Toekomstdroom

Blog | 31-01-2014Martin Herlaar

Teamleider Programme & Linking Martin Herlaar bezocht in januari 2014 de Filipijnen. Hij beschrijft zijn ervaringen in deze blog.

Ik ben met mijn collega Peter op het eiland Samar in de Filippijnen. We bezoeken gebieden van de partnerorganisaties en de lokale kerken waarmee we samenwerken. Na elf weken is nog zeer goed te zien hoe verwoestend de supertyfoon Haiyan is geweest.

Woensdag 22 januari is een bijzondere dag. Mijn verjaardag. De viering met de familie is uitgesteld, maar vanuit Nederland komen er sms’jes binnen. Ook heeft Peter een felicitatiekaart van de collega’s bij zich. En er zijn meer feestelijke momenten. In totaal word ik met ‘Happy birthday to you’  bij vier gelegenheden toegezongen. Hoogtepunt is het mogen voorlezen van een fabel in een kleuterklas, met na het zingen een traktatie van een gewild Nederlands exportproduct: de stroopwafel.

De viering  van mijn verjaardag zet me aan het dromen over een andere, fictieve viering. Stel dat ik mee mocht schrijven aan een herdenkingsdienst die op 8 november 2018 gehouden zou worden over de tyfoon Haiyan. Wat zou ik graag terug zien in zo’n viering? Je blikt terug op het verleden en kijkt vooruit naar de toekomst.

Ik zou willen beginnen met een video die het leed in beeld brengt. De storm die levens heeft verwoest. Een verwoestende wind met vloedgolven op 8 november 2014. Mensen die ondanks de waarschuwingen overvallen zijn door de kracht van de natuur. Honderden kilometers aan ravage en vernietiging. Maar ik zou ook iets willen laten proeven van de vitaliteit, solidariteit en veerkracht van de bevolking vlak na de ramp, ondanks al de ellende. Interviews met mensen.

Het gaat uiteindelijk om mensen. In mijn droom zie ik ze. Ze hebben hun trauma verwerkt. Ze wonen weer in een goed huis. Ze drinken schoon water. Ze hebben elektriciteit en telefoon. Ze rijden en lopen over goede wegen. Kinderen gaan naar school. Ouders zorgen voor hun hen. Kwetsbare kinderen zijn beschermd tegen uitbuiting en misbruik.. Mannen gedragen zich verantwoordelijk als echtgenoot en vader. De boer bewerkt zijn akker. De visser gaat met zijn boot de zee op. De kruidenier heeft haar winkeltje geopend. Families hebben voldoende inkomsten voor een waardige levensstandaard. De dorpgemeenschap is in harmonie. De lokale kerk is een middelpunt voor persoonlijk welzijn en ontwikkeling voor het dorp en de stadswijk. Dat is de droom waar we met Tear de komende jaren aan willen werken.

Tenslotte droom ik dat we die herdenkingsdienst afsluiten met een lied. Glorify your name, glorify your name, Jesus, glorify your name.

Meer over het project