Niet meer de bosjes in

Verhaal | 07-02-2017Tearfund Engeland

Yamite is 25 jaar en heeft vier kinderen. Leven met jonge kinderen betekent veel werk, veel lawaai en veel viezigheid. Maar gelukkig is het leven van Yamites gezin de laatste tijd hygiënischer geworden.

Yamite woont in Mpoko Loko, een dorp met 1200 inwoners, ongeveer 35 kilometer van de stad Bangui. Dat ligt in de Centraal-Afrikaanse Republiek.Voor de meeste mensen hier zijn toiletten een luxe.

Yamite en de latrine die haar man heeft gegraven

Geen toiletten, geen keuze

'Net zoals iedereen in Mpoko Loko deden we onze behoefte in de bosjes,' vertelt Yamite, 'Ik besef nu dat we daarmee ons leven - en dat van onze kinderen - in gevaar brachten.'

Yamite ontdekte dat toen Tear-partner Jupedec naar het dorp kwam om gezondheidsvoorlichting te geven. Yamites gezin en diverse andere gezinnen kamen meteen in actie. 'Mijn broer en mijn man hebben een latrine gegraven, ' zegt Yamite. 'Sindsdien wassen we ook onze handen als we de latrine gebruikt hebben en als we gaan eten. Het is me opgevallen dat we nu minder vaak last hebben van diarree.'

Tear steunt sinds 2013 projecten in de Centraal-Afrikaanse Republiek, een land verscheurd door conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen, waar honderdduizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. Dit project werd gefinancierd met steun van EO Metterdaad.

 

Meer over het project