Rust en goede koffie in Umoja-tent op New Wine

Verhaal | 03-06-2015Marieke Siderius

In samenwerking met New Wine zette Tear in 2014 een tent neer op de zomerconferentie van New Wine. Een plek om tot rust te komen, te genieten van goede duurzame koffie en geïnspireerd te worden over het thema gerechtigheid. Bart Visser is lid van het programmateam van New Wine en kijkt terug op een geslaagde samenwerking. ‘We hebben laten zien dat gerechtigheid overal in verweven zit.’

‘‘New Wine behandelt verschillende thema's, Tear is juist specialist op 'gerechtigheid'." Een belangrijk thema, maar moeilijk programmeerbaar voor New Wine. Niet voor Tear. Het combineerde een dorpscafé, eerlijke koffie en goede taart met een aantrekkelijk programma over sociale en ecologische gerechtigheid. Dit alles onder het dak van een tent die de naam Umoja kreeg, Swahili voor ‘samen’.

Tear op New Wine

Ontroerend
Het veelzijdige interactieve programma leverde een uitpuilende tent op. "Vaak waren er 200 bezoekers terwijl er maar 150 in pasten." Opgeteld 1200 seminarbezoekers. Zo sprak Rupen Das samen met Marco van der Graaf, voor een overvolle Umoja-tent, over het werk van Syrische kerken met vluchtelingen. Een ontroerende workshop volgens Visser, die een ongekend hoge collecte opleverde.

Druk thuis
Bezoekers konden ook zelf aan de slag zoals met het creatief recyclen van alledaagse materialen tijdens een workshop van Marloes Gersen. Verder vertelden twee oprichters van Justice and Care over moderne slavernij. Maarten Vermeulen en Thimo den Hartog bespraken tijdens een hilarisch seminar, getiteld: ‘Een betere wereld begint thuis’, hoe gerechtigheid een plek krijgt in een druk gezinsleven. En Joel Edwards, internationaal directeur van Micha sprak over 'eerlijk leven in de ogen van God'.

New Wine-organisator Visser kreeg veel positieve bezoekersreacties. "Ik ben ervan overtuigd dat inhoud en sfeer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En we hebben laten zien dat gerechtigheid een thema is dat overal in verweven zit."