Ontroerend: Syrische vluchteling zingt lied ‘Mag Ik Dan Bij Jou’

Verhaal | 24-10-2020Tear

Zangeres Shaza Hayek ontvluchtte ruim vijf jaar geleden haar moederland Syrië. Eenmaal aangekomen in Nederland blijft ze haar grote passie uitoefenen. Zo zingt ze samen met landgenoten het ontroerende nummer ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij. Een lied dat een sprankeltje hoop geeft voor Syriërs die al ruim negen jaar kampen met oorlog.

Shaza wilde in 2015 de Nederlandse taal graag snel onder de knie krijgen en besloot muziek van Hollandse bodem in te studeren. Toen ze nog maar zes maanden in Nederland was, zong ze al de hit van Claudia de Breij. ‘De tekst over de oorlog grijpt me enorm aan. Het is precies de reden waarom ik Syrië ben ontvlucht.’

Lees ook: In Syrië gaan kinderen met honger naar bed door de economische crisis
 

‘Mag Ik Dan Bij Jou’

De Syrische was in haar eigen land een bekende zangeres. Toen ze in Nederland kwam, raakte ze via Vluchtelingenwerk in contact met Sjax de Bekker, die concerten organiseert in cultureel podium Brebl in Nijmegen. Hayek zingt het hoopvolle nummer ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ met haar landgenoten Badi Rafea (percussie), Nader Issa (tenorsax) en Nazeer Abdulhai (ud), BJ Baartmans (gitaar)  en Rob Geboers (piano). Beluister het prachtige nummer hieronder.

Mag ik dan bij jou - Shaza Hayek Verband

Uw cookieinstellingen staan het niet toe deze inhoud te tonen. Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Kinderen slachtoffer van oorlog

Afgelopen jaren ontvluchtten miljoenen Syriërs hun land. De gezinnen die achterblijven hebben vaak niets meer en vechten tegen armoede en honger. Zonder geld om huur te betalen wonen ze in scholen of onafgemaakte gebouwen. Veel gezinnen vallen uit elkaar en aandacht voor emotionele en psychische nood is er niet.

Het zijn vooral de kinderen die slachtoffer zijn van de oorlog in Syrië. Ze willen aan hun toekomst werken, maar groeien op in omstandigheden waarin ze makkelijk de fout ingaan en bijvoorbeeld voedsel stelen om te overleven. Of erger, want veel kinderen worden benaderd om zich aan te sluiten bij een criminele groep. Elk jaar worden in Syrië duizend kinderen opgepakt en ondergebracht in jeugdgevangenissen. Tear werkt sinds 2010 in drie jeugdgevangenissen in Damascus. Met onze lokale partner zorgen we onder andere voor aanvullende maaltijden en hygiënepakketten voor meisjes. Ook helpen we kinderen om trauma’s te verwerken en zoeken contact met familieleden.

‘Ik houd me niet heel erg bezig met klimaatverandering’

Verhaal | 26-11-2020 | Tear
We vragen drie Nederlanders wat zij doen voor een betere wereld. Christie Kuik (48) bijt het spits af.

Onrust in Ethiopië door gevechten tussen rebellen en het leger

Nieuws | 24-11-2020 | Tear
Het conflict tussen het regeringsleger van Ethiopië en strijders in Tigray is geëscaleerd. Zo ziet de huidige situatie eruit.

Bijzonder hoogleraar Renée Römkens: ‘Er ligt een taak voor kerkleiders en predikanten’

Verhaal | 24-11-2020 | Tear
Kan de kerk écht verschil maken in preventie en aanpak van seksueel misbruik en huiselijk geweld? Minella van Bergeijk en Renée Römkens gaan hierover in gesprek.

Hopen in gebrokenheid

Verhaal | 22-11-2020 | Tearfund Engeland
Hoe houd je hoop als dit moeilijk te vinden is? Gideon Heugh van zusterorganisatie Tearfund kijkt terug op afgelopen jaar.
Foto Carel Schutte

Tear gaat verder als Tearfund

Nieuws | 18-11-2020 | Tear
Internationale problematiek vraagt om een internationale benadering. Het bundelen van onze kennis en ervaring en nu ook onze naam helpt ons om nog beter in te gaan op wereldwijde...

Minella van Bergeijk in Hour of Power: 'We moeten de hoop niet kwijtraken'

Verhaal | 15-11-2020 | Tear
Tear-directeur Minella van Bergeijk is te gast bij Hour of Power en gaat in gesprek met presentator Jan van den Bosch.