Ramia, Lena en Maria werden getroffen door de explosie in Beiroet

Verhaal | 15-08-2020Christelijk Noodhulpcluster

Ramia (32), Lena (60) en Maria (25) werden getroffen door de explosie in de haven van Beiroet. Ze vertellen hun verhaal. Dankzij jouw steun kan Tear, samen met het Christelijk Noodhulpcluster, de slachtoffers van de explosie helpen. Zo worden er warme maaltijden uitgedeeld en wordt er onderdak geboden.

Lees ook: Noodhulp in Beiroet: zo is de kerk een schuilplaats

Ramia: ‘Mijn zoons zijn zichzelf niet meer’

Ramia (32) vluchtte een paar jaar geleden samen met haar twee zoontjes vanuit Syrië naar Libanon. Sinds de explosie, die goed zichtbaar was vanaf het dakterras, maakt ze zich zorgen om haar zoons. Zij zijn niet meer zichzelf. De ene plast continu in zijn broek. Ook op haarzelf had de explosie een grote impact. Het bracht haar terug naar de oorlog in Syrië.

Lena: ‘Ik heb al dagen niet geslapen’

Lena (60) stond met mijn kleinzoon bij het raam. ‘Wat is dat geluid, oma?’ vroeg hij. Ze stelt hem gerust: ‘Vliegtuigen die laag overvliegen.’ De explosie volgde, het glas schoot uit het raam en de binnenmuur barstte in stukken. Haar kleinzoon was woedend: ‘Je loog tegen me! Het is een bom!’ Sindsdien heeft hij geen woord meer gesproken.

Lena zelf heeft al dagen niet geslapen. Sinds de explosie is ze dagelijks aan het werk geweest op de intensive care in het ziekenhuis. Gewonden kwamen met tientallen tegelijk binnen. ‘We hadden geen plek om hen te verzorgen. We zetten ze buiten op afvalbakken om de wonden te kunnen verzorgen. Over hygiëne konden we ons niet druk maken.’ Haar werk valt haar zwaar. Lena staat onder continue stress. Zelf kwam ze er na drie dagen achter dat ze scherven in haar voet had. ‘De pijn voelde ik niet.’ Nu loopt ze met haar been in verband. Ze is uitgeput, maar opgeven kan ze niet. 

‘Ik voel niets meer. Ik heb de oorlog meegemaakt, maar dat was tenminste voorspelbaar. Dit kwam zo onverwacht. Het belangrijkste voor mij is om ons huis weer een veilige plek te maken. Ik kan niet verder denken dan dat.’

Maria: ‘Overal zag ik bebloede mensen op straat liggen’

Maria (25) raakte tijdens de explosie gewond. Vanuit haar raam zag ze eerst de rookwolken in de haven. Toen volgde de explosie, die verwoestte een groot deel van hun huis. Ze vluchtte het huis uit. Op straat zag ze hoe groot de chaos was. ‘Ik ben dagen in shock geweest door wat ik zag. Overal zag ik bebloede mensen op straat liggen. Ik ben verpleegster, dus ik ging naar het ziekenhuis. Hier werden alleen de meest zwaargewonde mensen geholpen.’ Maria's huis is onbewoonbaar geworden en ze verblijft nu tijdelijk bij haar tante.

Help ons helpen

Samen met het Christelijk Noodhulpcluster komen we in actie om de meest kwetsbare mensen in Libanon te helpen. Onder meer aan vluchtelingen, migranten en aan de meest arme Libanezen uit Beiroet wordt directe hulp verleend. We helpen met:

  • voedselvoorziening voor de allerarmsten die dat nu zo nodig hebben;
  • reparatie van huisvesting;
  • psychosociale ondersteuning voor slachtoffers.
Mira de Boer

Mira de Boer nieuwe programmaleider Umoja Nederland

Persbericht | 23-09-2020 | Suzanna Blackmore
Per 1 oktober treedt Mira de Boer aan als programmaleider van Umoja Nederland.

Tear-ambassadeur Rikko Voorberg: 'De hel is verbrand. Nu wordt alles anders.'

Verhaal | 23-09-2020 | Tear
Tear vroeg ambassadeur Rikko Voorberg naar het effect van de verschrikkelijke branden in het vluchtelingenkamp Moria.

Klimaatactiviste Ridhima Pandey (12) wil generaties redden

Verhaal | 22-09-2020 | Maartje de Groot
Ontmoet de Indiase Ridhima Pandey (12) die zich op jonge leeftijd inzet voor het klimaat.

Wauw! Deze kerk bouwde zelf een school voor de kinderen uit het dorp

Verhaal | 21-09-2020 | Hannah Westra
Toen ze zagen dat veel kinderen niet naar school gingen, besloten ze zelf actie te ondernemen.

Bijzonder hoogleraar Renée Römkens: ‘Er ligt een taak voor kerkleiders en predikanten’

Verhaal | 21-09-2020 | Tear
Kan de kerk écht verschil maken in preventie en aanpak van seksueel misbruik en huiselijk geweld? Minella van Bergeijk en Renée Römkens gaan hierover in gesprek.
Zwerfvuil

Zwerfvuil prikken: een klein tekentje van Gods nieuwe wereld

Blog | 18-09-2020 | Tear
Toen Herman met een groep mensen uit de kerk het zwerfvuil wilde aanpakken in zijn straat, liep dat anders dan verwacht..