Waarom Sake Stoppels niet met het vliegtuig reist

Blog | 15-04-2019Tear

Toen Tear Sake Stoppels uitnodigde voor een leerreis naar Oeganda, weigerde hij. Vliegen doet hij namelijk niet. Onze verantwoordelijkheid voor het milieu neemt hij zeer serieus.

'De cijfers spreken boekdelen. In 2018 vlogen er bijna 80 miljoen passagiers via Nederlandse vliegvelden, 4,5 procent meer dan in 2017. Je zou denken dat we met z’n allen minder gaan vliegen, maar het omgekeerde is dus het geval. Hoe is dat in deze tijd toch mogelijk?  

Studeren in het buitenland 

Alweer even geleden kreeg ik bij mijn vorige werkgever (een onderwijsinstelling) het verzoek of we in het college ruimte konden maken voor voorlichting over studeren in het buitenland. Dat kon uiteraard. De beide voorlichters hielden een werve(le)nd praatje over alle mooie kanten van een verblijf in het buitenland. Zo vernamen de studenten onder andere dat 27 procent van de buitenlandgangers door die studieperiode een partner vindt.  

Duurzaamheidskeuzes 

We zijn steeds meer globale burgers aan het worden. Landsgrenzen tellen niet meer.

Ik kon het niet laten met een vraag het internationaliseringsfeestje een beetje te ontregelen: hoe spoort dit beleid met de keuze voor duurzaamheid van onze instelling? ‘Het gaat om een eenmalige reis’, was het antwoord. Dat was natuurlijk tamelijk naïef, want ook internationale stellen krijgen doorgaans kinderen en dus reizen opa’s en oma’s de hele wereld over. En niet alleen zij.

Globale burgers 

We zijn steeds meer globale burgers aan het worden. Landsgrenzen tellen niet meer. Een student loopt stage in China en vrienden zoeken hem op. Grootouders pakken het vliegtuig om op kraambezoek te gaan. Je kunt dit soort initiatieven niet meer als ‘eenmalig’ beschouwen, want ze creëren een mindset waarin uiteindelijk geen geografische grens meer telt. De ene beweging roept de andere op. We zijn met z’n allen hypermobiel geworden, niet alleen in onze (vlieg)vakanties. 

Ecologische èn sociale consequenties 

Ik realiseer me heel goed dat ik een achterhoedegevecht voer, want de globalisering is het punt van no return al lang voorbij. Maar toch, ook achterhoedegevechten hebben zin, al was het alleen maar om te wijzen op de verstrekkende gevolgen van onze enorme mobiliteit. We denken dan terecht primair aan het probleem van klimaatverandering, maar er zijn ook wel degelijk sociale consequenties. Natuurlijk kunnen ouders skypen met hun kinderen en kleinkinderen, maar er gaat uiteindelijk toch niets boven face to face contacten. En wat als we oud en krakkemikkig worden? Geografische nabijheid is dan een zegen.  

Ecologische keerzijde 

Het gaat hier om een vraagstuk met een hoog taboe-gehalte, is mijn indruk. Natuurlijk is het fantastisch als er overzee liefde groeit, als tieners leerzame ervaringen opdoen in een andere cultuur en Tear educatieve reizen organiseert. Maar er is dus wel een zwaarwegende ecologische en sociale keerzijde.  

Zonder heel goede redenen vlieg ik niet.

Ecologische voetafdruk 

Een paar jaar geleden heb ik me afgemeld voor een internationale conferentie in de VS vanwege mijn ecologische voetafdruk. Zonder heel goede redenen vlieg ik niet. Mijn internationale conferenties zijn in principe per trein te bereiken. Meerdere collega’s meldden zich ook af, mede vanwege zieke familieleden en andere persoonlijke omstandigheden. Zij kregen meelevende, begripvolle mails toegezonden, maar niemand reageerde op het motief voor mijn afmelding. Ligt dat te gevoelig en voelen we te veel nattigheid om er op te reageren?  

Wordt het al met al geen tijd om sommige taboes uit de taboesfeer te halen? En zou Tear bijvoorbeeld jaarlijks haar airmiles met een bepaald percentage kunnen terug brengen? Dat lijkt mij een heel mooie en gezonde uitdaging.'

- Sake Stoppels 
Sake Stoppels is lector theologie bij de Christelijke Hogeschool Ede en beleidsmedewerker bij de Protestantse Kerk. Lees zijn vorige blog hier.

Groen Geloven 

Op 5 oktober ben je welkom op hét duurzaamheidsevent van het jaar: Groen Geloven. Laat je inspireren door prikkelende speeches en ontdek jouw volgende stap richting een duurzame levensstijl. Aanmelden kan hier. 

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

7 simpele tips voor een duurzaam huis

Verhaal | 05-05-2020 | Maartje de Groot
Door de coronacrisis blijven we meer dan ooit binnen en dit geeft ruimte om in huis groen aan de slag te gaan. Wij geven zeven tips voor een duurzamer thuis.

Acht miljard Coca-cola flessen verbrand of gedumpt per jaar

Nieuws | 01-04-2020 | Manuel Voordewind
De vervuiling door open verbranding van plastic flesjes staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto's. Dat blijkt uit een onderzoek van zusterorganisatie Tearfund...

Nienke Lindeboom: 'Ik weet niet of de winkel het redt, maar God is erbij'

Verhaal | 01-04-2020 | Hannah Westra
Nienke Lindeboom (40) is eigenaresse van de duurzame en eerlijke kledingwinkel Karakter in Gouda. Juist zij als kleine ondernemer wordt hard geraakt door de coronacrisis.
Tips voor goede boeken over duurzaamheid

13 inspirerende boeken over duurzaamheid

Blog | 13-03-2020 | Tear
Wil je best iets groener leven, maar weet je niet zo goed hoe? We hebben een aantal inspirerende boeken over duurzaamheid voor jou op een rij gezet. Welk boek inspireert jou deze...

3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid

Verhaal | 12-03-2020 | Tear
3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid. Wat kun jij doen?