Mensenhandel is geen ver-van-je-bed-show. Zo herken je de signalen!

Verhaal | 19-04-2019Annemarie van den Berg

Met ons project in Nepal zet onze lokale partner zich in om mensenhandel tegen te gaan. Maar hoewel je het misschien niet direct verwacht, komt mensenhandel ook in Nederland voor. Hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?

Onlangs kwam Argos, onderzoeksjournalistiek van Human en VPRO, met schokkend nieuws. In de afgelopen vijf jaar ‘verdwenen’ meer dan duizend (!) minderjarige vluchtelingenkinderen uit beschermde opvangcentra in Nederland. Onder hen blijken opvallend veel Vietnamezen te zijn. Niemand weet waar deze kinderen gebleven zijn.

Bekijk ook dit video-interview: Lysette Klop traint mensen in het herkennen van mensenhandel

In welke branches komt mensenhandel voor? 

Bij mensenhandel denk je misschien vooral aan de schimmige wereld van seksclubs, escortbureaus en massagesalons. Maar ook in ogenschijnlijk legale en alledaagse branches komt mensenhandel voor, zoals in nagelstudio’s, wasserettes, kwekerijen, de bouw, de horeca, bij schoonmaakbedrijven of bureaus voor kindermeisjes. Het zou dus ook zomaar in jouw stad of dorp kunnen plaatsvinden…

Herken de signalen

Als slachtoffer van mensenhandel zit je letterlijk klem, zonder geld, reisdocumenten en afgesneden van familie en vrienden. Het is daarom heel moeilijk om zelf aan de bel te trekken. Maar als buitenstaander kun je mensenhandel wel herkennen. De alarmbellen moeten gaan rinkelen als je iemand tegenkomt die de volgende kenmerken vertoont: extreme nervositeit, neerslachtigheid, zichtbare tekenen van mishandeling, verwaarlozing en geen of zeer beperkte bewegingsvrijheid. Voor een volledig overzicht van alle kenmerken, vind je hier een checklist.

Wat kun je doen?

Vermoed je mensenhandel of misbruik, bel dan de lokale politiemeld het anoniem, of neem contact op met Comensha, het coördinatiecentrum tegen mensenhandel. Jouw melding kan van levensbelang zijn!

Lees ook: Binsa zet zich in voor kwetsbare vrouwen en meisjes om mensenhandel te voorkomen

Meer weten? 

Deze organisaties zetten zich in om mensenhandel en slavernij in Nederland tegen te gaan: 

Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM)
Stop the Traffik
Comensha

Meer over het project

Mensenhandel tegengaan in Nepal

Nepal (Azië)
Mensenhandel is een groot probleem in Nepal. Mensen worden binnen het land verhandeld, van het platteland naar de stad, maar ook vanuit Nepal naar onder meer India en het Midden-Oosten. Daar komen ze terecht in de seksindustrie of worden ze gedwongen om te werken als slaaf in fabrieken.

'Mensenhandel is een heel complex probleem'

Verhaal | 25-04-2019 | Annemarie van den Berg
Wat doet onze lokale partner in Nepal tegen mensenhandel?

Waar zijn de verdwenen kinderen van Nepal?

Verhaal | 23-04-2019 | Tear
Waarom er duizenden kinderen uit Nepal vermist zijn.

Druhi: ‘Door kansen te bieden, beschermen we jongeren tegen mensenhandel’

Verhaal | 16-04-2019 | Hannah Westra
Druhi (40) gaat met haar organisatie mensenhandel tegen in haar land.