Veel gestelde vragen over onze noodhulp in Haïti

Nieuws | 13-10-2016Peter Kamphof

De nood

Wat is de situatie in Haïti?

Op 4 oktober trok orkaan Matthew over Haïti. Met windsnelheden van meer dan 230 km/uur heeft de orkaan een spoor van verwoesting achter gelaten. Het officiële dodental staat nu op 473, de verwachting is dat dit nog verder gaat oplopen. 1.4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Huizen en scholen, ziekenhuizen en wegen zijn verwoest of beschadigd. Ook zijn veel drinkwatersystemen verloren gegaan. In de zuidelijke departementen is veel oogst verloren gegaan en er is direct voedselhulp nodig in het zuidwesten van het land.

Hoe groot is de kans op verdere verspreiding van cholera?

Deze kans is helaas erg groot. Sinds 2010 is er cholera in Haïti en hier zijn sinds die tijd ongeveer 10.000 mensen aan overleden. Ongeveer 6% van de bevolking heeft de ziekte al gehad. De huidige orkaan heeft watersystemen en sanitaire voorzieningen vernietigd. Na orkaan Sandy nam het aantal mensen dat ziek werd en stierf sterk toe. Water en sanitaire voorzieningen zijn dan ook als prioriteiten voor Tear. Vandaar dat we waterfilters en hygiënepakketten uitdelen. Zo willen we verdere verspreiding van cholera zoveel mogelijk voorkomen.

De hulp van Tear

Zijn alle mensen al bereikt met hulp?

Nee, niet allemaal. We hebben te maken met een bergachtig gebied, waar een heel groot deel van de wegen beschadigd is. Ook zijn veel bruggen vernietigd. Er wordt op dit moment hard gewerkt om ook de afgelegen gebieden te bereiken.

Welke hulp geeft Tear?

Tear helpt in het zwaar getroffen zuidelijke departement. Daar delen we via onze partners voedselpakketten uit, tenten en slaapmatjes, waterfilters en artikelen voor de hygiëne.

Werkt Tear via de kerk?

We werken waar mogelijk samen met lokale kerken. In Haïti is het zo dat kerken helpen bij de hulpverlening, omdat veel slachtoffers van de ramp nu verblijven in kerken en scholen in het gebied.

Gaat de hulp van Tear alleen naar christenen of naar iedereen?

De hulp van Tear gaat naar de plek waar die het meest nodig is, ongeacht welke overtuiging mensen hebben. Dat komt voort uit onze missie. We hebben ons dan ook toegewijd aan kwaliteitsstandaarden zoals de Red Cross Code of Conduct en de Integral Quality Standards. Hier staat onder meer in geborgd dat hulp alleen bij de allerarmsten terecht mag komen.

Jouw hulp

Hoe kan ik helpen?

1. Bid mee voor de situatie in Haïti. Bid voor de hulp aan de slachtoffers. Bid zelf en breng deze ramp in als gebedspunt in je kring of kerk.
2. Geef. Met jouw gift kunnen we de slachtoffers helpen met wat ze het meest nodig hebben. Er is grote behoefte aan onderdak, schoon drinkwater en voedsel. Ieder bedrag is welkom. 

Daarnaast is er op onze website en PowerPoint beschikbaar, die je kunt gebruiken bij een collecte in je kerk. Ook kun je een projectbeschrijving opvragen.

Kritische vragen

Zijn de giften van de aardbeving in 2010 eigenlijk wel goed terecht gekomen? Werken hulporganisaties niet langs elkaar heen? En heeft het wel zin om te helpen als er volgend jaar misschien weer een aardbeving komt?

Als je deze of andere kritische vragen hebt, lees dan ons artikel 'Zes antwoorden op kritische vragen over hulp in Haïti'

Meer over het project