Licht in oorlogsgebied

Verhaal | 03-06-2015Karin de Geest

Het zijn misschien wel de oudste christelijke gemeenschappen ter wereld. Die kerken in Syrië en Irak bevinden zich nu echter midden in verschrikkelijke conflicten. Lucas Shindeldecker is directeur van Tears partnerorganisatie LSESD in Syrie en bewondert de ongekende daadkracht en moed van kerken die ter plaatse blijven.

Shindeldecker is Community Development Director van LSESD, een noodhulpverlenende partnerorganisatie. Tear ondersteunt via LSESD lokale kerken in Syrië. Zij kopen via lokale leveranciers voedsel in en distribueren voedselpakketten. In de koude winter leverden de kerken ook dekens en matrassen en gaven de meest kwetsbaren een toelage voor brandstof.

Geroepen
"Ik bewonder de gevluchte christenen uit Syrië die terugkeren naar hun thuisland om te helpen. Ze houden van hun land, willen de oude christelijke gemeenschappen beschermen", aldus Shindeldecker. Bijzonder voor deze kerken, die altijd een wat geïsoleerde minderheid vormden in het islamitische land. "Maar nu ze de enorme nood zien, geloven ze dat ze geroepen zijn te helpen."

Waarde
9,5 miljoen gevluchte Syriërs, verblijven overal waar het kan: tenten, appartementen en gebouwen. ‘’Mensen hebben geen inkomen, geen voedsel, zien gasprijzen stijgen. Overheidsvoorzieningen verslechteren, er is weinig medische zorg en kinderen kunnen niet naar school." Ondanks deze schijnbare uitzichtloosheid ziet Shindeldecker een lichtpuntje in het feit dat kerken ook gevluchte soennitische moslims helpen. "Veel Syrische soennieten hadden nooit contact met christenen, konden zich niet voorstellen welkom te zijn in de kerk. Maar de kerk helpt ook hen."

Spelen
In de Koerdische gebieden van Irak, niet ver van de frontlinie, bieden kerken ook hulp. Een Nederlandse hulpverlener vertelt: "Kerken verstrekken voedsel, huisvesting, kleding en andere basisbehoeften. Iedereen die in deze situatie helpt, is onmisbaar." De nood is enorm, hulp lijkt nooit genoeg." Niettemin levert Tears partnerorganisatie voedsel, warme dekens en kachels, huishoudelijke artikelen en medicijnen. Het regelt kinderopvang en speeltuinen voor de getraumatiseerde kinderen. Zodat kinderen weer spelen in plaats van vluchten.