Lukt het Tear om de meest kwetsbaren te bereiken?

Blog | 16-10-2019Emma van der Roest-Boele

Bij Tear willen we mensen helpen zélf op te staan uit armoede. Dat lukt gelukkig heel vaak, dankzij vele mooie projecten en samenwerking met lokale kerken en organisaties. Maar de állerarmsten en meest kwetsbaren bereiken, dat blijkt in de praktijk behoorlijk lastig. Hoe komt dat? En hoe kunnen we dat veranderen? Collega Emma van der Roest-Boele is  programmamedewerker internationaal bij Tear en gepassioneerd over dit thema.

‘Ik ben iemand die graag het hele plaatje wil zien. Ik wil graag horen wat goed gaat en luisteren naar mensen die enorm geholpen zijn met het werk wat wij bij Tear doen. Maar ik wil ook graag de rafelige randjes zien. Zien we misschien nog mensen over het hoofd die we juist wèl willen bereiken? En andersom: zijn er mensen voor wie de stap te groot is om bij een project van ons aan te haken? Wat is hun verhaal?

Ik wil ook graag de rafelige randjes zien.

Ergens in een kantoor driehoog in Delhi, India, mag ik met een groep inspirerende mensen hierover nadenken. Vier mensen uit India, een uit Kenia en drie uit Nederland. Met hen ga ik de komende twee jaar in India een onderzoek en pilot doen om te begrijpen hoe kwetsbare groepen mensen wèl betrokken kunnen raken bij onze projecten. Hierbij focussen we op vrouwen, kinderen, Dalits ( de mensen die buiten het kastenstelsel in India staan), mensen met een beperking en migranten.

Mijn collega’s in India hebben jarenlange ervaring met het omgaan met de meest kwetsbaren. Zij hebben ontdekt dat inzetten op gedragsverandering niet genoeg is. Echte verandering vindt plaats op het niveau van waarden en wereldbeelden. Bijvoorbeeld: als jij gelooft dat het ongeluk dat jou overkomt karma is, dan zal je niet snel geloven dat je - met ondersteuning – zelf iets aan je situatie kan veranderen. Dat gaat diep en is daarom een uitdaging. Maar de overtuiging van mijn collega’s om die verdiepingsslag te maken inspireert mij enorm.

We geloven dat échte verandering in de harten van mensen plaatsvindt.

Samen met onze partnerorganisaties in India is het verlangen van Tear om  een beweging te creëren waarin luisteren en reflecteren centraal staat. We willen mensen uitdagen om opnieuw na te denken over hun wereldbeelden en waarden. Hoe beïnvloeden die hoe je naar anderen kijkt? Want we geloven dat als échte verandering in het hart van mensen plaatsvindt, de verandering nooit verloren gaat. Sterker nog, we hopen dat die verandering zich alleen maar uitbreidt, als mensen bijvoorbeeld ergens ander gaan wonen. Dat het een beweging wordt die zich als een olievlek gaat verspreiden en ook op andere plekken verschil maakt.

Ik ben dankbaar dat ik namens Tear betrokken mag zijn bij deze mensen en hun werk. Dat ik geïnspireerd mocht raken door hun geloof, ervaring en visie. En dat we samen, zij daar en wij hier, ons willen inzetten om de meest kwetsbaren te bereiken. Mijn collega Prince David in India verwoordde ons gezamenlijke doel mooi: ‘We don’t want to miss out on voices that matter, voices that will shape, not shout.’ 

Herman Bouma - Foto: Hannah Westra

3 lessen over armoede in Nederland

Blog | 13-02-2020 | Herman Bouma
​Hoe zou het zijn om in armoede te leven in Nederland? Herman en zijn gezin ervoeren het tijdens de veertigdagentijd.

7 tips voor tijdens de veertigdagentijd

Blog | 05-01-2020 | Annemarie van den Berg
Bewust toeleven naar Pasen dit jaar? Wij geven je 7 tips.
veertigdagentijd: 3 goede redenen om mee te doen

Veertigdagentijd: 3 goede redenen om mee te doen

Blog | 01-01-2020 | Annemarie van den Berg
Wat kun je anno 2020 nog met de veertigdagentijd?

Dit leerde ik van krachtgroepen in Ethiopië

Blog | 18-12-2019 | Tear
Miriam Waalewijn bezocht krachtgroepen in Ethiopië. Lees hier wat ze leerde.

Alternatief onderwijs voor kinderen van zestien basisscholen in A’dam

Blog | 17-12-2019 | Herman Bouma
Herman Bouwma, programmamedewerker bij Umoja, gaf les aan kansarme kinderen in Amsterdam in verband met de protestacties.

7 tips voor een goedkope en duurzame decembermaand

Blog | 08-12-2019 | Tear
De decembermaand duurzaam doorkomen en ook nog eens geld besparen voor dingen die er écht toe doen?