Otto de Bruijne - ZZP-wild

Verhaal | 14-12-2016Tear

Samen met onze ambassadeurs bieden we je vier hartverwarmende verhalen voor de kersttijd aan. Om je te bedanken voor jouw bijdrage in het veranderen van levensverhalen. Veel leesplezier!

Deze verhalen zijn onderdeel van onze kerstactie 2016 voor veranderde levens in de sloppenwijken van Mumbai.

Lees meer en geef een kerstgift »

De kerst kwam eraan en het geld was op. Ze zaten rond de keukentafel en telden hun schulden. Opdrachten waren er nauwelijks, de paar uurtje-factuurtjes had hij onder de kostprijs geoffreerd en dacht: Gij zult niet stelen…van jezelf, je gezin, je eer… en als je je laat bestelen ben je helemaal een loser.

 

Kerst zonder ballen

Maar ja, je moet in beeld blijven en misschien is het volgende keer wel raak.

Zij: ‘Ach, we zijn eigenlijk de dagloners van de vorige eeuw, die moesten ook maar afwachten of ze eruit gepikt werden en een dagje brood op de plank hadden. Zal ik met zwavelstokjes langs de deuren gaan?’

- Hij: ‘Ach, door de opwarming van de aarde is de romantiek uit kerst gesmolten. Er ligt geen sneeuw, de straatverlichting is te fel en de mensen kopen alleen online. Dickens is morsdood.’

Zij: ‘Maar wat zeggen we tegen de kids? Geen Klaasgedoe met pakjes? Geen kerstversiering en diner? Geen extra uitjes in de kerstvakantie? Geen wintersport? We hebben alle abonnementen en goededoelengiften al geschrapt. What’s next?’

 

Ik heb een idee. We vieren kerst op de woonboulevard.

Dickens-achtig

Een paar honderd meter verderop was de voormalige woonboulevard verbouwd tot opvangcentrum voor asielzoekers. Je zag die schimmige figuren, veel mannen, maar ook vrouwen met kinderen, vaak over straat slenteren. Wel een beetje Dickens-achtig. Net kerst.

Ze keken er naar, en dachten dan: wij zijn als moderne dagloners, als ZZP-ers, toch best wel goed af. Ook al stond hun huis onder water, er stond nog steeds een auto voor de deur en ze waren goed gekleed.

‘Ik heb een idee’, zei zij. ‘We vieren kerst op de woonboulevard met die vluchtelingen. Da’s goed voor de kids, het kost ons niets, we doen iets goeds. Wij melden ons als vrijwilligers om stampot uit te delen en eten zelf mee. Vergeten de kinderen nooit meer…en in januari komt er wel weer een leuke klus met het schip met geld.’

 

Een mooi begin

Toen ze met kerst inderdaad met z’n vieren, als schuldvluchtelingen, eten wilden uitdelen aan oorlogs- en armoedevluchtelingen, konden ze hun ogen niet geloven: er werd feestgevierd met de meest exotische lekkernijen uit alle delen van de wereld.

"Allemaal gemaakt van platgeslagen, gekneed en gevormd gehakt."

Hoe ze het hadden gefikst: de vluchtelingen hadden er een feest van gemaakt. Er werd muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Bijna niemand wist wat kerst was, maar er was een stalletje met Maria en kind, een ezel en een os, en een vurig verhaal van een Afrikaanse dominee.

In het midden stond een tafel met wild: reeën, hazen, konijnen, ganzen, zwanen, kalkoenen, kippen, en wat niet al. O, ja, zelfs giraffes en olifanten. En ook een Maria met kindje, Jozef, de os en de ezel…allemaal gemaakt van platgeslagen, gekneed en gevormd gehakt.

Dat hadden de kinderen gemaakt in het buurthuis ernaast. Zij, die arme ZZP-ers, hadden nog nooit zoveel vreugde en eenvoud meegemaakt, en toch wild! Ze knepen elkaar in de arm en zeiden: ‘We kunnen nog best iets missen voor iets goeds… met of zonder geld.’

Een mooi begin.

Kosten getrainde vrijwilliger

€70,-

Een goed getrainde vrijwilliger geeft maandelijks zorg en voorlichting aan 60 volwassenen en kinderen.

Kerstactie 2016

Deze kerst gaan we voor veranderde levens in de sloppenwijken van Mumbai. Tear werkt hier samen met lokale kerken aan verandering. Er zijn veel toegewijde vrijwilligers in deze kerken, maar zij hebben behoefte aan kennis over pastoraat, gezondheidszorg, rechten en (seksueel) geweld.

Tear rust deze kerkleden toe voor hun belangrijke, maar zware taak. Met een gericht trainingsprogramma leren ze om slachtoffers van geweld te helpen.

 

Word je ook enthousiast van een kerk die concreet strijdt voor gerechtigheid?
Steun Tear dan nu met een speciale kerstgift »

Meer over het project

Verandering in de sloppen van Mumbai

India (Azië)
Dit project helpt bewoners van krottenwijken op het gebied van seksueel en huiselijk geweld, gezondheid, hiv en aids.

Jurjen ten Brinke - Drie bomen

Verhaal | 27-11-2020 | Jurjen ten Brinke
Speciaal voor de dagen voor kerst, schreef onze ambassadeur Jurjen ten Brinke het hartverwarmende verhaal 'Drie bomen (een oud verhaal in een nieuw jasje)'

Otto de Bruijne - ZZP-wild

Verhaal | 14-12-2016 | Tear
Speciaal voor de dagen voor kerst, schreef Otto de Bruyne het verhaal 'ZZP-wild'