‘Laat je niet opvreten door onrecht’

Verhaal | 22-10-2020Tear

Bidden en rechtdoen kunnen niet zonder elkaar, zegt Edwin Hamelink van 24-7 Prayer. Daarom openden hij en zijn team elke dag van The Justice Week met een interactief, digitaal gebed. “God wil ons inzetten in deze wereld, maar uiteindelijk mogen we het van Hem verwachten.”

Wat hebben gebed en recht volgens jou met elkaar te maken?

“Gebed, missie en recht: die dingen zijn volgens mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik zie mensen die zich inzetten voor recht vooral heel hard werken, en daarbij soms lastig vinden om in contact te blijven met God. Terwijl ‘bidders’ die veel bij de Vader op schoot zitten, het soms moeilijk vinden om in beweging te komen. Ik denk dat een gezonde volgeling van Jezus bidden en rechtdoen combineert. Als je recht wil doen is het gezond om, net als Jezus, in nauwe verbinding met God de Vader te zijn.”

Wij zijn God niet.

Waarom is dat gezond?

“Door te bidden en stil te zijn, leer je om door Gods ogen naar de wereld te kijken. Wanneer je als activistisch persoon hele dagen bezig bent met alle shit in de wereld, is het belangrijk om dat ook weer bij God terug te brengen. Om af en toe stil te staan. Anders vreet het onrecht je gewoon op. Dat leidt tot teleurstelling of burnout. Wij zijn God niet. God heeft ons heel veel gegeven en wil ons inzetten in deze wereld, maar uiteindelijk mogen we het van Hem verwachten.”

Ben jij een bidder of een doener?

“Zelf ben ik meer een activistisch persoon dan een bidder. Gebed is een discipline en bidden heb ik moeten leren. Vroeger was gebed gewoon iets dat hoorde voor het eten en het slapengaan. Toen ik op mijn zeventiende enthousiaster werd over mijn geloof, startte ik een gebedsgroepje met vrienden. In die tijd ontdekte ik dat gebed ook echt werkt. We baden voor vrienden die Jezus niet kenden en sommigen kwamen tot geloof. Toen ik besefte dat het standaard idee van gebed – praten met je handen gevouwen en je hoofd gebogen – voor mij niet werkte, begon ik te zoeken naar mijn eigen spiritualiteit. God ontmoeten in muziek en gebeden opschrijven paste veel beter bij mij. Door de jaren heen ben ik liturgie en stilte meer gaan waarderen.”

Het thema van The Justice Week is ‘Unseen’. Wie of wat wordt volgens jou niet gezien? 

“Als er zoveel onrecht is, kan het makkelijk langs je heen gaan. Ik moet er bewust voor kiezen om me te laten raken, me in te lezen en me erover uit te spreken. Onlangs was dat bijvoorbeeld de actiegroep ‘We Gaan Ze Halen’, die de vluchtelingen op Lesbos opzocht. Vanuit die hel lieten de vluchtelingen vliegers met ‘SOS’ de lucht ingaan, als gebeden die in de lucht hingen. Dat raakte me. Mijn gedachten deel ik dan met mensen. Niemand hoort hen, laten wij hun stem versterken. Ook probeer ik dichtbij huis, in Rotterdam Zuid, goed naar mensen te kijken. Mijn buurman, een echte Feyenoordhooligan, is een ex-verslaafde die nog weleens terugvalt. Hij staat elke dag voor de deur en ik neem de tijd om een praatje met Hem te maken. Ook komt een kind uit een gezin dat het lastig heeft regelmatig bij ons over de vloer.” 

Hoe bid jij dan voor hen?

“Ik bid regelmatig voor mijn buurman. Ik gebruik daar apps voor, die me herinneren aan mijn gebedspunten, zoals Inner Room en Lectio365. Die apps helpen mij om te bidden gedurende de dag, in de auto, tijdens die ‘verloren’ momenten. Ik vind het best moeilijk om voor mijn buurman te bidden. Er is zoveel shit in zijn leven. Wat wilt U met hem, vraag ik God. Inmiddels doet hij de Alpha-cursus. Ook maak ik gebedswandelingen. In een groepje loop ik door een straat in Rotterdam en bid je voor wat je ziet. Wat is de nood, hoe kijkt God naar deze straat? Door te bidden, leren we met de ogen van Jezus te kijken naar de wereld om ons heen. En gelukkig zie je dan ook veel moois!”

Als je God vraagt om Zijn wil te doen, dan zal Hij het geven.

Maakt het tijdstip van gebed uit? 

“Het helpt mij wel als ik de dag begin met gebed, om de mensen en situaties langs te gaan en God te vragen: ‘Mag ik U daarin ontmoeten?’ Ik denk wel dat het een opmerkzame houding geeft. In Lucas 4:18 staat: ‘De Geest van de Heer rust op mij…’, waarna een lijst van acties volgt. De Geest leidt je, geeft je een bepaalde hartgesteldheid, en van daaruit kun je op weg gaan. Als Jezus zij volgelingen de wereld in stuurt, doet hij dat vanuit bewogenheid met de wereld. Dat vind ik inspirerend.”

Er is zoveel onrecht om voor te bidden… Waar begin je? 

“Begin altijd met wat concreet en dichtbij is. Bedenk welke dingen die jou verdrietig maken, welke gedachten blijven tergkomen en aan je knagen. Ik denk dat de heilige Geest daar doorheen werkt. Onderzoek het en verdiep je in de situatie. Hier in Rotterdam Zuid ligt de ellende op straat, maar in Amersfoort Vathorst, waar veel scheidingen zijn, gebeurt het misschien meer achter de voordeur. Zet je de Bijbel leest en Gods perspectief naast deze dingen zet, dan heb je iets heel moois om voor te bidden. Als je God vraagt om Zijn wil te doen, dan zal Hij het geven. Als je bezig bent met de dingen van God, dan verandert er iets bij je en is de kans groot dat je er ook iets mee wil doen.”

Wat als God gebeden niet verhoort?

“Dan zou ik zeggen: hou vol. We zijn dat zo niet gewend in onze maatschappij. ‘Heer, geef me geduld, geef het nu.’ Voor mij is het een keuze om te blijven bidden. Het is een leefregel geworden. Net als de monniken, die elke dag weer dat oude ritme volgen. Daar zit zoveel rijkdom in.”

Tekst: Charlotte van Egmond

Lees ook: Anne Zaki 'Verandering hoeft niet altijd hier en nu'

OVER 24-7 PRAYER 
24-7 Prayer NL is een beweging die mensen leert God te ontmoeten in gebed, zodat biddende gemeenschappen ontstaan die Jezus zichtbaar maken in de maatschappij.

OVER EDWIN HAMELINK
Edwin Hamelink droomt als teamleider bij 24-7 Prayer van een biddende Kerk die haar liefde voor Jezus praktische handen en voeten geeft. Hij is gek op speciaalbier en wielrennen (maar alleen als de zon schijnt). 

‘Laat je niet opvreten door onrecht’

Verhaal | 22-10-2020 | Tear
Bidden en rechtdoen kunnen niet zonder elkaar, zegt Edwin Hamelink van 24-7 Prayer. Daarom openen hij en zijn team elke dag van The Justice Week met een interactief, digitaal...

Anne Zaki spreekt tijdens The Justice Week: ‘Verandering hoeft niet altijd hier en nu’

Verhaal | 20-10-2020 | Tear
De Egyptische Anne Zaki (43) voelt zich geroepen om dominee te zijn, maar mag dat in haar kerk in Caïro na twaalf jaar aandringen nog steeds niet.

Waarom een Justice Week harder nodig is dan ooit

Verhaal | 15-10-2020 | Tear
Joost van Dieren, projectleider The Justice Week, vertelt waarom een Justice Week harder nodig is dan ooit.

Advocaat en politicus Don Ceder: ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’

Verhaal | 11-10-2020 | Tear
Advocaat en politicus Don Ceder (30) spreekt tijdens The Justice Week. ‘Daar waar je iemand echt ziet – niet als last, maar als mens – creëert dat hoop.’
Wilde bloemen zaaien

'Ik wilde zo graag de straat tot bloei brengen'

Blog | 05-06-2019 | Dorina Nauta
Dorina wilde haar straat tot bloei brengen. Letterlijk, door bloemen te planten. Maar het gaat niet zoals ze had gehoopt.