Van hieruit kun je de luchtaanvallen zien

Blog | 05-09-2014Kate Harrison

Kate Harrison van Tearfund Engeland schreef deze blog over haar ontmoeting met een Yezidi-familie in Noord-Irak.

Er is een heuvel in Noord-Irak waar je kunt uitkijken over het dal naar het stuwmeer achter de dam van Mosul.

Ik heb daar gestaan met een Yazidi-famlie, naast hun tent in een nieuw kamp dat gebouwd wordt op de heuvel, voor hen en voor de vele andere mensen die zijn verjaagd door geweld en vervolging. We zagen hoe wolken zwarte rook opstegen vanachter de bergen. De Yezidi-familie sprak geen Engels, maar het woord ‘airstrike’ kenden ze wel.

Niets

Ze woonden op de berg Sinjar, totdat ze verdreven werden door de gruwelen waar ze mee geconfronteerd werden. Ze zijn getraumatiseerd en hebben niets mee kunnen nemen. En als ik zeg ‘niets’ , dan bedoel ik ook niets. Ze lieten me hun tent zien. Er was geen mat op de vloer. De tent was leeg. Er waren geen kleren, geen kookspullen, helemaal niets.

Omdat er zelfs geen vloer was, waren ze bezig water te halen bij een tappunt dat net geïnstalleerd was. Daarmee maakten ze modderige klei van het zand op de grond. Dat rolden ze uit in de tent en daar vormde het een soort primitief cement, dat hard zou worden door de extreme hitte (46 graden).

Sinjar

De gezinnen die ik ontmoette, hadden dagenlang gelopen vanaf de berg Sinjar. Ze waren warm, vriendelijk en gastvrij. We werden uitgenodigd in hun tent en mochten hun baby’s knuffelen. Ze hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Hun kinderen hebben dingen gezien die geen kind – en geen volwassene – zou moeten zien.

Maar ze blijven hopen. Ze zorgen voor elkaar, ze heten bezoekers welkom. Hun kinderen spelen bij de waterkraan, ze wassen hun haar en spuiten elkaar nat. Elke dag kijken ze over het water naar de dam van Mosul, en zien hoe de rook van de luchtaanvallen opstijgt van achter de bergen.

Ze zijn ver van huis. Maar hun hart is daar gebleven.

Meer over het project

Wederopbouw via de lokale kerk in Syrië

Syrië (Midden-Oosten)
Dit project helpt slachtoffers van oorlog en geweld in het Midden-Oosten hun leven weer op te bouwen.