Ontwikkelingsorganisatie Tear organiseert collegedag over ecologische gerechtigheid

Persbericht | 01-05-2019Marieke Siderius

Ontwikkelingsorganisatie Tear organiseert op woensdag 8 mei 2019 een collegedag over ecologische gerechtigheid. Predikanten, kerkleiders en studenten worden uitgenodigd om te (her)ontdekken wat de krachtige boodschap van het evangelie voor de schepping is. Tijdens de dag zijn er colleges van theoloog en dominee Dave Bookless en theoloog Ruth Valerio. 

God schiep een prachtige aarde. Maar wat en hoeveel zegt de Bijbel eigenlijk over het vervolg: onze zorg voor en omgang met de schepping? Is Jezus’ verlossingswerk ook van toepassing op flora en fauna? En heeft de kerk een verantwoordelijkheid als het gaat om milieuvervuiling of klimaatverandering? Deelnemers van de collegedag worden geprikkeld in hun denken en gaan met vakgenoten in gesprek over de toepassing van de thematiek in het dagelijks functioneren van de kerk.

Tear voelt sterk de urgentie om te agenderen dat het Koninkrijk over het hele leven gaat, ook over ecologie. Projectleider Dorina Nauta: ‘Bij Tear geloven we dat gebroken relaties ten diepste de oorzaak zijn van armoede en onrecht. Waar herstel plaatsvindt, tussen God en mensen, tussen mensen onderling en tussen mensen en de natuur, kunnen armoede en onrecht worden uitgebannen. Dat zien we keer op keer in ons werk wereldwijd en lezen we ook terug in de Bijbel. Het evangelie is goed nieuws voor onze ziel, maar ook voor alle andere aspecten van het leven. Wereldwijd zien wij de schrijnende gevolgen van milieuvervuiling en klimaatverandering. Als kerken en christenen moeten we onder ogen zien dat zorgen voor Gods schepping een vanzelfsprekend onderdeel is van onze eredienst aan God en de liefde voor onze naaste.’ 

Aanmelden

De collegedag Ecologische Gerechtigheid vindt plaats in de Kapel van de Evangelische Omroep, Oude Amersfoortseweg 79 in Hilversum en start om 09.00 uur met koffie en thee. Om 17.00 uur wordt de dag afgesloten. Aanmelden voor deze dag kan via www.tear.nl/collegedag. De kosten bedragen 37,50 per persoon. Voor studenten geldt een speciaal tarief van 17,50 euro. De collegedag is een initiatief van Tear en komt tot stand in samenwerking met A Rocha, EO, GroeneKerkenactie, Micha Nederland en MissieNederland. 

Natuurlijk schoonmaken

Schoonmaakkriebels? Zo ga je op een natuurlijke manier aan de slag!

Blog | 05-06-2019 | Annemarie van den Berg
Schoonmaakkriebels? En wil je op een duurzame en natuurlijke manier aan de slag? Lees dan snel onze tips!
Wilde bloemen zaaien

'Ik wilde zo graag de straat tot bloei brengen'

Blog | 05-06-2019 | Dorina Nauta
Dorina wilde haar straat tot bloei brengen. Letterlijk, door bloemen te planten. Maar het gaat niet zoals ze had gehoopt.

Groene Kerk worden? Maak er een gezamenlijk project van!

Verhaal | 09-04-2019 | Annemarie van den Berg
Een duurzame kerk worden willen we allemaal wel. Maar hoe geef je dat proces vorm? Lees hoe de Keizersgrachtkerk in Amsterdam het doet.

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 08-04-2019 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.
tips voor een betere buurt: plaats een minibief

4x zo maak je je buurt mooier

Blog | 19-03-2019 | Annemarie van den Berg
Ook kleine veranderingen kunnen veel impact hebben en je wijk mooier maken. En waar kun je beter beginnen, dan in je eigen buurt?

Auke en Jildou wonen in een Tiny House zonder vaste standplaats

Verhaal | 12-03-2019 | Hannah Westra
Auke en Jildou wonen in een Tiny House. Lees hun verhaal.