Waarom ik jaren deed over het maken van duurzamere kledingkeuzes (en hoe het toch lukte)

Blog | 11-03-2019Marieke Siderius

De afgelopen jaren kocht ik regelmatig impuls kleding: nieuw shirtje hier, een vestje daar. Ik wist heus wel dat het waarschijnlijk niet onder goede omstandigheden was gemaakt en dat het zeker niet lang mee zou gaan. Toch duurde het even voordat ik shoppen écht anders aanpakte.

Na zeven jaar bij Tear, begrijp ik steeds beter hoe keuzes die je hier maakt, doorwerken in de levens van mensen aan de andere kant van de wereld. Ook als het gaat om kleding. Ik ben overvoerd met alle duurzame keuzes die je kunt maken, welke leuke alternatieven er zijn en waar je die kunt vinden. Maar het duurde jaren voordat het ook echt landde en mij echt persoonlijk aansprak.

Een echte verandering heb ik nog tijden uitgesteld door stug te blijven mopperen over één van de alternatieven.

Er kwamen geen lifechanging documentaires aan te pas en andermans goede ideeën over kledingaankopen legde ik moeiteloos naast me neer. Op een gegeven moment dacht ik gewoon: ik heb alle mogelijke middelen, zoals geld en tijd, om hier echt een bewustere keuze in te maken. Laat ik dat dan nu ook doen. Zodat iemand aan de andere kant van de wereld minder de gevolgen hoeft te dragen van mijn milieu(on)bewuste keuzes. Een echte verandering heb ik nog tijden uitgesteld door stug te blijven mopperen over één van de alternatieven, namelijk het kopen bij biologische kledingmerken. Niet mijn stijl, geen leuke stoffen, véél te duur. 

Maar dat is natuurlijk niet het enige alternatief en dus ook geen excuus om maar níks te doen. Uiteindelijk vond ik een duurzamer alternatief dat wel bij me past: die leuke (voor mij) nieuwe tweedehandswinkel in m’n Veluwse dorp en toffe online tweedehands winkels. Het gevolg is dat ik nu veel bewuster koop en op zoek ga naar dat wat ik écht nodig heb.

Daar kom ik ook nog wat hobbels tegen. Laatst nog, toen ik zó graag iets feestelijks wilde voor de dag erop. Tweedehands (online) winkels hebben natuurlijk niet de onuitputtelijke voorraad in alle maten en kleuren die je wilt, je moet echt beetje mazzel en tijd hebben. Het blijft dus een zoektocht , maar wel een die écht verschil maakt. 

- Marieke Siderius 
Corporate Communications Officer bij Tear

Tips voor betaalbare eerlijke kleding

Volgende keer schrijft Marieke over alle hobbels die ze tegenkomt bij het kopen van duurzame kleding en hoe ze daarmee omgaat. Wil je zelf ook bewuster winkelen, maar kun je nog wel wat goede adresjes gebruiken? We hebben een fijne lijst voor je opgesteld waardoor duurzaam en eerlijk shoppen wel heel makkelijk wordt!

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Karel Smouter: ‘Ik deins inmiddels nergens meer voor terug’

Verhaal | 26-08-2020 | Tear
Vier jaar geleden verhuisde journalist Karel Smouter van de grote stad naar de regio. Daar ontdekte hij dat de wereld er vanuit hartje Amsterdam heel anders uitziet dan op de...
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!

5x duurzaam kamperen

Verhaal | 23-07-2020 | Maartje de Groot
Kamperen is al een milieubewust bezigheid, maar met deze vijf tips wordt kamperen echt duurzaam.

10 tips voor een groene kerk

Verhaal | 18-07-2020 | Tear
Heeft jouw kerk de mogelijkheid om na te denken over duurzame veranderingen? We geven zeven tips voor een groene(re) kerk.

Vanessa Nakate (23) werd uit de foto met Greta Thunberg geknipt

Verhaal | 02-07-2020 | Maartje de Groot
Maak kennis met de Oegandese Vanessa Nakate (23) die zich inzet voor het klimaat om zo haar continent en de wereld te redden.