Nyasha vergaf de moordenaar van haar ouders

Verhaal | 03-03-2016Karin de Geest

“Ik ben de moordenaar van je ouders.” Met die boodschap stelt een wildvreemde man zich op een dag voor aan Nyasha Manyua. Die schrikt hevig. Tot op dat moment veronderstelt ze dat haar ouders omkwamen bij een verkeersongeluk toen ze nog een kind was. Nu blijken ze vermoord. En dat niet alleen, de moordenaar van haar ouders blijft contact zoeken. “Eerst wil hij mijn hulp voor een reinigingsritueel, zodat er geen vloek over zijn familie komt door zijn daad. Maar ook daarna blijf hij me bellen.”

“Ik voelde me ziek, boos en verward,” vertelt ze over het eerste moment dat ze de moordenaar ontmoette. “Nu moest ik opnieuw beginnen met rouwen om mijn ouders. En dan kwam hij ook nog eens vragen om mijn hulp, zonder zijn excuses aan te bieden! Ik haatte hem en hoopte dat hij naar de hel zou gaan.”

Nyasha tijdens een interview op New Wine

Spanning
Na een jarenlange innerlijke worsteling vergaf Nyasha uiteindelijk de moordenaar van haar ouders. “Jezus woorden uit het Onze Vader confronteerden me keer op keer: ‘Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was’.  En ik dacht aan de woorden van Jezus aan het kruis:  ‘Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen’.”

Door te vergeven werd ze bevrijd, vertelt ze. “Eerst voelde ik me gebonden door wraakgevoelens, maar vergeving genas me. De pijn is niet meer zo heftig. Natuurlijk komt de pijn wel eens terug, maar het steekt niet meer zo.”

Vergeving zie ik als weigeren om nog gepijnigd te worden door wat de dader je heeft aangedaan

Aan andere slachtoffers vertelt ze nu dat het bij vergeving niet gaat om de dader, maar om jezelf. “Je doet de ander geen pijn als je boos blijft, alleen jezelf. Die bitterheid veroorzaakt spanning en daarmee put je jezelf uit. Als je jezelf als slachtoffer ziet, blijf je slachtoffer. Vergeving zie ik dan ook als weigeren om nog gepijnigd te worden door wat de dader je in het verleden heeft aangedaan.”

Verzoening
Nyasha wil anderen helpen ook genezing en bevrijding te vinden. Daarom richtte ze de organisatie ‘Bridging the Gap’ op. Daarmee brengt ze slachtoffers en daders bij elkaar. Met coaching en workshops probeert ze vergeving, genezing en verzoening te bewerkstelligen. Zo helpt ze slachtoffers en daders bijvoorbeeld om samen een onderneming op te zetten waar vakken als lassen, naaien en kaarsen maken worden uitgeoefend.

Nyasha vertelt over haar leven

In het verleden kende Zimbabwe veel geweld. Zo ging er rond de verkiezingen van 2008 een golf van geweld door het land. Nyasha nam toen een jongen in huis. “Zijn ouders waren voor zijn ogen vermoord. Iedere keer als hij de man op tv zag die daarvoor bevel had gegeven, pakte hij een mes om hem iets aan te doen. Dat brak mijn hart. Want ik realiseerde me dat ik niet de enige tikkende tijdbom ben in Zimbabwe. Als we niet vergeven, blijven we in een vicieuze cirkel van geweld. Dan vinden we nooit vrede, welke regering we ook krijgen.”

Een heel land veranderen lukt niet zomaar. Nyasha richt zich daarom op individuele mensen. “Al die mensen kunnen later een beweging vormen om verandering te brengen.” Inmiddels heeft ‘Bridging the Gap’ meer dan 4000 leden en bracht ze meer dan 875 slachtoffers en daders bij elkaar. Nyasha vertelt een aantal indrukwekkende verhalen. Zo werkte ze met een vrouw die verkracht is en daardoor aids opliep. Nyasha’s organisatie bracht haar en de dader bij elkaar. Hij betuigde spijt en ondersteunt haar en haar familie, nu ze ernstig ziek is.

Nyasha tijdens een interview op New Wine

Genezing
Ook de moordenaar van Nyasha’s ouders kwam tot inkeer “Dat ik hem had vergeven, maakte grote indruk op hem. Hij wilde daarom mijn God leren kennen. Dit jaar vroeg hij mij of ik hem wilde dopen. Op de terugweg naar huis vroeg hij me voor het eerst om vergeving. ”Slechts enkele dagen na zijn doop overleed hij. Voor Nyasha voelde het alsof haar vader was gestorven. “Het was de grootste rouw die ik heb meegemaakt. De afgelopen tien jaar had ik bijna elke week contact met hem.” Ze voelt geen bitterheid meer als ze aan hem terugdenkt. “Ik houd van hem en ik mis hem. God genas mij, zodat ik anderen kan helpen genezen.”

Nyasha Manyua is een van de Inspired Individuals. Dit zijn pioniers en sociale ondernemers met een passie voor God en mensen, die werken aan een wereld zonder armoede en onrecht. Samen met Tearfund Engeland helpt Tear hen met persoonlijke coaching, trainingen op het gebied van leiderschap, marketing en fondsenwerving, gebed, een sociaal netwerk en financiële ondersteuning.
Kijk op www.tear.nl/inspired

Geef

Met jouw gift kunnen Inspired Individuals mensenlevens veranderen.

Trinity helpt jongeren uit een sloppenwijk aan werkgelegenheid

Verhaal | 13-08-2020 | Tear
Met zijn onderneming rust Inspired Individual Trinity Heavenz jongeren in de sloppenwijk toe. ‘Ik wil dat ze veranderaars worden in hun eigen gemeenschap en buurt.’

Ulan strijdt tegen jeugdwerkloosheid in Nigeria

Verhaal | 13-08-2020 | Tear
Met de organisatie waarbij Ulan vrijwilliger is, organiseert ze conferenties om jongeren bewust te maken van hun probleemoplossend vermogen, en hen te leren hoe ze werkgelegenheid...

Trinity uit Oeganda: ‘Mensen zullen eerder sterven aan honger dan corona’

Verhaal | 16-05-2020 | Tear
Sociaal ondernemer Trinity Heavens, die zelf opgroeide tussen de krotten, vreest dat mensen door de lockdown eerder sterven aan honger dan aan Corona.

India in lockdown: Samir en Indira bieden hulp aan de meest kwetsbaren

Verhaal | 08-05-2020 | Maartje de Groot
Inspired Individuals Samir en Indira zetten zich in India in voor de meest kwetsbaren, ook tijdens de lockdown. Lees hier hoe...
Inspired Individual Binsa - Tear

‘Mensenhandel wordt niet alleen door grote NGO’s opgelost’

Verhaal | 18-02-2020 | Hannah Westra
Binsa zet zich in voor kwetsbare vrouwen en meisjes om mensenhandel te voorkomen.

3 sociale ondernemers strijden tegen vervuiling en klimaatverandering in Nepal

Verhaal | 03-02-2020 | Nadine Stam
Inspired Individuals David, Yuhanna en Sajan zetten zich in om van Nepal een schoon en duurzaam land te maken. Lees hun verhalen.