Lukt het Tear om de meest kwetsbaren te bereiken?

Blog | 16-10-2019Emma van der Roest-Boele

Bij Tear willen we mensen helpen zélf op te staan uit armoede. Dat lukt gelukkig heel vaak, dankzij vele mooie projecten en samenwerking met lokale kerken en organisaties. Maar de állerarmsten en meest kwetsbaren bereiken, dat blijkt in de praktijk behoorlijk lastig. Hoe komt dat? En hoe kunnen we dat veranderen? Collega Emma van der Roest-Boele is  programmamedewerker internationaal bij Tear en gepassioneerd over dit thema.

‘Ik ben iemand die graag het hele plaatje wil zien. Ik wil graag horen wat goed gaat en luisteren naar mensen die enorm geholpen zijn met het werk wat wij bij Tear doen. Maar ik wil ook graag de rafelige randjes zien. Zien we misschien nog mensen over het hoofd die we juist wèl willen bereiken? En andersom: zijn er mensen voor wie de stap te groot is om bij een project van ons aan te haken? Wat is hun verhaal?

Ik wil ook graag de rafelige randjes zien.

Ergens in een kantoor driehoog in Delhi, India, mag ik met een groep inspirerende mensen hierover nadenken. Vier mensen uit India, een uit Kenia en drie uit Nederland. Met hen ga ik de komende twee jaar in India een onderzoek en pilot doen om te begrijpen hoe kwetsbare groepen mensen wèl betrokken kunnen raken bij onze projecten. Hierbij focussen we op vrouwen, kinderen, Dalits ( de mensen die buiten het kastenstelsel in India staan), mensen met een beperking en migranten.

Mijn collega’s in India hebben jarenlange ervaring met het omgaan met de meest kwetsbaren. Zij hebben ontdekt dat inzetten op gedragsverandering niet genoeg is. Echte verandering vindt plaats op het niveau van waarden en wereldbeelden. Bijvoorbeeld: als jij gelooft dat het ongeluk dat jou overkomt karma is, dan zal je niet snel geloven dat je - met ondersteuning – zelf iets aan je situatie kan veranderen. Dat gaat diep en is daarom een uitdaging. Maar de overtuiging van mijn collega’s om die verdiepingsslag te maken inspireert mij enorm.

We geloven dat échte verandering in de harten van mensen plaatsvindt.

Samen met onze partnerorganisaties in India is het verlangen van Tear om  een beweging te creëren waarin luisteren en reflecteren centraal staat. We willen mensen uitdagen om opnieuw na te denken over hun wereldbeelden en waarden. Hoe beïnvloeden die hoe je naar anderen kijkt? Want we geloven dat als échte verandering in het hart van mensen plaatsvindt, de verandering nooit verloren gaat. Sterker nog, we hopen dat die verandering zich alleen maar uitbreidt, als mensen bijvoorbeeld ergens ander gaan wonen. Dat het een beweging wordt die zich als een olievlek gaat verspreiden en ook op andere plekken verschil maakt.

Ik ben dankbaar dat ik namens Tear betrokken mag zijn bij deze mensen en hun werk. Dat ik geïnspireerd mocht raken door hun geloof, ervaring en visie. En dat we samen, zij daar en wij hier, ons willen inzetten om de meest kwetsbaren te bereiken. Mijn collega Prince David in India verwoordde ons gezamenlijke doel mooi: ‘We don’t want to miss out on voices that matter, voices that will shape, not shout.’ 

Zwerfvuil

Zwerfvuil prikken: een klein tekentje van Gods nieuwe wereld

Blog | 18-09-2020 | Tear
Toen Herman met een groep mensen uit de kerk het zwerfvuil wilde aanpakken in zijn straat, liep dat anders dan verwacht..
Ethiopië

7 verrassende dingen die je nog niet wist over Ethiopië

Blog | 07-09-2020 | Annelieke Bouman
Ethiopië, is dat niet een dor en droog land? Laat je verrassen door de schoonheid van Ethiopië.
Lopen door de buurt

Kleine handleiding voor christelijke buurtbewoners

Blog | 28-08-2020 | Herman Bouma
Stel je voor, op een dag neem je het besluit dat je je wilt gaan inzetten voor een mooiere buurt. Herman Bouma, projectleider van Umoja Nederland, deelt een aantal tips én...

Heb jij de moed om los te laten?

Blog | 20-08-2020 | Marieke Siderius
Na een bijzondere zomer start het nieuwe seizoen bijna weer. Misschien ben je wel naar het buitenland geweest, of heb je net als ik de zomerweken doorgebracht in Nederland. Door...

Wandelen door verschillende religies in Nederland

Blog | 19-07-2020 | Tear
Anthea liep met haar vriendin Wendy het Pelgrimspad van 560 kilometer dat hen langs drie verschillende religies leidde.

Pieterpad: de mooiste wandelroutes

Blog | 10-07-2020 | Tear
Het 498 kilometer lange Pieterpad bestaat uit onwijs mooie stukken Nederland. Anthea liep het pad en deelt haar favoriete wandelroutes.