Wat je niet kunt oplossen, mag niet zomaar blijven voortbestaan

Column | 15-01-2018Rikko Voorberg

Het nieuwe jaar is begonnen en ik staar naar de kale takken. Het is zondag. Morgen gaan de kinderen weer naar school. Ik denk aan honderden andere kinderen in Nederland die morgen ook weer naar school gaan. Tenzij ze gearresteerd worden… 

Het zijn kinderen die Nederlands zijn in al hun manieren. Alleen de wieg van hun ouders stond ergens anders. Ergens anders waar het zo onveilig was, dat ze een veilig heenkomen zochten in een land dat geluk heeft gehad in de geschiedenis. Een land dat zoveel geluk heeft gehad dat het mensenrechten kon ontwikkelen . En waar burgers die mensenrechten dankbaar deelden met wie het nodig had. Dat hadden die burgers bedacht na de Tweede Wereldoorlog. Dat mensen die op de vlucht moesten slaan, rechten zouden moeten hebben. 

Als je anderen niet kunt veranderen, moet je voorkomen dat je zelf verandert.

Ik staar naar buiten. Dat doet zij ook. Daar in gezinslocatie Amersfoort. Ze hoopt morgen verder te kunnen met haar studie. Maar het kan ook dat morgenochtend vroeg, als het nog donker is, koplampen van politiewagens het raam zullen belichten. Auto’s die haar en de andere gezinsleden naar een gevangenis zullen brengen om uitgezet te worden. Zonder afscheid, zonder pardon.

Wat je niet kunt oplossen, mag niet zomaar blijven voortbestaan. Elie Wiesel zei het al. Soms moet je iets blijven roepen als niemand lijkt te luisteren, je moet het blijven roepen om jezelf eraan te herinneren dat het echt rechtvaardig was wat je riep. Als je anderen niet kunt veranderen, moet je voorkomen dat je zelf verandert. 

Dichterbij dan je denkt

Tijd om te roepen en te doen. Gelukkig zitten er allerlei mensen met ideeën, energie en kwaliteiten in m’n telefoonklapper en zo ontstond het PardonAlert. We kennen al het AMBER Alert: een sms’je als een kind zoek is. Nu is er ook een sms-service voor als onze overheid onschuldige kinderen zoekmaakt in gevaarlijke landen. En dat zoekmaken is letterlijk, want wat hen daar overkomt wordt door onze overheid niet meer gemonitord. Je kunt je inschrijven voor dit alert op Pardonalert.nl. Bovendien kun je namens een van deze kinderen een kaartje sturen naar onze overheid. Met een oproepje of een groet erbij. Voor het nieuwe jaar. 

Wat in verre landen gebeurt is dichterbij dan je denkt. Zowel het onrecht, als de inspirerende mogelijkheden die kleine groepjes hoopvolle burgers hebben om daadwerkelijke veranderingen te realiseren. Tegen armoede, tegen gerechtelijke armoede, tegen politieke armoede, tegen wat voor armoede dan ook. 

Rikko Voorberg. Theoloog, schrijver, actievoerder en ambassadeur van Tear.

Rikko is ambassadeur van Tear. Hij is ook een Rijke Armoedzaaier.  ‘Je kunt heel goed rijk zijn zonder veel te bezitten’, gelooft hij. 'Voor mij is de winst van mijn geloof dat ik heb leren delen. Ook als ik denk dat ik niets meer heb.'

Benieuwd of jij op hem lijkt? Doe de test op tear.nl/wiebenjij.