Ruim je rotzooi op - je redt er mensenlevens mee!

Blog | 10-07-2019Tear

Elk jaar komt er 8 tot 12,7 miljoen ton plastic in de oceanen terecht.

Dat plastic verre van ‘fantastic’ is, weten we inmiddels wel. Maar wist je dat er een directe link is tussen plastic en dodelijke slachtoffers? Uit recent onderzoek van o.a. onze zusterorganisatie Tearfund Engeland* blijkt dat er elke 30 seconden één persoon in een ontwikkelingsland sterft aan ziekten die zijn veroorzaakt door plasticvervuiling en afval. 

Elk jaar sterven tussen de 400.000 en een miljoen mensen in ontwikkelingslanden aan diarree, malaria en kanker. Ziektes die onder andere het directe gevolg zijn van leven in de buurt van niet-ingezameld afval en plasticvervuiling.

Een van de meest urgente problemen van vandaag

‘Het Tearfund-rapport over de gevolgen van plasticvervuiling kwam afgelopen maand uit en is een van de eersten die de gevolgen van vervuiling door plastic benadrukt; niet alleen voor dieren in het wild, maar ook voor de armste mensen ter wereld,’ zegt de Britse bioloog en natuurdocumentairemaker Sir David Attenborough. 'Het is hoog tijd dat we onze aandacht volledig richten op een van de meest urgente problemen van vandaag: het voorkomen van de plastic-afvalcrisis. Niet alleen voor de gezondheid van onze planeet, maar ook voor het welzijn van mensen over de hele wereld.’ Doe mee aan de rotzooi-challenge van Tear!

Internationale actie is nodig

In het rapport roepen Tearfund en haar partners* multinationals op om hun bedrijfsmodellen fundamenteel te veranderen. Allereerst door te rapporteren hoeveel artikelen van wegwerpplastic ze in ontwikkelingslanden verspreiden en ten tweede door ervoor te zorgen dat dit aantal in 2025 is gehalveerd. ‘We hebben leiderschap nodig van degenen die verantwoordelijk zijn voor het introduceren van plastic in landen waar het niet adequaat kan worden beheerd’, vervolgt Sir David. 'En we hebben internationale actie nodig om de gemeenschappen en regeringen te ondersteunen die het meest acuut zijn getroffen door deze crisis.’

Afval hoopt op in rivieren

Wereldwijd wonen twee miljard (!) mensen op plaatsen waar afval niet op een goede manier wordt afgevoerd, wat vaak leidt tot ziekte en overlijden. Wanneer vuilnis niet wordt verzameld, hoopt het op in rivieren met overstromingen als gevolg. Die overstromingen leiden weer tot diarree en een groot aantal infectieziekten. Vaak is de enige andere manier om van afval af te komen, het op straat te verbranden. De dampen van brandend afval zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Afvalverbranding zorgt in sommige landen zelfs voor de grootste uitstoot van CO2. 

Er is geen tijd te verliezen

 Dr. Ruth Valerio, directeur Global Advocacy & Influencing bij Tearfund zegt: ‘Met onze campagne doen we een dringend appèl op de vier multinationals: Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo en Unilever. Zij verkopen in armere landen miljarden producten in plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik, terwijl ze weten dat er in deze landen geen afval wordt verzameld. Deze mensen hebben geen andere keus dan het te verbranden, in het water te gooien of erop te wonen.’ Ze vervolgt: ‘De CEO's die deze multinationals runnen, kunnen de gevolgen van plastic voor eenmalig gebruik niet langer negeren. Deze bedrijven moeten fundamentele keuzes gaan maken. Er is geen tijd te verliezen.’

Enkele schokkende feiten uit het rapport:

• Elke seconde wordt een dubbeldekker met plastic afval verbrand of gedumpt in ontwikkelingslanden.• De wereldwijde plasticproductie stoot jaarlijks 400 miljoen ton broeikasgassen uit.• Naar schatting komt elk jaar 8 tot 12,7 miljoen ton plastic in de oceanen.• Leven in de nabijheid van plasticvervuiling en niet-ingezameld afval verdubbelt het risico op diarree.  

*Het rapport No Time to Waste: Tackling the Plastic Pollution Crisis, is het resultaat van gezamenlijk onderzoek van Tearfund Engeland, in samenwerking met Fauna & Flora International  het Institute of Development Studies en WasteAid . In het rapport wordt voor het eerst gekeken naar de gezondheidseffecten van plasticvervuiling en afval op de armste mensen ter wereld.

Meld je aan voor de rotzooi-challenge!

Alle plastic voorwerpen of verpakking die je deze zomer laat liggen zijn weer een ding minder op een stortplaats, oceaan of verbrandingsoven. De meest gangbare artikelen van of met plastic zijn: wegwerpbekers, flessen drank, niet-recyclebare verpakkingen, doekjes en hygiëneproducten voor vrouwen. Maar… het vinden van alternatieven voor deze kunststoffen is gemakkelijker dan je denkt! En gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Wij sturen je vier mailtjes met inspiratie en hoopvolle voorbeelden. Samen maken we de wereld een beetje mooier deze zomer.