Nieuwe kracht na tijden van wanhoop

Verhaal | 01-11-2017Willem Klaassen

De 36-jarige weduwe Olga Carranza woont met haar vijf kinderen in een klein district in de Andes in Peru. In 2013 kwam haar man om bij een ongeluk. Hij liet haar achter als weduwe, maar ook als vader én moeder van het gezin. Toen ze de wanhoop nabij was, kwam ze in contact met lotgenoten. "God geeft me nieuwe mogelijkheden en daar ben ik zo dankbaar voor."

​“Mijn kinderen zitten nu allemaal op school, en daar dank ik God voor. Ik zorg in mijn eentje voor het stukje grond dat we hebben en verbouw daarop zoveel mogelijk groenten. Die verkoop ik om ons gezin van te onderhouden, net als veel andere mensen in mijn omgeving.”

Eerder dit jaar had het dorp van Carranza te maken met ernstige overstromingen, waardoor een groot deel van de oogst totaal vernield werd. Ook het huis van het gezin liep schade op. "Het leven werd zo moeilijk dat ik zelfs overwoog om mijn jongste twee dochters naar een weeshuis te sturen, omdat ik zelf niet langer voor hen kon zorgen. Ik werd wanhopig omdat er geen verbetering in zicht leek."

Kans op verandering

Via de lokale kerk kwam Carranza Warmis tegen, de partnerorganisatie waarmee Tear samenwerkt. "Op het moment dat ik zo wanhopig was, moedigden zij mij aan om naar de groepsbijeenkomsten te gaan die ze organiseren voor kwetsbare vrouwen." In die bijeenkomsten worden nieuwe vaardigheden aangeleerd en wordt ondersteuning aangeboden. Carranza: "In het begin was ik te verlegen om iets te zeggen of delen met andere vrouwen, maar al snel werd ik bemoedigd. Mijn leven begint eindelijk te veranderen."

Maar het meest belangrijke is dat ik nu hoop heb.

Tijdens de bijeenkomst leerde Carranza over nieuwe landbouwmethoden en over hoe ze zich kan voorbereiden op de gevolgen van rampen, zoals de overstromingen die haar oogst dit jaar vernietigden. "Maar het meest belangrijke is dat ik nu hoop heb. Warmis heeft me in contact gebracht met een ander gezin in Cajamarca, een stad bij mij in de buurt. Zij geven me zaad en bemestingsmiddelen, zodat ik mijn groenten weer kan telen en wij weer op eigen benen kunnen staan."

"God geeft me nieuwe mogelijkheden en daar ben ik zo dankbaar voor. De samenwerking met Warmis heeft me geleerd dat ik niet in mijn eentje deze wereld aan hoef te kunnen, zoals ik vroeger wel dacht. God is bij me in alle dingen en Hij zal mij en mijn kinderen helpen in onze omstandigheden. Mijn geloof heeft een transformatie ondergaan.”

Bidden

  • Bid voor het nieuwe gewas op het land; dat Olga in staat zal zijn om weer groenten te telen, vooral wortels en erwten, want op de markt verkopen die het best.
  • Bid voor de kinderen van Olga. Dat ze haar gezin kan blijven onderhouden en dat ze een beroep kunnen leren als ze klaar zijn met school.
  • Bid voor andere vrouwen in Cajamarca, die alleenstaand hun kinderen moeten grootbrengen en ondersteuning nodig hebben.

Meer over het project