Van wachten op de overheid naar het heft in eigen handen nemen

Blog | 18-06-2018Tear

Wout Schonewille is mee met de voorgangersreis van Tear. Hij vertelt over bijzondere ontmoetingen in gemeenschappen in Oeganda.

‘Before Umoja we just were sitting and waiting for the government to build schools. Now we build our own one’, horen we in een gemeenschap waar we op bezoek zijn. Niet alleen op het gebied van educatie, maar ook over welzijn, gezondheid en economie worden ons mooie verhalen en resultaten verteld. We horen hoe Umoja de community sinds 2007 heeft veranderd. De gemeenschap bestaat uit zo’n 7000 mensen verspreid over kleine groepjes huizen in een uitgestrekt gebied. Na een warm welkom en uitleg over de geschiedenis van Umoja in deze gemeenschap worden een aantal mooie voorbeelden gedeeld.

Ze verdient nu een inkomen, maar heeft vooral haar eigenwaarde en hoop terug gekregen.

Dorethy, een vrouw die besmet is met hiv, vertelt dat ze door de bijbelstudies en training heeft geleerd om voor zichzelf te zorgen. Hierdoor is ze veranderd in een zelfbewuste vrouw die trots een fles met zelfgemaakte honing laat zien. Ze verdient hiermee haar inkomen, maar heeft vooral haar eigenwaarde en hoop terug gekregen.

Amos, iemand anders uit de gemeenschap, vertelt met enthousiasme hoe hij heeft geleerd om verder te kijken dan zijn beperkingen. Hij is niet opgeleid en had geen inkomen. Nu verbouwt hij watermeloenen, sinaasappels en komkommers. Zijn vrouw Naomi is via Umoja getraind als verloskundige en heeft veel vrouwen kunnen helpen die er eerst zelf voor stonden als ze moesten bevallen.

Een eigen school

Nadat de gemeenschap zich realiseerde dat ze zelf voldoende middelen hebben en niet afhankelijk hoeven te zijn van de overheid of fondsen, besloten ze een school te bouwen. De overheid was verrast dat dit op eigen initiatief was ontstaan en betaalt nu het salaris van opgeleide leerkrachten.

Op weg terug naar Soroti, enigszins opgevouwen in een 4×4, luisteren we tot slot naar het mooie verhaal van Dorcas, een jonge vrouw van in de 20. Ze vertelt over tekenen van hoop en Gods aanwezigheid in het leven van mensen. ‘Als God dit kan doen in levens van mensen, dan hoef ik me geen zorgen te maken over mijn eigen leven.’

Van wachten op de overheid naar het heft in eigen handen nemen

Blog | 18-06-2018 | Tear
Wout Schonewille is mee met de voorgangersreis van Tear. Hij vertelt over bijzonderere ontmoetingen in gemeenschappen in Oeganda.