'Ontmoeting met mensen in armoede maakt mij rijker'

Verhaal | 03-06-2015Peter Heinen

Eind september reisde Peter Heinen samen met Tear naar Oeganda. Peter is tekstschrijver bij marketing- en communicatiebureau WWAV, waar Tear veel mee samenwerkt. Hij vertelt over de reis, die diepe indruk op hem heeft gemaakt. ‘’De ontmoeting met mensen in armoede heeft mij rijker gemaakt.’’

"We bezoeken een dorpje met een schaduwrijke open plaats. Onder de bomen zitten vrouwen achter tafels met uitgestalde groente. Nu het motorgeluid van onze auto verstomt, valt me de haast serene stilte op. Ik loop naar een tafel en vraag de verkoopster of ik haar mag fotograferen. Ze aarzelt even, lacht, poseert. Ik kijk naar haar shirt, vuil en vol gaten. Ze bezit niet veel meer dan een slaapmat in een lemen hut, loopt elke ochtend een uur met een jerrycan water.

Zuiver
Is dit armoede? In materieel opzicht: ja. Maar ik zie en ervaar op deze plek ook iets wat niet anders te omschrijven is dan rijkdom. Iets zuivers waar we in Nederland zo ver vandaan raken dat ik het niet direct kan benoemen. Misschien is het beste woord wel: eenvoud. Mensen zonder bezit, die niets hoeven ophouden. Mensen die samen leven, in een hechte gemeenschap. Zonder haast. Met sober, maar voldoende voedsel.
 

Bezit 
Op dit plekje in Oeganda proef ik iets van een leven waar we in Nederland heimelijk naar verlangen. Het complexe Nederlandse leven, zo gericht op bezit. Gek eigenlijk, want als kind doen we allemaal die ontnuchterende ontdekking: spullen maken onze verwachting meestal niet waar. Bovendien, met elk bezit dat mijn huis binnenkomt, lever ik vrijheid in. Elk voorwerp vraagt aandacht en tijd, die ten koste gaat van anderen. Vaak mis ik zelfs in het weekend de rust om met mijn kinderen te spelen. Waarom leven we eigenlijk zo?

Ik denk, inmiddels thuis, nog vaak terug aan het dorpspleintje in Oeganda. Rijkdom en armoede bestaan er naast elkaar. De ontmoeting met mensen in armoede heeft mij rijker gemaakt. En ik ben er nog meer van overtuigd dat rijkdom delen de sleutel is tot vooruitgang en geluk.’’