Samenwerken leidt tot verandering

Verhaal | 01-11-2017Matthijs van Pijkeren

Dorpshoofd Nov Heam dacht dat hij alleen binnen zijn eigen gezin verschil kon maken. Totdat hij twee jaar geleden kennismaakte met Umoja. Nu gebruikt hij zijn positie als dorpshoofd om de gemeenschap leefbaarder te maken.

Heam raakte geïnspireerd door een ontmoeting met andere dorpshoofden die vertelden hoe Umoja levens had veranderd. Umoja is een methodiek waardoor al meer dan 3000 kerken wereldwijd leren om armoede en onrecht aan te pakken. In gesprek met de lokale partner van Tear, de Internationale Coöperatie Cambodja (ICC), kreeg Heam zicht op een hele nieuwe manier van leven. 

Er is niets beter dan deze liefde tussen mensen.

Krachten bundelen

Nu leidt Heam twee keer per maand Umoja-ontmoetingen in zijn dorp. Tijdens deze bijeenkomsten bemoedigt hij dorpsbewoners om samen te werken, hun meest dringende behoeften vast te stellen en laat hij hen nadenken over de bronnen die ze al binnen hun gemeenschap hebben om aan deze behoeften tegemoet te komen.

Vertrouwen en vriendschap opbouwen

'ICC heeft me geleerd om te begrijpen hoe belangrijk samenwerking is voor mijn gemeenschap. We waren al lange tijd niet meer gewend om dingen samen te doen. Het opbouwen van vertrouwen en vriendschap is een belangrijke eerste stap. Des te meer mensen samenwerken, des te dichter ze bij elkaar komen,' zegt Heam. 'Er is niets beter dan deze liefde tussen mensen. Dit alleen kan onze gemeenschap op langere termijn veranderen.'

Bid mee

  • Bid voor vruchtbare Umoja-ontmoetingen in het dorp van Nov Heam
  • Bid dat de samenwerking tussen dorpsbewoners groeit en dat dit hen sterker maakt
  • Dank voor de impact die Umoja heeft op de levens van zoveel mensen

Meer over het project

Plattelandsontwikkeling via kerken in Cambodja

Cambodja (Azië)
Kerk en gemeenschap worden toegerust om hun problemen aan te pakken. Zo verbeteren ze hun inkomen, hebben meer te eten en worden gezonder.