Tear helpt vrouwen in Congo te zeggen: #MeToo

Verhaal | 10-06-2020Mirjam Croes

Dankzij de #MeToo-beweging durven meer vrouwen wereldwijd toe te geven dat zij slachtoffer zijn van seksueel geweld.  Schaamte over wat je is aangedaan weerhoudt veel vrouwen ervan om te vertellen wat hen is overkomen. In Oost-Congo is het nog moeilijker. Daar kan je nog een pak rammel van je ouders toe krijgen. Zoals Jolie overkwam. 

Toen mijn vader hoorde dat ik was verkracht, werd hij zo boos dat hij mij sloeg.

Toen Jolie als derdejaars pabo-student op een dag terugliep van school, kwam ze onderweg vier mannen tegen. Ze namen haar met geweld mee, drukten haar de keel dicht en verkrachtten haar. ‘Ik was erg overstuur en toen ik thuis kwam vertelde ik mijn moeder wat er met me was gebeurd,’ vertelt Jolie. ‘Toen zij het aan mijn vader vertelde, werd hij zo boos dat hij mij sloeg en besloot dat ik moest stoppen met school. Drie maanden later ontdekte ik dat ik zwanger was. Mijn leven werd een nachtmerrie, omdat mijn ouders mij elke dag beledigden. Ik vond het leven niet meer de moeite waard.’

In Oost-Congo komt veel geweld tegen vrouwen en meisjes voor. Bijna een op de drie vrouwen is slachtoffer van verkrachting. Het is een gevolg van armoede en culturele opvattingen over de rol van vrouwen. Vrouwen en mannen worden niet als gelijkwaardig gezien. En als een vrouw verkracht is, dan wordt er vanuit gegaan dat ze zich niet zedig genoeg heeft gedragen of niet voorzicht genoeg is geweest. Dan heeft ze zich laten beschadigen. Zelden wordt er als eerste gekeken naar de verantwoordelijkheid van de dader als het gaat om grensoverschrijdend gedrag.   

Mijn ouders zijn ook veranderd. Ze proberen nu te luisteren naar wat ik zeg.

Daarom heeft Tear het Women Empowerment Plan ontwikkeld, een training over de rol van mannen en vrouwen in het gezin en in de gemeenschap. We stimuleren de leden van de gemeenschap, vrouwen én mannen, om op een andere manier te kijken naar elkaar te kijken en elkaar als gelijkwaardig te gaan zien. Zo pakken we de grondoorzaak van ongelijkheid en geweld aan. En dat begint al bij de jongeren, zodat ook jongens en jonge mannen anders gaan denken, praten en doen. Tegelijkertijd trainen we dorps- en kerkleiders. Zij hebben veel invloed en aanzien in Congo. Als zij het belang van gelijkwaardigheid inzien, geven ze die boodschap door. Daarom trainen we hen apart. 

En we helpen vrouwen zelfstandig een beter inkomen te verdienen. We trainen hen in duurzame landbouw. Via spaargroepen bouwen ze gezamenlijk kapitaal op om elkaar geld te lenen voor het opzetten van een eigen onderneming.  Als basis ontvangen ze zaaigoed of een klein startkapitaal om te investeren in hun landbouwactiviteiten.

Ook Jolie raakte betrokken bij het Women Empowerment Plan in haar omgeving. Dat veranderde haar leven en heeft haar nieuwe hoop gegeven. Jolie: ‘Ik ben trots omdat ik met de steun van het project mijn gezin kan onderhouden en iets kan betekenen in de samenleving. Ik ben lid van een spaargroep en daardoor kon ik een kleine onderneming starten. We sparen elke maand geld en aan het eind van het jaar kunnen we dit opnemen om te investeren in onze bedrijven’. 

‘Ook heeft het project me geholpen om voor mezelf op te komen. Mijn ouders zijn ook met het project in aanraking gekomen, waardoor hun gedrag tegenover mij positief veranderd is. Ze proberen nu te luisteren naar wat ik zeg. Ik wil hen ook vragen of ik volgend jaar weer terug naar school mag, zodat ik mijn opleiding af kan maken. Ik denk dat ze dat ook goed vinden, omdat het project ons hierin stimuleert.’

Lees ook:  Meer of minder seksueel geweld  door religie?

Wait, what? Hier komt jouw mobiele telefoon óók vandaan

Verhaal | 29-06-2020 | Hannah Westra
Het is waarschijnlijk een van de meest gebruikte producten die je bezit: je mobiele telefoon. Maar waar komt die eigenlijk vandaan?
Theresa Malila, Milka Kavira en Nyasha Manyua

Vrouwen zijn krachtige aanjagers van verandering

Verhaal | 08-03-2016 | Tear
Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een mooie gelegenheid om drie bijzondere vouwen in het zonnetje te zetten
Tsongo Kunahmbire, predikant in Congo, met jongetje

'Ik heb mijn vrouw misbruikt'

Verhaal | 16-11-2015 | Folkert Rinkema
Tsongo Kunahmbire (56) is predikant in Congo. Hij stelt seksueel geweld aan de orde in zijn kerk. Maar dat was vroeger anders.