Wakkere kerk

Blog | 18-06-2015Vincent Goedhart

Geschreven door Vincent Goedhart vanuit Oeganda

Overweldigend. Dat is wat deze reis is. Alle indrukken, de hobbelige en stoffige wegen, de prachtige natuur, de cultuur en gewoonten, de ontmoetingen, de verhalen van de mensen die we ontmoeten, het eten, de nood, de hoop, eenheid onder de christenen, geweldige veranderingen in mensenlevens en de intensieve gesprekken met de medereizigers.

Gisteren hadden wij een prachtige ontmoeting in de Oleicho Community. Ergens in het binnenland staat een kerkje, waar we worden opgewacht. We mogen op het podium op stoelen plaatsnemen tegenover een volle zaal met zwarte mensen die zingend en dansend ons verwelkomen. We moeten even over de drempel heen om zo in het middelpunt gezet te worden, maar al snel laten we het los en gaan we helemaal mee in de vreugde van de bijeenkomst. 

Een voorganger roept "halleluja" en de gemeente antwoordt in een oorverdovend "amen"! De eerste keer is het even schrikken, maar daarna gaan de Nederlanders er bovenuit proberen te komen. Dit is aanstekelijk en als wij eenmaal die eenheid hebben ervaren, gaan we los. Zelfs de hoge gillen die de vrouwen ten gehore brengen, kunnen sommigen van ons heel goed nadoen. We dansen, zingen, stellen ons voor en we luisteren vooral veel. Dit had ik nog wel wat langer willen doen.

Getuigenissen

We horen veel getuigenissen van de mensen daar. Sprekend in een microfoon die alleen ruis afgeeft, maar gewoon stug doorgaan. Getuigenissen over hoe levens veranderd zijn doordat de kerk is wakkergeschud. De kerk neemt haar plaats in en gaat niet alleen maar evangeliseren, maar gaat doen wat een dienstknecht van Jezus doet. Mensen tot discipelen maken, zodat zij hun identiteit in Christus mogen vinden en van daaruit mogen opstaan als krachtige kinderen van God.

Niet in de afhankelijkheidspositie van het Westen, maar zien wat er nodig is en wat je zelf kunt doen. En belangrijk daarin is eenheid. Doordat mensen getraind worden in discipelschap, weten zij wat het is om te dienen en er voor elkaar te zijn. Zelfs van het weinig dat je hebt, kun je delen met elkaar. En samen optrekken betekent dat je veel meer kunt doen. Er ontstaan scholen, voedselprogramma's, hulp voor wezen en weduwen. En dit keer niet door hulp vanuit het Westen, maar volledig vanuit de mensen zelf uit alles wat ze hebben ontvangen van God.

Eenheid

Ondanks het feit dat alles hier anders is, de geur, de kleuren, de gewoonten, alles, is er één ding dat wij echt gemeenschappelijk hebben: het geloof in onze Here Jezus Christus! Wat een geweldige belevenis om die eenheid te ervaren en elkaar te mogen begroeten in de naam van Jezus onze Heer.

Victor Goedhart neemt deel aan de voorgangersreis van Tear naar Oeganda

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.