Wat als je écht op jezelf bent aangewezen?

Verhaal | 19-05-2020Caspar Waalewijn

In Zuid-Soedan leven mensen al jarenlang met de dreiging van droogte, honger, ziekte en oorlog. Het contrast met de wijze waarop Nederland de afgelopen maanden omging met de uitbraak van het coronavirus is bijna niet te beschrijven, zegt Caspar Waalewijn, programmamedewerker bij Tear. Begin maart was hij nog in het land. Hij deelt zijn gedachten.

‘Meer dan de helft van de bevolking van Zuid-Soedan is gevlucht naar het buitenland, intern ontheemd of zit vanwege droogte of overstromingen in een crisissituatie. Spanningen zijn er dus aan de orde van de dag. Ook politiek gezien is het er niet gemakkelijk; de leiders van het jonge land zijn diverse keren bij een gewapend conflict betrokken geraakt. Verder zijn er altijd gevechten tussen stammen over vee en bezittingen, die met de komst van zwaardere wapens ook gewelddadiger worden.’

Ook in de landen waar we werken heeft de coronacrisis grote impact. Steun onze projecten zodat we kunnen helpen waar nodig >>

Heb je geen geld, dan is het uitzieken en hopen dat je het overleeft.

Uitzieken en hopen dat je het overleeft

‘Voor gewone mensen is er door deze context vaak weinig te verwachten wat betreft zorg, onderwijs en andere diensten. Als je ziek bent, en je hebt geld, dan koop je zelf wat bij een apotheek. Dat kan werken of niet, of juist een verkeerde uitwerking hebben. Heb je geen geld, dan is het uitzieken en hopen dat je het overleeft.

Humanitaire organisaties geven steun aan mensen op preventief gebied, bijvoorbeeld bij het verbeteren van de watervoorziening, het schoonhouden van het dorp om besmettingen te verminderen en steun bij de voedselvoorziening. Omdat het leven onzeker is, proberen mensen ’s avonds op tijd binnen te zijn. Als ze ’s ochtends opstaan zijn ze nooit zeker over hoe hun dag zal verlopen.’

Hopen op ondersteuning

‘De reacties op en meningen over corona zijn enorm in Nederland. Het heeft de afgelopen maanden de media beheerst en heeft geleid tot tal van maatregelen die besmettingen moeten voorkomen of uitstellen. Die maatregelen zijn begrijpelijk in deze situatie. Er zijn dingen die je zelf kunt doen en de overheid en het RIVM komen met aanwijzingen en noodpakketten voor diverse sectoren in onze samenleving. Het openbare leven is sterk veranderd. 

Als je deze situatie naast een land als Zuid-Soedan legt, dan zijn de verschillen enorm.

Als je deze situatie naast een land als Zuid-Soedan legt, dan zijn de verschillen enorm. Als individu ben je daar aangewezen op jezelf en moet je dag in dag uit uitdagingen het hoofd bieden op het gebied van veiligheid, voedsel en gezondheid voor jezelf en je gezinsleden. Er is weinig ontkomen aan, je moet doorgaan en maar hopen op ondersteuning van je gemeenschap, familie en geloofsgemeenschap. 

Met alle beperkingen die er zijn proberen mensen in Zuid-Soedan hun leven te leiden. We kunnen alleen hopen dat de coronacrisis, naast de dagelijkse uitdagingen die al bestaan, geen extra grote impact zal hebben in dit land.'

Crisis op crisis in Zuid-Soedan

Slechts een aantal maanden geleden (oktober 2019) werd Zuid-Soedan geteisterd door de grootste overstromingen sinds 40 jaar. Ruim een miljoen mensen werden getroffen. Vanwege de overstromingen krijgt de bevolking ook te maken met een ernstig gebrek aan schoon drinkwater en een zeer verhoogde kans op ziektes zoals cholera. De zorg is er zeer matig ontwikkeld, amper gefinancierd, zwaar onderbemenst en de beschermingsmiddelen ontbreken.

Het land worstelt met grote groepen ontheemden, mensen die door de voortslepende burgeroorlog of overstromingen alles achter hebben moeten laten en vaak hulpbehoevend in vluchtelingenkampen terechtkomen. Ook zijn er grote voedseltekorten en zijn er nog steeds regelmatig overstromingen die hele regio’s verwoesten. 

Hoewel er in Zuid- Soedan nog geen 300 Corona gevallen zijn gemeten, waarvan vier mensen zijn overleden, zijn de grenzen dichtgegooid en is er een avondklok ingesteld. De sluiting van de grenzen met Oeganda en Kenia heeft de meeste impact gehad, omdat de meeste voorraden hier vandaan komen. Meer dan de helft van de vrachtwagens is aan de grens tegengehouden. De toegenomen schaarste zorgt voor hogere voedselprijzen, waardoor basisvoedsel voor veel gezinnen onbetaalbaar is.

Martha Zonneveld: ‘Honger is een afschuwelijke ramp die zich voltrekt naast de dreiging van corona’

Verhaal | 03-07-2020 | Hannah Westra
Met Tear zijn we actief betrokken bij mensen die op dit moment nog middenin een lockdown zitten. Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear: ‘In sommige landen begint de...

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020 | Annemarie van den Berg
Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze gemeenschappen beter bestand zijn tegen de gevolgen.
Babyslofjes

Kraamtijd in lockdown: net bevallen en geen inkomen meer

Verhaal | 22-06-2020 | Tear
Ineens ziet de kraamtijd er door het coronavirus heel anders uit dan dat we gewend zijn. Maar voor de 25-jarige Kabita en haar man is de kraamtijd levensbedreigend geworden.
Corona Noodhulpfonds

Steun het Corona Noodhulpfonds

Nieuws | 12-06-2020 | Tear
Het coronavirus is overal. Op dit moment zijn er al honderdduizenden mensen overleden. We maken ons grote zorgen, juist ook in ontwikkelingslanden.
Diana Simumpande / Unsplash

Christelijk Noodhulpcluster roept op tot gebedszondag voor de wereld

Nieuws | 05-06-2020 | Suzanna Blackmore
Het Christelijk Noodhulpcluster roept kerken op om zondag 28 juni extra tijd te nemen voor gebed voor de wereld.
zelfhulpgroep Tear

'Is al het harde werk voor niets geweest?'

Verhaal | 04-06-2020 | Tear
Voor haar zakelijke successen heeft Nitagwa hard moeten werken, want ze kent ook armoede. Nu lijkt door corona alles voor haar ogen in te storten. 'Is al het harde werk voor...