Tweede Kamer wil 60 miljoen voor noodhulp

Nieuws | 11-11-2016Marieke Siderius

De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd om komend jaar 60 miljoen beschikbaar te stellen aan de de Dutch Relief Alliance (DRA), de alliantie van Nederlandse organisaties die noodhulp verleent bij rampen en conflicten. Joël Voordewind van de ChristenUnie diende hierover donderdagavond een motie in, die door een ruime meerderheid werd gesteund.

Steun voor noodhulp van Tear

De DRA is een samenwerkingsverband van 14 hulporganisaties, waar ook Tear deel van uitmaakt. Tear heeft de afgelopen jaren overheidssteun gekregen voor haar noodhulpprogramma's in IrakLibanon, EthiopiëSomaliëNigeria, Nepal en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Tweede Kamer is tevreden over de efficiëntie van de alliantie. Tot dusver heeft de DRA van de Nederandse overheid 120 miljoen euro ontvangen, waarvan nog maar 7,1 miljoen over is.

Genoeg geld

PvdA, CDA, D66, SP, Groenlinks, SGP en Partij voor de Dieren schaarden zich achter de motie van de ChristenUnie. Volgens de Kamer heeft heeft Minister Ploumen voldoende geld om de hulporganisaties opnieuw te subsidiëren, omdat er dit jaar minder asielzoekers naar Nederland gekomen zijn dan verwacht. De eerstejaarsopvang van asielzoekers wordt betaald uit het budget van ontwikkelingssamenwerking.

Behalve Tear zijn ook CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO en Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Terre des Hommes, Stichting Vluchteling, War Child, War Trauma Foundation, World Vision en ZOA lid van de Dutch Relief Alliance.