Samen tegen gender-based violence

Nieuws | 05-12-2019Tear

Goed nieuws! Tear zette deze week mooie stappen in de strijd tegen gender gerelateerd geweld. Zo ondertekenden we een samenwerkingsverband dat zich inzet voor vrouwen, vrede en veiligheid én is Tear lid geworden van WO=MEN, een Nederlands Platform voor gendergelijkheid en empowerment van meisjes en vrouwen. Maar wat houden deze ontwikkelingen in? En waarom is gender-based violence voor ons als ontwikkelingsorganisatie een belangrijk onderwerp? 

Het NAP 1325 

Tear is vanaf 27 november trotse medeondertekenaar van het NAP 1325: een Nederlands Actie Plan om de rechten en de veiligheid van vrouwen en meisjes in (post)conflict gebieden te waarborgen en te versterken. Het NAP 1325 is een samenwerkingsverband tussen diverse Nederlandse ministeries, universiteiten en tientallen Nederlandse maatschappelijke organisaties, die zich samen inzetten om afspraken over vrouwen, vrede en veiligheid in Nederland te implementeren. 

WO=MEN 

Naast de ondertekening van het Nederlandse Actie Plan, is Tear ook lid geworden van WO=MEN: het Nederlandse platform voor gendergelijkheid en empowerment van meisjes en vrouwen.  Tear haakt aan bij WO=MEN om effectiever samen te werken en gezamenlijk te leren rondom het realiseren van gendergelijkheid en empowerment.

Samen met anderen wil Tear overlevenden van gender gerelateerd geweld ondersteunen op weg naar herstel, spreken we ons uit tegen geweld en ongelijkheid, en werken we aan herstelde relaties.

Tear en gender gerelateerd geweld?

Waarom houdt Tear zich bezig met het bestrijden van gender gerelateerd geweld en empowerment van vrouwen en meisjes? Wereldwijd vormt gender-based violence en de onderliggende genderongelijkheid nog steeds een rode draad van onrecht dat met name vrouwen en meisjes raakt, en gemeenschappen ontwricht. Wij zien de urgentie om ons nog sterker in te zetten voor het bestrijden van dit onrecht. Geweld en ongelijkwaardigheid berooft mensen van hun en veroorzaakt schade. Samen met anderen wil Tear overlevenden van gender gerelateerd geweld ondersteunen op weg naar herstel, spreken we ons uit tegen geweld en ongelijkheid, en werken we aan herstelde man vrouw relaties in families en gemeenschappen. Waar mogelijk doe we dit samen met religieuze leiders en geloofsgemeenschappen.