Vrouwen in Mathare zitten niet bij de pakken neer

Verhaal | 17-07-2018Suzanna Blackmore

Zélf opstaan uit armoede is een mooie gedachte. Maar hoe vind je de kracht om op te staan als je in een uitzichtloze situatie leeft? Collega Suzanna Blackmore zag dit jaar voor het eerst met eigen ogen het werk dat Tear ondersteunt in de sloppenwijken van Naïrobi.  

 

"In de straatjes van de sloppenwijk Mathare in Naïrobi is het heet. Overal ligt vuilnis. De huisjes staan dicht op elkaar en in de kleine steegjes is het druk. Ik ga op bezoek bij Mwangi, die lid is van een vrouwenspaargroep. 'Ongelofelijk dat vrouwen in deze omstandigheden de energie weten te vinden om hieraan deel te nemen', denk ik als ik hier rondloop.

Eigen onderneming 

Mwangi en haar groepsgenoten sparen samen, geven elkaar krediet uit de gemeenschappelijke spaarpot en stellen elkaar zo in staat om een klein bedrijf op te zetten. De Redeemed Gospel Church, de lokale partner van Tear, traint de deelnemers in financieel management, in het opzetten van een bedrijfsplan en in het managen van een eigen onderneming. 

Een boerderij op twee vierkante meter 

Als ik bij het huisje van Mwangi aankom, sta ik perplex. Mwangi is nu drie maanden lid van een spaargroep. Ze maakt kleding en verkoopt houtskool. Maar achter haar huisje heeft ze ook nog een minituintje van twee vierkante meter. In zakken verbouwt ze groente. Daaromheen scharrelen een eend met kuikentjes, twee koeien, varkens en kippen. Haar man is namelijk veehouder. Middenin een sloppenwijk!  

Domino-effect 

Niet alleen Mwangi lijkt door de spaargroep uit de negatieve spiraal van armoede te breken, maar haar hele familie heeft een enorme verandering doorgemaakt. ‘Eerst kon ik mijn kinderen maar één maaltijd per dag geven, nu twee. En ik kan nu de schoolbijdrage voor mijn kinderen betalen’, vertelt ze trots."

Dank dat je met jouw gift deze spaargroepen mogelijk maakt! Wil je weten wat we in 2017 nog meer met uw donaties bereikt hebben? Ga naar onze jaarresultaten Kenia 2017.

Bid je mee?

  • Dank God voor de manier waarop Hij spaargroepen gebruikt  om mensen als Mwangi in hun kracht te zetten.
  • Bid dat meer vrouwen en mannen uit de sloppenwijk Mathare zich aansluiten bij één van de spaargroepen van de Redeemed Gospel Church.
  • Bid dat God het team van de Redeemed Gospel Church voorziet in wat ze nodig hebben om deze spaargroepen goed te kunnen ondersteunen.  

Meer over het project

Vrouw tijdens project van de Redeemed Gospel Church

Positieve verandering in een sloppenwijk

Kenia (Afrika)
Dit project wil het leven van krottenwijkbewoners verbeteren, vooral van mensen die leven met hiv of aids.
Het positieve werk van de Redeemed Gospel Church in Kenia

Kinderclub in de sloppenwijk maakt kinderen weerbaar

Verhaal | 09-01-2020 | Annemarie van den Berg
Dankzij de trouwe steun van Tear-donateurs laat de Redeemed Gospel Church kinderen in de sloppenwijken van Naïrobi tot bloei komen.
Dominee Njeru

Wat heeft bijbelstudie te maken met het runnen van een boerderij?

Verhaal | 18-09-2019 | Tear
Dominee Njeru uit Kenia: 'Luisteren met een lege maag is lastig.'
Redeemed Gospel Church Kenia

‘Wat ik hier heb geleerd, neem ik mee terug naar Kenia!’

Verhaal | 12-06-2019 | Annemarie van den Berg
De Keniaanse Esther is een jonge vrouw met een grote missie. Onlangs was ze op bezoek bij NGK Maassluis.

Vrouwen in Mathare zitten niet bij de pakken neer

Verhaal | 17-07-2018 | Suzanna Blackmore
Hoe vind je kracht om op te staan als je in een uitzichtloze situatie leeft? Collega Suzanna Blackmore zag het in de sloppenwijken van Nairobi.

God kan ons veranderen als wij Hem de ruimte geven

Verhaal | 08-05-2018 | Tear
Nathaniël had weinig eigenwaarde toen hij aanklopte bij de kerk in zijn sloppenwijk. Inmiddels is hij een hoopvolle, sterke man.

‘Ik heb mijn doel ontdekt’

Verhaal | 11-01-2018 | Suzanna Blackmore
Alles is vies en grauw in de sloppenwijk Pipeline in Nairobi. Toch is er een en al bedrijvigheid. Peninah, bewoonster en ondernemer, vertelt hoe ze opstond uit armoede.