Wat als er geen water meer uit de kraan komt?

Verhaal | 16-08-2020Tear

Een verfrissend glas water uit de kraan, een heerlijke warme (of ’s zomers verkoelende) douche en altijd schoon water binnen handbereik. In Nederland zijn we niet anders gewend en is het soms al wennen als de kraan voor een paar uur wordt afgesloten. Maar hoewel het vanzelfsprekend klinkt, is schoon water niet overal standaard beschikbaar. En dat is vaak best een uitdaging, bijvoorbeeld in Bangladesh.

Het zoutgehalte van het water uit de omgeving van Mongla in Bangladesh is een groot probleem. De meeste mensen gebruiken water uit vijvers, regenwater en water uit de rivier als drinkwater. Water uit deze bronnen is vaak natuurlijk niet schoon en daarom niet veilig. Door het toch te drinken lopen mensen een groot risico op watergedragen ziektes. Maar soms kun je niet anders.

Maria Sardar, een weduwe van 50, woont samen met haar drie zonen in het dorp East Kainmari. Om wat geld te verdienen fokte ze kippen en eenden, en vingen haar zonen vissen en krabben in de rivier vlakbij hun huis. Daar verdienden ze maar weinig mee, en ze hadden tot voor kort veel moeite om te voorzien in hun dagelijkse behoeften of überhaupt geld voor schoon drinkwater. Dan is het moeilijk om uit de spiraal van armoede op te klimmen.

Een lening voor een elektrische fietstaxi

Gelukkig verandert het leven van het gezin als Maria zich eind 2018 aansluit bij een zelfhulpgroep van onze lokale partner in Bangladesh. In een zelfhulpgroep komen mensen uit dezelfde omgeving samen, sparen ze geld en krijgen ze op allerlei vlakken training. Maria wordt lid van de Umoja-bijbelstudiegroep en neemt deel aan veel verschillende bewustwordingsactiviteiten, meetings en trainingen. Elke week legt ze een klein geldbedrag in en zodra de groep genoeg heeft gespaard, sluit ze een lening af. Daarvan koopt ze elektrische fietstaxi waar ze nu wekelijks een vast bedrag mee verdient.

We zijn zelfs al begonnen met het afbetalen van onze lening aan de zelfhulpgroep!

Maar daar blijft het niet bij. Door haar bijdrage en inzet in de groep, is Maria geselecteerd om deel te nemen aan een speciaal comité dat zich richt op het opvangen van regenwater. Ze plaatsen op verschillende plekken regentonnen, waardoor ze niet meer alleen afhankelijk zijn van regen uit de rivier. Na het zuiveren van het regenwater kan dit gebruikt worden als schoon drinkwater. 

Maria: ‘Ik zie het als een zegening van God hoe ons leven is veranderd. We hebben nu standaard schoon drinkwater en wat voedsel in huis. Mijn oudste zoon rijdt dagelijks in de taxi en verdient meer dan met vissen en het fokken van kippen en eenden. We zijn zelfs al begonnen met het afbetalen van onze lening aan de zelfhulpgroep! Ik ben dankbaar dat we deze kansen krijgen.

Mira de Boer

Mira de Boer nieuwe programmaleider Umoja Nederland

Persbericht | 23-09-2020 | Suzanna Blackmore
Per 1 oktober treedt Mira de Boer aan als programmaleider van Umoja Nederland.

Tear-ambassadeur Rikko Voorberg: 'De hel is verbrand. Nu wordt alles anders.'

Verhaal | 23-09-2020 | Tear
Tear vroeg ambassadeur Rikko Voorberg naar het effect van de verschrikkelijke branden in het vluchtelingenkamp Moria.

Klimaatactiviste Ridhima Pandey (12) wil generaties redden

Verhaal | 22-09-2020 | Maartje de Groot
Ontmoet de Indiase Ridhima Pandey (12) die zich op jonge leeftijd inzet voor het klimaat.

Wauw! Deze kerk bouwde zelf een school voor de kinderen uit het dorp

Verhaal | 21-09-2020 | Hannah Westra
Toen ze zagen dat veel kinderen niet naar school gingen, besloten ze zelf actie te ondernemen.

Bijzonder hoogleraar Renée Römkens: ‘Er ligt een taak voor kerkleiders en predikanten’

Verhaal | 21-09-2020 | Tear
Kan de kerk écht verschil maken in preventie en aanpak van seksueel misbruik en huiselijk geweld? Minella van Bergeijk en Renée Römkens gaan hierover in gesprek.
Zwerfvuil

Zwerfvuil prikken: een klein tekentje van Gods nieuwe wereld

Blog | 18-09-2020 | Tear
Toen Herman met een groep mensen uit de kerk het zwerfvuil wilde aanpakken in zijn straat, liep dat anders dan verwacht..