Veertigdagentijd: 3 goede redenen om mee te doen

Blog | 01-01-2020Annemarie van den Berg

De veertigdagentijd, ook wel vastentijd of lijdenstijd genoemd, werd ooit door de kerk in het leven geroepen als tijd van bezinning en vasten. Maar wat kun je ermee anno 2020?

Bezinnen en vasten, ik geef toe: het zijn woorden die niet zo passen in onze samenleving. Je associeert ze eerder met stille retraites of statige kloosters en niet met die snelle maatschappij waarin we leven en er zoveel op ons afkomt. Toch zijn er goede redenen om ook in onze tijd aandacht te besteden aan de veertigdagentijd. We noemen er drie.

1. Je maakt even pas op de plaats

Zie de veertigdagentijd juist in je drukke leven als een uitnodiging om even een pas op de plaats te doen. Het helpt dat de periode duidelijk afgebakend is en bepaalde dagen gemarkeerd zijn (zoals aswoensdag of witte donderdag). Bekijk zelf hoe je deze tijd invult. Je kunt er elke dag even bij stilstaan (bijvoorbeeld door het lezen van de veertigdagenkalender, of je kiest een paar bijzondere dagen uit, bijvoorbeeld in de Stille Week. Zoek naar de vorm die past bij jouw leven.

2. Je leert Gods stem beter te verstaan

De veertigdagentijd is misschien niet rechtstreeks terug te vinden in de Bijbel, maar staat wel bol van bijbelse symboliek die je kunt vertalen naar jouw leven. Het getal 40 verwijst in de Bijbel naar diverse belangrijke gebeurtenissen. Zo wachtte Noach veertig dagen voordat hij uit de Ark stapte. Mozes verbleef veertig dagen op de Sinaïberg voordat hij de Tien Geboden kreeg. Elia zwierf veertig dagen in diezelfde omgeving en ontmoet dan God. En bij Jezus komen deze verhalen samen als hij zich veertig dagen terugtrekt in een woestijn waar hij worstelt met zijn roeping. De overeenkomst tussen al deze verschillende bijbelse personen is dat ze in die periode van veertig dagen God intens zoeken. Ook jij kunt deze periode apart zetten voor extra gebed en het zoeken naar Gods stem en leiding in je leven.

3. Je houdt meer over (en kunt daarvan uitdelen)

Het vasten of matigen in de veertigdagentijd kun je eigentijds invullen. Natuurlijk kun je hardcore vasten (in de katholieke traditie gelden aswoensdag en goede vrijdag als echte vastendagen), maar je kunt ook vasten op andere manieren. Zoals veertig dagen geen luxe-artikelen consumeren, bijvoorbeeld snoepgoed of alcohol. Of door geen tv te kijken of je social media te checken. Vasten is een mooi principe: door te minderen, houd je meer over. En dat kun je weer uitdelen! Zo kun je het geld dat je bespaart op luxeartikelen besteden aan een goed doel, of de tijd die je overhoudt (zonder tv en social media) besteden aan gebed en/of mensen die jouw aandacht goed kunnen gebruiken.

De veertigdagentijd met het hele gezin

Enthousiast geworden om mee te doen? In de volgende blog geven we creatieve tips en ideeën hoe je als gezin de veertigdagentijd kunt vieren.

Bestel de kalender!

Veertigdagenkalender 2020

€3,95 per stuk

Bestel meerdere kalenders en ontvang korting!

  • Vanaf 21 stuks€3,50 per stuk
  • Vanaf 50 stuks€2,95 per stuk
  • Vanaf 100 stuks€2,70 per stuk
  • Vanaf 500 stuks€2,50 per stuk

12 simpele tips om te minderen met afval

Blog | 21-06-2020 | Hannah Westra
Wat zou jij doen om te minderen met afval?

Mijn hele lijf doet mee…

Blog | 27-02-2020 | Dorina Nauta
Dorina Nauta haalde voor het eerst in haar leven een askruisje op Aswoensdag, aan de start van de veertigdagentijd. Dit deed het met haar.

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 26-02-2020 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.

Creatief aan de slag met de veertigdagentijd

Verhaal | 20-02-2020 | Annemarie van den Berg
Anita hield altijd al van creatief bezig zijn, en sinds een poosje heeft ze een nieuwe creatieve vorm gevonden: faithjournaling...
Inspired Individual Binsa - Tear

‘Mensenhandel wordt niet alleen door grote NGO’s opgelost’

Verhaal | 18-02-2020 | Hannah Westra
Binsa zet zich in voor kwetsbare vrouwen en meisjes om mensenhandel te voorkomen.
Herman Bouma - Foto: Hannah Westra

3 lessen over armoede in Nederland

Blog | 13-02-2020 | Herman Bouma
​Hoe zou het zijn om in armoede te leven in Nederland? Herman en zijn gezin ervoeren het tijdens de veertigdagentijd.