebben gevonden om te krijgen wat hij wil. Erdogan laat vluchtelingen oversteken naar Europa als hij geld van Europa wil. Niet teveel, hij heeft de deal wel nodig. Maar zo 600 op een dag. Kan net. Wanhopige mensen als politiek drukmiddel.

Onwerkelijk

En op dag één lopen we over een begraafplaats met een vers gedolven babygraf. Het kleintje heeft het niet gered in kamp Moria. Daarna een tienergraf, de jongen werd in het omhekte deel van het kamp waar minderjarigen verblijven door een andere minderjarige doodgestoken. Nu ligt hij in de aarde van een Europees eiland zonder ooit van de waarden van dit continent geproefd te mogen hebben. Een aantal jongeren die we later die dag zullen ontmoeten is laat of komt helemaal niet, want er is onrust in het kamp. Minderjarigen protesteren tegen de werkelijk onleefbare plek waar ze moeten blijven en de politie zet traangas in. Tegen hen. Dat brengt een soort van rust terug. Maar rust is niet het goede woord.

Het enige lichtpuntje is dat wanhoop de plek is waar geloof begint.

Zonder wanhoop, geen geloof

Het brengt je bijna tot wanhoop. Het enige lichtpuntje is dat wanhoop de plek is waar geloof begint. Het is niet de plek waar geloof eindigt of ten grave wordt gedragen. Zonder wanhoop is geloof helemaal niet nodig. Dan regel je het gewoon. Er is een hoop geloof nodig om hier te blijven investeren, doneren, protesteren en helpen. We waren er dan ook niet zomaar, op dit paradijselijke vakantieland. Het was precies bedoeld om datgene te doen waar de koning op deze Prinsjesdag aan refereerde. Nederland weer opnieuw tot solidariteit bewegen.

Evenement over migratie

Op 3 oktober vindt er in alle Europese landen, in de hoofdstad, een evenement plaats over migratie. We leggen de verbinding tussen de ellende aan de grenzen en de burgers in alle lidstaten. Wij organiseren het event in Amsterdam, samen met Rederij Lampedusa en jij bent uitgenodigd. Als alles loopt zoals gepland, ontvangt de bijbehorende petitie zoveel handtekeningen dat 3 oktober vanaf volgend jaar een Europese dag van Memory en Welcome is. Opdat we niet vergeten – en handelen voor het te laat is voor degenen die leven.  

Van harte uitgenodigd om 3 oktober bij Capital Event Netherlands Amsterdam aanwezig te zijn. Bekijk de volgende link voor meer informatie: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-capital-event-netherlands-european-day-of-memory-welcome-72095580823