Niet iedereen is blij met mijn goede initiatieven

Column | 27-03-2018Timzingt

Een Goede week voor goede werken. Ik ben supertrots: ik heb de vastenkalender volgehouden! Ik ben al heel lang ambassadeur van Tear en leur al jaren met dit werkje voor geestelijke keurtroepen die het koninkrijk bar serieus nemen, maar eerlijk gezegd is het me nooit gelukt om hem uit te krijgen. Meestal verslofte het na de eerste week en deed ik er uiteindelijk zo lang over dat ik de vastenkalender ook als adventskalender kon gebruiken. 

Maar nu is het me gelukt: Tear kan trots op me zijn. Alles gelezen en tot me genomen, ook de achterkantjes met goede tips om diervriendelijker, plantaardiger en wereldverbeterend door het leven te gaan. Daar word je niet alleen een goed mens van, daar word je een beter mens van. Wie wil dat niet?

Mijn vrouw blafte dat ik op de bank kon slapen als ik niet direct de toiletten weer in werking zou stellen en dat ik mocht vertrekken als ik het nog een keer waagde om in de douche te plassen.

Dus ik ben na het lezen van verschillende achterkantjes direct aan de slag gegaan: ik ben mijn eigen hout gaan persen van oud papier om zo mijn houtkachel te stoken. Geestelijke liederen zingend heb ik al het onkruid uit mijn tuin gerukt (en er stond nogal wat) om er een lekker soepje van te koken (if you can’t beat it, eat it) en ik heb besloten mijn toiletten weg te halen omdat plassen in de douche net zo goed is en ook nog water bespaart.  

Het vervelende is wel dat niet iedereen blij is met mijn goede initiatieven. Mijn buurman kwam me fijntjes vertellen dat het stoken van je eigen houtkachel de fijnstofgraad in huis zo hoog maakt dat je net zo goed direct kunt ademen door de uitlaat van een sjoemeldiesel. Een van mijn kinderen is met gillende sirenes in het ziekenhuis opgenomen en mijn dokter verklaarde mij voor gek toen hij de inhoud van het leeggepompte maagje zag. ‘Je kind is toch geen koe?’ Ik stamelde iets over recepten uit de vastenkalender. Mijn vrouw blafte dat ik op de bank kon slapen als ik niet direct de toiletten weer in werking zou stellen en dat ik mocht vertrekken als ik het nog een keer waagde om in de douche te plassen. 

Tot zover mijn goede werken. Ze breken me bij de handen af, als de blaadjes van de vastenkalender. En dan is het Pasen. Dat uiteindelijk gaat over leven uit genade. Goede tip. Iets voor de volgende vastenkalender? 
 
Tekst: Timzingt, cabaretier en ambassadeur van Tear