Lockdown is geen optie

Blog | 09-04-2020Matthijs van Pijkeren

Zoals bij elke ramp zijn het de meest kwetsbaren die het meest lijden. Ook nu weer in India. Toen de regering twee weken geleden besloot het totale land op slot te doen, kwam er een enorme volksverhuizing op gang. De beelden gingen de hele wereld over. Miljoenen mensen waren onderweg, lopend met hele gezinnen of in overvolle bussen.

Beelden van Indiase volksverhuizing gingen de hele wereld over

Waarom? De lockdown raakt in India de dagloners het meeste. Dit zijn de mensen die de basis vormen waar de Indiase economie op drijft. De basis: de onderste laag van mensen die tegen een ongelofelijk laag inkomen het meest zware werk doen. Zij werken in het huishouden, in het transport, in de bouw, in de fabrieken. Ze eten elke dag van wat ze die dag verdienen. En als ze niets verdienen, eten ze niet. ‘Living from hand to mouth’ noemen ze dat. Voor hen was de lockdown, thuisblijven, gewoon geen optie. 

Opgepakt en vastgezet

Het enige wat ze konden, was teruggaan naar huis. Normaal gesproken kun je dan, als je een heel klein beetje geld hebt, gebruik maken van het uitgebreide spoornet van India, maar dat staat vanwege de lockdown stil. Dus gingen ze op weg, met het hele gezin, soms honderden kilometers verder naar het dorp waar ze vandaan komen. In de overtuiging dat daar familie is en voedsel. 

Weer zijn het de allerarmsten die het hardst geraakt worden

De meesten zijn daar nooit aangekomen. De politie heeft inmiddels hardhandig ingegrepen. Iedereen die nog onderweg is, wordt opgepakt en verplicht twee weken in quarantaine gezet. De arbeidsmigranten zitten nu vast, soms met honderden opeengepakt in lege schoolgebouwen. Anderen zitten nog opgesloten in de overvolle sloppenwijken bij de grote steden. Ze mogen nergens heen. Ze kunnen geen geld verdienen. De regering heeft 20 miljard euro uitgetrokken voor voedselvoorziening voor de komende drie maanden. Maar geld voor zeep is er dan weer niet. En de hygiëne is ook ver te zoeken zonder stromend water,  als je voor iedere emmer in een lange rij moet wachten voor de lokale waterpomp.

Zonder corona is deze lockdown al een ramp

Het coronavirus heeft nog weinig slachtoffers gemaakt in India. Tenminste, volgens de officiële statistieken. Maar deze lockdown is al een ramp op zich: en één die ook zonder corona grote gevolgen kan hebben op lange termijn.

Een lockdown is een luxe. Social distancing een privilege.

Een Indiase arts verwoordde het zo, en zijn woorden gingen viral op social media: ‘Een lockdown is een luxe. Het betekent dat je het jezelf kan veroorloven om thuis te blijven. Social distancing is een privilege. Het betekent dat je huis en omgeving ruim genoeg is om je daaraan te kunnen houden. Handen wassen is een voorrecht. Het betekent dat je toegang hebt tot stromend water.’

Laten we beseffen dat het wederom de allerarmsten zijn die het hardst geraakt worden door deze coronacrisis. Laten we hopen dat het virus in India en andere landen met grote kwetsbare bevolkingsgroepen niet op grote schaal uitbreekt. Laten we bidden dat deze mensen niet getroffen worden door een dubbele ramp die zijn weerga niet kent.

Foto: Mino Surkala / Shutterstock

Martha Zonneveld: ‘Honger is een afschuwelijke ramp die zich voltrekt naast de dreiging van corona’

Verhaal | 03-07-2020 | Hannah Westra
Met Tear zijn we actief betrokken bij mensen die op dit moment nog middenin een lockdown zitten. Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear: ‘In sommige landen begint de...

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020 | Annemarie van den Berg
Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze gemeenschappen beter bestand zijn tegen de gevolgen.
Babyslofjes

Kraamtijd in lockdown: net bevallen en geen inkomen meer

Verhaal | 22-06-2020 | Tear
Ineens ziet de kraamtijd er door het coronavirus heel anders uit dan dat we gewend zijn. Maar voor de 25-jarige Kabita en haar man is de kraamtijd levensbedreigend geworden.
Corona Noodhulpfonds

Steun het Corona Noodhulpfonds

Nieuws | 12-06-2020 | Tear
Het coronavirus is overal. Op dit moment zijn er al honderdduizenden mensen overleden. We maken ons grote zorgen, juist ook in ontwikkelingslanden.
Diana Simumpande / Unsplash

Christelijk Noodhulpcluster roept op tot gebedszondag voor de wereld

Nieuws | 05-06-2020 | Suzanna Blackmore
Het Christelijk Noodhulpcluster roept kerken op om zondag 28 juni extra tijd te nemen voor gebed voor de wereld.
zelfhulpgroep Tear

'Is al het harde werk voor niets geweest?'

Verhaal | 04-06-2020 | Tear
Voor haar zakelijke successen heeft Nitagwa hard moeten werken, want ze kent ook armoede. Nu lijkt door corona alles voor haar ogen in te storten. 'Is al het harde werk voor...