Wat kunnen we nu juist wél?

Blog | 04-04-2020Jurjen ten Brinke

Als ik íets leerde van de kerk op het zuidelijk halfrond, is het wel dat gelovigen daar méér dan wij in Europa en Noord-Amerika doordrongen zijn van de belangrijke vraag: ‘Wat kun je wél?’ In plaats van bezig te zijn met wat er allemaal niet meer kan.

Het is natuurlijk een vreemde tijd, zeker in aanloop naar Pasen. We moeten noodgedwongen sociale afstand houden, wat overigens leidt tot een andere manier van sociale nabijheid. Niet (meer) lichamelijk, maar via tal van media en mogelijkheden.

Vele miljarden mensen hebben geen Zoom, Skype, Teams, Hangouts en andere mogelijkheden zoals wij die hebben.

Live kerkdiensten niet overal van zelfsprekend

Een jonge broeder uit Bangladesh, waar ik anderhalf jaar geleden voor Tear was, appte me met de vraag hoe wij nu ons kerk-zijn beleven. Heel nuchter appte ik terug dat YouTube en livestreams veel worden ingezet. Even was het stil, en toen kwam er een reactie: ‘Yes, developed country.’ Vele miljoenen, zelfs miljarden mensen hebben geen Zoom, Skype, Teams, Hangouts en andere mogelijkheden zoals wij die hebben. En als die al wel beschikbaar zijn op hun smartphones, dan zeker niet geïnstalleerd in een kerk, met een band en alles wat nog meer ‘hoort’. Het zorgt er bij mij resoluut voor dat ik niet (meer) wil klagen over mijn en onze beperkingen die deze moeilijke tijd met zich meebrengt. Gewoon hélemaal niet. Hoe vervelend of belemmerend de hele situatie is en voelt. 

 

‘Als ik zwak ben, is Hij machtig’

Pasen nadert en ik moest denken aan de vrouwen die met de discipelen verzameld waren in een huis in Jeruzalem. Daar zit je dan na de kruisiging van Jezus. Na zijn begrafenis. Na de sabbat. Wat kun je dan eigenlijk nog wél, als je hoop en droom op een bevrijding door de Messias uit elkaar gespat zijn? Het lichaam van Jezus verzorgen. Dát kan nog! En als de vrouwen en discipelen dan bij het graf aan komen en de steen blijkt weggerold komt alles bij elkaar. Het is een prachtige weergave van ‘als ik zwak ben, is Hij machtig’. Wat een verrassing, in de verwarring.

‘Heer, laat me U zien, op een verrassende manier, daar waar ik het even helemaal heb gehad. Open mijn ogen en stuur Uw engel maar om het me te vertellen.
I. Need. You.’

Tekst: Jurjen ten Brinke, voorganger van Hoop voor Noord en ambassadeur van Tear.

Martha Zonneveld: ‘Honger is een afschuwelijke ramp die zich voltrekt naast de dreiging van corona’

Verhaal | 03-07-2020 | Hannah Westra
Met Tear zijn we actief betrokken bij mensen die op dit moment nog middenin een lockdown zitten. Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear: ‘In sommige landen begint de...

Vanessa Nakate (23) werd uit de foto met Greta Thunberg geknipt

Verhaal | 02-07-2020 | Maartje de Groot
Maak kennis met de Oegandese Vanessa Nakate (23) die zich inzet voor het klimaat om zo haar continent en de wereld te redden.

Bijbelstudie in het park!

Verhaal | 02-07-2020 | Tear
Het Baken in Woerden organiseerde in juni bijbelstudies in groepjes in de buitenlucht. Lees hier hoe dat ging.

In Syrië gaan kinderen met honger naar bed door de economische crisis

Verhaal | 30-06-2020 | Hannah Westra
In Syrië is - naast de oorlog die nog steeds voortwoekert - een stille ramp gaande.

Zes lockdownlessen van Don Ceder

Verhaal | 30-06-2020 | Tear
Advocaat en politicus Don Ceder trok zes lockdownlessen. ‘The sky is niet altijd the limit!’

Wait, what? Hier komt jouw mobiele telefoon óók vandaan

Verhaal | 29-06-2020 | Hannah Westra
Het is waarschijnlijk een van de meest gebruikte producten die je bezit: je mobiele telefoon. Maar waar komt die eigenlijk vandaan?