De haven van Beiroet ligt voor een groot deel in puin en in bijna de helft van de stad is er schade aan gebouwen en huizen. Tienduizenden huizen zijn onbewoonbaar en van de twee miljoen inwoners van de stad zijn er zo'n 300.000 mensen getroffen. 

Angst voor voedselcrisis

We maken ons grote zorgen. Libanon kampte al met een diepe economische crisis waardoor veel mensen sowieso moeilijk konden rondkomen. Ook was er net weer een lockdown uitgeroepen omdat het aantal coronabesmettingen de laatste tijd flink opliep. Samen met onze partners van het Christelijk Noodhulpcluster houden we de situatie nauwgezet in de gaten en kijken we waar we hulp kunnen verlenen.

De haven van Beiroet is een belangrijke plek voor het hele land en speelt een grote rol in de aanvoer van basisgoederen. Ook lagen veel van de graanvoorraden in het land opgeslagen in de haven. Er wordt gevreesd voor een grote voedselcrisis, die door de hevige economische crisis al deels gaande was.

Wat we doen

Samen met het Christelijk Noodhulpcluster komen we in actie om de meest kwetsbare mensen in Libanon te helpen. Onder meer aan vluchtelingen, migranten en aan de meest arme Libanezen uit Beiroet wordt directe hulp verleend. We helpen met:

  • voedselvoorziening voor de allerarmsten die dat nu zo nodig hebben;
  • reparatie van huisvesting;
  • psychosociale ondersteuning voor slachtoffers.

De afgelopen weken heeft onze lokale partner Merath 200 multi-purpose vouchers, informatieflyers over het coronavirus en herbruikbare mondkapjes uitgedeeld aan tien kerkpartners in Beiroet. De mondkapjes zijn met de hand gemaakt door vrouwen die naailes hebben gekregen van Merath om hierdoor een inkomen te kunnen genereren. Merath blijft hulp verlenen in Beiroet en focust de komende tijd op voedselhulp, hygiënepakketen en extra hulp voor als de temperaturen weer dalen. 

Foto: ANP/Zumapress/Marwan Tahtah