'Volgend jaar? Dan heb ik genoeg gespaard voor een marktkraam'

Blog | 16-02-2015Gerinke Fountain

Gerinke Fountain, Programme & Linking Officer bij Tear, bezocht in februari 2015 Kenia. Deze blog schreef ze tijdens haar bezoek aan de Redeemed Gospel Church.

In een klein zaaltje in Nairobi ontmoet ik een daadkrachtige dame, Miss Nancy uit Korogocho. Ze draagt de zorg voor haar kleinkinderen en doet al ruim een jaar mee in het spaar- en leengroepenproject van de Redeemed Gospel Church (RGC).

Miss Nancy uit Korogocho

Met een lening van haar spaargroep is Miss Nancy een groentekraam begonnen. Ze startte met het inleggen van honderd shilling spaargeld – pakweg één euro – in de spaargroep. Van haar eerste groepskrediet van 200 shilling kocht ze avocado’s die ze vervolgens langs de weg verkocht. Inmiddels heeft ze een vaste verkoopplek op een lokale markt niet ver van Huruma, waar ze allerlei soorten groente en fruit verkoopt.

Nancy’s leven is compleet veranderd. "Ik verdien nu voldoende om mijn kleinkinderen naar school te sturen en om in mijn eigen levensonderhoud te voorzien. Ik kan nu zelfs af en toe op bezoek bij mijn familie buiten Nairobi", vertelt ze. Op de vraag wat ze komend jaar van plan is heeft ze haar antwoord direct paraat: "Over een aantal maanden heb ik genoeg gespaard om een vaste marktkraam te huren in het beveiligde deel van de markt. Dat betekent meer klanten én dan hoef ik niet iedere avond al mijn groenten en fruit naar huis te dragen, maar kan ik het daar ’s nachts achterlaten."

Hoe werken de spaargroepen van het Redeemed Gospel Church Development Programme?

Sinds 2011 heeft Redeemed Gospel Church een project dat sloppenwijkbewoners met ondernemingszin helpt een bedrijfje op te zetten, bijvoorbeeld een marktstalletje, groentekraam of kapsalon. Dat gebeurt door training en deelname aan een spaar- en leengroep. De deelnemers uit dit project komen uit 3 sloppenwijken: Mathare, Huruma en Korogocho.

RGC werkt momenteel met 195 deelnemers, die georganiseerd zijn in 39 spaar- en leengroepen van vijf personen elk. De groepen sparen samen en ontmoeten elkaar wekelijks voor training en ondelinge steun.

Verdubbelde inleg

Deelnemers kunnen microleningen afsluiten bij Redeemed Gospel Church. De hoogte hiervan is afhankelijk van het gespaarde bedrag van de deelnemers in de groep: RGC verdubbelt de inleg, en na aflossing komt de deelnemer voor een grotere vervolglening in aanmerking. Na een aantal weken sparen, gaan de deelnemers vaak al van start met wat eerste kleine leningen, variërend van 20 tot 100 euro.

De training behandelt het opzetten van een levensvatbare en duurzame onderneming, marktanalyse, financieel beheer en het belang van sparen en verzekeringen. Het team van Redeemed Gospel Church bezoekt de startende ondernemers ter plekke en biedt training en ondersteuning tijdens de groepsbijeenkomsten.

Een direct resultaat voor de deelnemers is dat hun leefsituatie aanmerkelijk verbetert wanneer de onderneming iets begint op te leveren: velen gebruiken de inkomsten voor basisbehoeften, zoals voedsel, schoolgeld, huur en gezondheidszorg.

Geen liefdadigheid

Doordat mensen samen sparen en zelf de helft van hun investering inleggen, groeit hun gevoel van eigenwaarde. Dit project is geen liefdadigheid, maar geeft mensen juist de kans om vanuit eigen kracht iets op te bouwen, met het nodige advies ter ondersteuning. En dat is veel waard in Mathare, waar passiviteit, fatalisme en een ‘liefdadigheidscultuur’ mensen in armoede gevangen houdt.

In de afgelopen jaren heeft Redeemed Gospel Church al flink wat lessen geleerd. De kerk weet nu bijvoorbeeld dat er eerst training en een gezond businessplan nodig is, voordat er een lening wordt verstrekt. Op die manier wordt voorkomen dat mensen iets starten waar weinig vraag naar is of waar weinig winst uit te behalen valt. Tevens onderzoekt RGC de mogelijkheid om getrainde vrijwilligers in te zetten voor het begeleiden van de groepen. Het aantal deelnemers is inmiddels namelijk erg groot geworden!

Meer over het project

Vrouw tijdens project van de Redeemed Gospel Church

Positieve verandering in een sloppenwijk

Kenia (Afrika)
Dit project verandert levens van mensen in de sloppenwijken van Naïrobi.