Maria kreeg eigenwaarde

Verhaal | 17-07-2018Mirjam Croes

Wat doet het met je als je geen opleiding hebt en niet in staat bent om in je eigen onderhoud te voorzien? Quechua-vrouwen in de provincie Cajamarca in Peru komen uit de armste gezinnen van Peru. Naar schatting heeft 50 procent van hen geen schoolopleiding. Ze zijn in hun bestaan afhankelijk van anderen en dat doet wat met hun eigenwaarde.   

Grote leegte 

Daarom werkt Tear al veertien jaar samen met Warmis – wat ‘vrouwen’ betekent in de Quechua-taal –aan de ontwikkeling van vrouwen. Neem bijvoorbeeld Maria Alvarado. Maria (50) woont samen met haar kleindochter in Sulluscocha.  'Ik had een grote leegte in mijn leven', vertelt ze. 'Ik voelde me waardeloos en eenzaam. Maar door de workshops van Warmis, waar ik iedere zaterdag naar toe ga, heb ik contact met andere vrouwen en leer ik vaardigheden om mijn eigen onderneming op te zetten.'

Geliefd en gewaardeerd 

Maria wilde haar eigen groente verbouwen, maar bezit daarvoor niet genoeg grond. Warmis nodigde haar uit om te helpen met hun oogst. Daarvoor ontvangt ze een dagloon. Recent heeft Maria geleerd hoe ze geglazuurde appels moet maken. Deze verkoopt ze nu op bijeenkomsten in het dorp. ‘Ik ben God dankbaar dat Hij me geholpen heeft om mensen te vinden die om me geven. Ik voel me veel meer geliefd en gewaardeerd.’  

Dank dat je met jouw gift vrouwen als Maria helpt een eigen bestaan op te bouwen! Wil je meer weten wat we in 2017 nog meer met uw donaties bereikt hebben? Bekijk onze jaarresultaten Peru 2017.

Bid je mee?

  • Dank God voor het nieuwe perspectief dat Maria in haar leven vond.
  • Bid dat de workshops van Warmis meer vrouwen kan helpen een beter bestaan op te bouwen.
  • Warmis is bezig een nieuwe computerinfrastructuur op te zetten. Een hele uitdaging in dit plattelandsgebied. Bid dat het proces soepel verloopt en dat het tot zegen mag zijn voor Warmis zelf en de mensen die Warmis dient.  

Meer over het project